caixa popular

Els destinataris de la renda de ciutadania arriben a les 35.808 persones en els primers set mesos de l'any

Els destinataris de la renda de ciutadania arriben a les 35.808 persones en els primers set mesos de l'any
03/08/2017 -

Els destinataris de la renda garantida de ciutadania arriben ja als 35.808 en els set primers mesos de l’any, una quantitat que ja supera la xifra que es va aconseguir en el conjunt de l’any 2013, en plena crisi econòmica, quan es van quedar en 31.886, segons ha explicat el secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez.

Aquestes xifres, segons Ibáñez, demostren que “el Consell del Botànic està complint el seu compromís de rescatar persones ja que, només en el que va d’any, 14.902 persones han sigut titulars d’aquesta prestació i 20.906 són beneficiàries, per la seua relació familiar amb la persona a la qual es concedeix l’ajuda. Uns nombres que reflecteixen una millora en la implantació d’una llei que portava anys en l’oblit”.

En aquest sentit, ha indicat que, enfront dels 34,5 milions d’euros que s’han pagat ja en el que va d’any, cal recordar xifres com les de 2013, quan en el mateix període de temps només es van tramitar ajudes per valor d’1,7 milions d’euros, a pesar que aquest va ser un dels “pitjors anys de la crisi, quan moltes persones, en una situació d’extrema vulnerabilitat, esperava que els seus governants els tingueren com a prioritat”.

Ibáñez ha lamentat que açò no va anar així ni en 2013, ni en 2014 ni en 2015, quan les quantitats en els cinc primers mesos de l’any es van reduir a 3,2 milions i 4,2 milions respectivament, i ha afegit que “no va ser fins a 2016, l’any en el qual l’actual Consell va aprovar els seus primers pressupostos, quan es va produir un canvi real en aquesta tendència, duplicant la quantitat abonada l’any anterior i arribant als 8,7 milions d’euros”.

El pagament de la renda, ha incidit, “ha sigut una de les prioritats d’aquest govern, i per açò li va conferir la categoria de crèdit ampliable, la qual cosa permet augmentar la partida destinada a aquesta fi quan s’esgota”. Aquesta ampliació, segons ha explicat, ja s’ha fet enguany, quan s’ha demanat a la Conselleria d’Hisenda un increment pressupostari de 12,9 milions d’euros per a poder seguir “rescatant persones”.

Amb aquest augment de crèdit el pressupost destinat en 2017 a sufragar la renda garantida de ciutadania s’incrementa fins als 53,9 milions d’euros, una quantitat que contrasta amb el pressupost que es destinava a aquesta prestació en els anys on la crisi econòmica era més forta, com en 2008, on la renda tenia un pressupost assignat d’1,6 milions d’euros, dels quals finalment no es van substanciar ni un euro.

Titulars i beneficiaris

Ibáñez ha incidit que la gestió d’aquests dos anys també està marcant un increment en el nombre de titulars i beneficiaris, que en els primers set mesos de l’any ja sumen un total de 35.808, dels quals 14.902 tenen la condició de titular de l’ajuda, i 20.906 són beneficiaris.

Aquestes xifres, ha assenyalat, van en la mateixa línia d’increment de l’any anterior, quan per primer vegada es van arribar als 50.204 destinataris d’ajudes (20.007 titulars i 30.197 beneficiaris), i que evidencien l’efectivitat de les “mesures urgents que es van adoptar fa dos anys davant la caòtica i greu situació d’emergència social, heretada de l’anterior govern”.

Mesures que, segons ha subratllat, han permès aconseguir que en 2016 es gestionaren i emeteren 28.023 resolucions, que existisquen 50.204 destinataris de la renda (20.007 titulars i 30.197 beneficiaris), mentre que en 2015 es van registrar 42.134 destinataris, la qual cosa suposen un increment de gestió l’any 2016 respecte al 2015 de 8.070 destinataris més.

Sobre aquest tema, ha volgut agrair al personal de l’Administració autonòmica “l’esforç i la tasca que ha realitzat al llarg del passat any per a poder incloure dins del sistema de renda”.

Segons es desprèn de l’informe de gestió, la prestació mitjana de la renda en 2016 va ser de 377,11 euros que es va distribuir d’acord amb el nombre de membres i els seus ingressos mitjans mensuals. Dels 20.007 titulars de la renda en 2016, 13.097 són dones i 6.910 homes, que representen el 65,46% i el 34,54%, respectivament.

Mesures per a agilitar

El secretari autonòmic ha recordat que per a “fer front a la urgent i extraordinària necessitat de posar al dia la gestió dels expedients i agilitar el pagament de les ajudes per l’a el tap heretat de l’anterior govern, es va aprovar al juliol de 2016 un decret llei per a agilitar el procés de tramitació de la Renda Garantida de Ciutadania”.

El decret llei estableix, entre altres mesures, que el pla familiar d’inserció que han d’elaborar els serveis socials municipals no siga determinant per a la concessió d’aquestes ajudes, en aquells casos en què els ajuntaments es demoren més de dos mesos en la redacció del pla.

Així mateix, contempla que les direccions territorials depenents de la Conselleria siguen considerades centres d’atenció directa, i que els llocs de treball adscrits a la tramitació de la Renda Garantida de Ciutadania tinguen la consideració de llocs d’atenció directa o cobertura prioritària susceptibles de substitució en el cas que es produïsca una baixa o una vacant.

També el passat any es va escometre una millora i actualització de l’aplicació informàtica de la Renda, implementant un conjunt de canvis que han possibilitat un increment en la productivitat i de la qualitat del treball realitzat per les direccions territorials, i també s’ha aconseguit optimitzar la informació estadística, incorporant eines per a un coneixement més lògic i veraç de les dades de les prestacions.

Nova Llei de Renda valenciana d’Inclusió

Paral·lelament, Ibáñez ha recordat el projecte de la Llei de Renda Valenciana d’Inclusió, la prestació de la qual substituirà a la renda garantida de ciutadania, “per a dignificar la vida de les persones i els permeta inserir-se”.

La nova llei permetrà segons ha explicat, que aquesta ajuda tinga “caràcter indefinit, quan la situació de la persona que la sol·licite es mantinga en el temps”, i al mateix temps, ampliarà els requisits per a poder demandar-la.

Entre les millorances que aportarà la nova normativa, ha destacat també la flexibilització dels requisits “pel que arribarà a més persones”. De fet, ha assenyalat, serà necessari només un any d’empadronament, enfront dels 24 mesos actuals, exigint a soles la residència efectiva a la Comunitat Valenciana per a tenir dret a la mateixa, amplia l’edat per a poder sol·licitar-la als 18 anys i alhora que s’elimina el límit d’edat per a percebre-la, quan ara era només per a persones d’entre 25 i 65 anys.

Cal recordar també que l’import d’aquesta serà de 531 euros en el cas d’un titular, enfront dels 385 actuals, tant en els casos en què la persona no necessite un itinerari d’inserció o d’acompanyament com en els quals sí ho requerisca i, en aquest últim cas, si el sol·licitant renuncia voluntàriament a realitzar-ho, mantindrà l’ajuda, però es reduirà fins als 266 euros.


xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set + tres =

Paiporta
exposicion caps tallats
certamen de bandes vila de catarroja
Tardor
cultura als barris