Els ajuntaments de La Costera, La Vall i La Canal executen el 100% de les obres del primer IFS de la Diputació

Per al president de la institució, Jorge Rodríguez, aquest resultat demostra el potencial del municipalisme per donar resposta a les necessitats de les persones en passar “de les paraules als fets”

Els ajuntaments de La Costera, La Vall i La Canal executen el 100% de les obres del primer IFS de la Diputació
21/04/2017 -

Fins a 154 obres han impulsat i executat els ajuntaments de La Costera, La Canal de Navarrés i La Vall d’Albaida en el marc del primer Pla d’Inversions Financerament Sostenibles (PIFS). Obres a les quals se sumen 126 projectes i direccions d’obra finançats amb càrrec a aquest mateix pla, la qual cosa suposa un total de 280 actuacions dutes a terme en les comarques centrals gràcies a un programa d’ajudes als municipis que el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, va crear gens més accedir al càrrec amb els 70 milions d’euros de romanent no gestionats per part de l’anterior equip de govern provincial perquè, en lloc d’acabar en els bancs, s’invertira directament en el benestar dels valencians i les valencianes.

Aquesta decisió va suposar per als 61 municipis d’aquestes tres comarques una injecció addicional de més de 7 milions d’euros amb els quals poder dur a terme aquelles obres que consideraven necessàries per a millorar la qualitat dels serveis i infraestructures del municipi, però que inicialment s’havien quedat fora dels seus pressupostos per falta de disponibilitat econòmica, malgrat tractar-se en molts casos de reivindicacions històriques. Inversió que, al temps, possibilitava la generació o, si escau, la conservació de fins a 260 llocs d’ocupació directa en la zona, aconseguint d’aquesta manera un notable impacte social. Els ajuntaments van tenir un primer termini de poc més de dos mesos, entre octubre i desembre de 2015, per a presentar els projectes i, una vegada adjudicades les obres, disposaven de temps fins al 31 de desembre de 2016 per a executar-les, amb un termini addicional de 10 dies per a justificar que s’havien realitzat i pagat. Tot un repte per a la Diputació i per als consistoris que, malgrat l’ajustat, s’ha saldat pràcticament amb un 100% d’execució. En paraules de Rodríguez, “aquest nivell d’execució, similar en totes les comarques valencianes, demostra el potencial del municipalisme i que la maquinària institucional pot donar una resposta ràpida a projectes que mereixen la pena”.

 

Resoldre “problemes reals”

Els 7.348.665 euros que finalment s’han invertit a través del PIFS en els municipis de La Costera, La Canal de Navarrés i La Vall d’Albaida han servit per a millorar l’asfaltat dels carrers, les xarxes d’aigua potable, les canalitzacions per a evitar inundacions o l’accessibilitat de les voreres i els edificis públics, però també per a rehabilitar escoles i centres socials, adequar instal·lacions esportives o millorar l’equipament i els serveis en general dels ajuntaments i municipis. En resum, “actuacions que escapen del concepte d’obres faraòniques d’una altra època i se centren a resoldre problemes reals dels ciutadans, en molts casos reivindicacions dels ajuntaments que portaven anys sense atendre’s, bé per falta de recursos o simplement per desinterès”, explica el president de la Diputació, Jorge Rodríguez. “El més destacat del PIFS és que, més enllà de les bones intencions, hem aconseguit passar de les paraules als fets i, a més de concedir als alcaldes i alcaldesses l’autonomia per a decidir les inversions, s’ha aconseguit que aqueixes inversions s’executen i avui siguen realitats que poden gaudir els veïns dels municipis valencians”.

 

La Costera

En concret, per tipus d’inversió, de les 106 actuacions finançades a La Costera amb els 2.715.183,18 euros del PIFS, el 48% corresponien a direccions i projectes d’obra i la resta, 55, a inversions directes en béns i serveis municipals. L’actuació en la via pública, mitjançant la reurbanització, asfaltat o pavimentació de carrers, la millora de carreteres i camins i la intervenció en zones verdes ha sigut l’objectiu de 21 de les obres realitzades (38%). Fins a 20 obres (36%) han anat destinades a la rehabilitació o ampliació de l’equipament, entre les quals destaquen 7 intervencions en instal·lacions esportives, 3 en equipament social, i 4 en edificis administratius o institucionals. La resta de les inversions han anat destinades a realitzar millores en les xarxes de proveïment d’aigua i de sanejament (15%) i en l’enllumenat públic (7%) així com a l’aplicació de les noves tecnologies, a fi d’informatitzar o modernitzar serveis municipals (4%).

 

La Canal de Navarrés

A La Canal de Navarrés, amb una aportació final de 688.129,36 euros s’han dut a terme 21 actuacions diferents, de les quals, el 33% corresponien a honoraris de projectes i direccions d’obra i la resta, 14, a inversions en béns i serveis. D’elles, 6 han anat destinades a la millora de l’equipament, fonamentalment esportiu; altres 5 han sigut obres d’asfaltat o reurbanització de carrers i les 3 actuacions restants han tingut per objecte les xarxes de proveïment d’aigua i sanejament.

 

La Vall d’Albaida

Finalment, a La Vall d’Albaida, la inversió global de la Diputació de València ha sigut de 3.945.352,48 euros, amb els quals s’ha possibilitat l’execució de 85 obres i el finançament dels honoraris de 68 projectes tècnics i direccions d’obra. Quant a les inversions materials, la millora d’equipaments ha suposat el 35% de les actuacions, amb una especial incidència en instal·lacions esportives (10). Així mateix, s’han dut a terme 30 intervencions en la via pública (35%), el gruix de les quals han correspost a reurbanització, asfaltat i pavimentació de carrers. La millora informàtica i modernització de serveis ha suposat el 11% de les actuacions (9), les millora de zones verdes, el 9% (8) i s’han desenvolupat 4 intervencions en xarxes d’aigua i altres 4 en enllumenat públic.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 + tres =

sagunt a escena 2019
turismo salou