25n
25N
25N

El Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua signen un conveni de col•laboració pel projecte de l’arxiu de la memòria oral valenciana–Museu de la paraula

El Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua signen un conveni de col•laboració pel projecte de l’arxiu de la memòria oral valenciana–Museu de la paraula
18/10/2016 -

L’Arxiu de la Memòria Oral Valenciana – Museu de la Paraula és un projecte que va iniciar, ara fa 14 anys, el Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València. El seu objectiu principal és la recopilació i difusió dels discursos sobre les formes de vida dels valencians i valencianes nascuts durant la primera meitat del segle XX.

El projecte compta amb més de 300 entrevistes que han sigut digitalitzades i enregistrades en format audiovisual. Els protagonistes aporten testimonis privilegiats dels processos de canvi sociocultural ocorreguts al territori valencià durant el darrer segle XX. Estes entrevistes assoleixen un ventall de temàtiques on es trenen perspectives individuals i col·lectives.

El projecte també es presenta com un sistema de gestió, anàlisi i recuperació que permet, tant a investigadors com públic en general, apropar-se al que ha sigut el nostre passat més immediat. L’Arxiu és una grandíssima base de dades on els testimonis estan indexats amb més de set-cents descriptors agrupats en 21 blocs temàtics que permeten l’usuari conèixer fenòmens tan diversos com ara manifestacions religioses, procés d’escolarització, festeig, iniciació laboral, transformacions agrícoles, oci, relacions familiars, etc.

Des que en l’any 2002 es realitzà la primera entrevista, l’equip de l’Arxiu de la Memòria Oral Valenciana ha treballat en nombroses les comarques de la Comunitat Valenciana i ha recopilat, a més dels temes generals, informació sobre objectes d’estudi específics com són les bandes de música i la vida associativa, la Riuà de 1957, la vela llatina o l’experiència dels valencians i valencianes emigrats a Xile i Argentina, entre d’altres.

La signatura d’este conveni de col·laboració permet reforçar este projecte i dotar-lo de major capacitat en el compliment dels seus objectius. Totes dues institucions seran copropietàries de les entrevistes així com de la base de dades del projecte, la qual cosa permetrà augmentar el fons documental i millorarà la difusió dels treballs tant en l’àmbit científic (lingüístic, històric i antropològic) com social.

Així mateix les dues entitats es comprometen a intercanviar-se i difondre els fons audiovisuals que al llarg dels anys han atresorat. En este sentit l’Acadèmia Valenciana de la Llengua posarà a l’abast el seu fons d’entrevistes fetes a escriptors, intel·lectuals i personalitats valencianes, i donarà suport tecnicolingüístic a totes les accions derivades del conveni. Per la seua banda, el Museu Valencià d’Etnologia facilitarà l’accés a tot el treball realitzat des de l’any 2002, planificarà i executarà el treball de camp (entrevistes),  a més de l’eina d’indexació, gestió i accés a les entrevistes.

Per al proper any estan previstes les primeres accions conjuntes fruit del present conveni que es concretaran dins de les noves campanyes de treball de camp a les comarques de la Ribera Alta i l’Alcalatén, on es faran més de 70 entrevistes.

 

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × dos =