El Museu de la Mar es crearà en dos fases i tindrà com a seus la Casa de Bous, les Drassanes i l'Antic Avarador

Guardar

0926 creació museu de la mar (1)
0926 creació museu de la mar (1)

En la reunió realitzada este dilluns en l'Ajuntament i presidida per l'alcalde de València, Joan Ribó, els representants de les tres administracions valencianes, local, provincial i autonòmica, i de l'Autoritat Portuària, s'han compromés a col·laborar i sumar esforços per a posar en marxa el Museu de la Mar, que tindrà com a seus edificis tan emblemàtics com la Casa dels Bous, les Drassanes i l'antic Avarador, segons ha explicat el mateix Ribó.

“L'objecte de la reunió és manifestar la disposició de col·laborar en la creació del Museu de la Mar i estudiar-ne la viabilitat. Este museu estarà en la ciutat de València en els edificis coneguts com l’antic Avarador, en la Dàrsena; la Casa dels Bous, en el Cabanyal; i les Drassanes, en el Grau”, ha manifestat l'alcalde abans de ressaltar que “amb la deliberació prèvia de tots els presents, manifesten la seua predisposició a treballar conjuntament per a recolzar la creació del museu i a fer les reunions necessàries per a donar-li viabilitat”.

Ribó s'ha mostrat molt satisfet per la concreció que este dilluns se li ha donat a esta iniciativa. “És un projecte fonamental i aspirem al fet que la seua creació tinga una ajuda important per part de diferents entitats. Treballarem en la idea d'una fundació, inclús sabent que en estos moments l'Ajuntament de València té problemes per a poder entrar en eixa figura pel Pla d'ajust de Montoro (en el qual no hauríem d’estar perquè complim tots els requisits per a estar fora d’ell), però ho arreglarem jurídicament; i, a més, amb la voluntat que en eixa fundació participen empreses privades que ens han manifestat la seua voluntat de col·laboració, i per descomptat les quatre entitats que hui estem ací. És un projecte que ens il·lusiona, que volem molt, en el qual hem estat treballant des de fa temps, i que hui anunciem que posarem en marxa”.

També el secretari autonòmic d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira; la vicepresidenta de la Diputació, María Josep Amigó; i el president de l'Autoritat Portuària, Aurelio Martínez, han expressat al final de la reunió eixa voluntat compartida que València compte amb un Museu de la Mar que reflectisca la relació amb el mar d'una ciutat que –com ha afirmat l'alcalde– “va ser capital del Mediterrani i hui és el primer port del Mediterrani”.

Ribó, que ha estat acompanyat per la regidora de Cultura, Glòria Tello, ha assenyalat igualment que “a partir d'ara es treballarà en la concreció jurídica d'un projecte molt important i que posarà en relleu la relació de València amb el mar a tots els nivells,” per al qual es comptarà també amb l'aportació d'empreses i entitats privades “que ja han manifestat la seua voluntat de col·laborar-hi”.

Col·laboratiu i participatiu 

També han destacat, tant Joan Ribó com Maria Josep Amigó, la dimensió del futur museu “com a component cultural i de referència del País Valencià, amb la resta dels ports de València, Alacant i Castelló”. Per al desenvolupament del projecte es preveu la idea d'una Fundació: “Una fundació en la qual participen empreses privades que ja han manifestat la seua voluntat de contribuir a convertir en realitat un projecte que ens il·lusiona i que després d'esta reunió volem anunciar que es posarà en marxa”.

Josep Vicent Boira, secretari autonòmic, ha destacat el caràcter “col·laboratiu i participatiu” de la iniciativa. “En la reunió tots hem manifestat la nostra voluntat de contribuir a crear un museu de reflexió i recreació de la relació de València amb el mar; un museu que siga possible no solament gràcies a l'impuls de l'administració sinó de tota la societat valenciana”.

Aurelio Martínez, per la seua banda, ha expressat la seua satisfacció per l'impuls al Museu de la Mar, que ha qualificat com un “projecte històric”, i ha recordat que l'entitat que presidix ha recolzat des del primer moment la iniciativa “per a la qual este dilluns hem fet un pas importantíssim, i en eixe sentit vull agrair la col·laboració i la resposta positiva de totes les institucions valencianes”.

Per la seua banda, Maria Josep Amigó ha insistit que el Museu de la Mar no es quede “solament en la ciutat de València o en la província de València, sinó que siga un projecte de país, un referent d'una xarxa d'infraestructures que reivindique que la valenciana és una comunitat del mar. En la Diputació també hem tingut clar des del primer moment que cal col·laborar amb la resta de les administracions per a fer-lo realitat”.

Posteriorment l'alcalde, Joan Ribó, ha revelat que l'objectiu és desenvolupar un projecte dissenyat en diferents fases. A més de la concreció jurídica, en la primera de les fases ha emmarcat la rehabilitació de la Casa dels Bous i l'antic Avarador com a seus, per a posteriorment, en una segona fase, escometre el condicionament de les Drassanes.

Després d'assenyalar que les fases i pressupostos no estan especificats de forma definitiva encara, ha afirmat que, en qualsevol cas, “la primera fase és molt assequible econòmicament i ja tenim un estudi previ i eixa voluntat de treballar en col·laboració amb empreses privades”.

Respecte a l'antic Avarador, ha sigut taxatiu a l’afirmar que “és una peça fonamental per al projecte del Museu de la Mar. Ha de formar part del museu i, per descomptat, li donem preferència a un ús que pensem que és més important que qualsevol altre a tots els nivells.

Destacats