25n
25N
25N

El DOGV publica l'acord Estat-Generalitat que resol les "discrepàncies" en la llei valenciana d'horaris comercials

El DOGV publica l'acord Estat-Generalitat que resol les "discrepàncies" en la llei valenciana d'horaris comercials
05/12/2018 -

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica aquest dimecres la resolució del 8 de novembre de 2018, de la Direcció general de Relacions amb la Unió Europea i l’Estat, per la qual es dóna a conéixer l’Acord de la Comissió Bilateral de Cooperació Administració General de l’Estat-Generalitat que resol la “discrepàncies” competencials entorn de la llei valenciana d’horaris comercials.

Gràcies a aquest acord -aconseguit en comissió bilateral el passat 19 de setembre-, l’Executiu central desisteix de la seua intenció de recórrer la norma valenciana davant el Tribunal Constitucional (TC) i conclou que no “la controvèrsia plantejada” i que cap “retret constitucional algun” a la Llei 3/2018, de 16 de febrer, de la Generalitat, per la qual es modifiquen els articles 17, 18 i 22, i la disposició transitòria quarta, de la Llei 3/2011, de 23 de març, de la Generalitat, de comerç de la Comunitat Valenciana.

En aquella reunió, es van acordar “lleugeres modificacions de caràcter tècnic per a aclarir matisos, que no afecten l’esperit de la Llei”, va explicar en el seu moment el director general de Comerç, Natxo Costa, en declaracions a Europa Press.

A més, es va valorar l’acord sobre horaris comercials que es va aconseguir al desembre de l’any passat en l’Observatori de Comerç de la Comunitat amb ampli suport del sector. Aquest acord va obligar a modificar alguns articles de la Llei de Comerç de la Comunitat per a establir el nou règim de festius en els quals els comerços podran obrir les seues portes en els diferents municipis valencians. Les Corts van aprovar aquesta reforma el passat 14 de febrer.

En concret, aquest pacte estableix l’obertura de 38 festius en les cinc Zones de Gran Afluència Turística (ZGAT) de València i en la totalitat de la ciutat d’Alacant, en el període comprés entre el Diumenge de Ramos i el diumenge posterior al Dilluns de Pasqua i entre el 15 de juny i el 5 de gener. No obstant això, hi haurà excepcions i el 24 de juny els comerços no obriran a Alacant com tampoc ho faran el 19 de març i 15 d’agost a València.

En canvi, podran obrir 40 dies en el mateix període –en Setmana Santa i entre el 15 de juny i el 5 de gener– les localitats que tenen una ZGAT tot l’any com són Finestrat, Torrevella, Alfàs del Pi, Benissa, Oriola costa i el Pilar de la Foradada costa (a Alacant) i Alboraig a València, mentre que ho faran 28 dies en Setmana santa i entre el 15 de juny i 15 de setembre les localitats que tenen declarada una ZGAT parcial com són Altea, Benidorm, Benicàssim, Santa Pola, Sogorb, Ondara o Calp, entre altres.

La resta de municipis de la Comunitat que manquen de Zones de Gran Afluència Turística podran obrir fins a onze festius que es decidiran en funció de diferents criteris: quan hi haja acumulació de festius; els primers diumenges de les rebaixes (després del 6 de gener i el primer de juliol); el diumenge de Ramos, el Divendres sant, el Dijous sant quan siga festiu estatal o autonòmic i el Diumenge de Pasqua; i els diumenges entre el 26 de desembre i el cinc de gener.

Precisament, el DOGV publica també l’acord de la comissió bilateral en relació a les discrepàncies manifestades entorn de la Llei 21/2017, de 28 de desembre, de mesures fiscals, gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat, coneguda com a llei d’acompanyament, en relació amb l’article 28 que modifica preceptes de la llei de 2011, ambdues parts acorden regular més detalladament la temporalitat de la ZGAT.

En virtut d’aquest acord, es faculta al Consell perquè en el termini d’un any a explicar des de l’entrada en vigor d’aquesta llei, redacte i aprove un decret legislatiu amb un text refós únic en el qual es regularitzen, aclarisquen i harmonitzen les normes amb rang legal vigents en l’àmbit autonòmic valencià en matèria de comerç.

La redacció de l’article sobre zones de gran afluència turística assenyala que “poden estendre’s a tot el terme municipal o una part del nucli urbà, fixa per a cada cas les condicions d’aplicació, incloent-hi els períodes als quals s’estén”.

BOMBERS

D’altra banda, quant als serveis de prevenció, extinció d’incendis i salvament de la Comunitat Valenciana, el DOGV publica l’acord pel qual Govern i Generalitat acorden que aquesta última plantejarà les actuacions per a redactar una nova disposició addicional a la Llei 7/2011, d’1 d’abril, de la Generalitat.

El text precisarà que en les convocatòries que realitzen els serveis de prevenció, extinció d’incendis i salvament de la Comunitat Valenciana per a l’accés a les diverses categories pel sistema de promoció interna, durant els pròxims 5 anys i en tant es generalitza per l’Administració educativa l’oferta dels títols de tècnic superior específics, es podrà establir que la possessió d’una qualificació de les establides en el marc espanyol de qualificacions per a l’educació superior que siga de nivell superior a la requerida en el cas específic, habilita per a participar en aquesta.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 2 =

CCCC
torrent