25n
25N
25N

El Centre del Carme, primer centre d'art espanyol amb un espai permanent per a la primera infància

El Centre del Carme, primer centre d'art espanyol amb un espai permanent per a la primera infància
21/11/2016 -

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha inaugurat aquest diumenge en el Centre del Carme amb motiu del Dia Universal de la Infància, ‘Espai de Telles’ un espai dedicat a la primera infància en el Centre del Carme.
Amb ‘Espai de Telles’ el Centre del Carme de València es converteix en el primer centre d’art espanyol que compta amb un espai permanent dedicat a xiquets de 0 a 3 anys.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha inaugurat aquest diumenge l’espai, acompanyat per representants de Ninos Escoles Infantils i l’empresa valenciana Arquilecturas.

Segons Pérez Pont “volem dessacralitzar els Museus, desmitificar la idea d’espais reservats per a una elit d’experts i acostar-los a la ciutadania com a llocs de participació, oberts a tots els públics qualsevol que siga la seua condició social o franja d’edat”.

“Espai de Telles ha sigut dissenyat per un grup de treball format per educadors, arquitectes i pedagogs amb l’objectiu de crear l’hàbit de visitar els museus des de xicotets i a més també amb el convenciment que l’art és una eina eficaç que afavoreix el desenvolupament intel·lectual del bebé” ha matisat el director del Consorci de Museus.

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana és conscient de la importància d’obrir tant el Centre del Carme com la resta de centres consorciats, a la societat, i en aquesta línia, mereix especial interés el públic familiar. L’objectiu és oferir activitats culturals, atractives i de qualitat per a un tipus de públic que habitualment no troba en els museus i centres d’art un espai propi.

El departament d’Educació i Mediació del Consorci de Museus ha creat el programa Comencem de 0, específicament dirigit al segment 0-3 anys, en el qual s’emmarca l’obertura de l’Espai de Telles.

Mitjançant un acord de col·laboració amb la cooperativa Ninos Escoles Infantils s’ha creat d’un grup de treball format per professionals de l’educació, l’arquitectura, l’art i la mediació per a la creació i engegada de l’Espai de Telles que tindrà també el seu homòleg en altres museus de la Comunitat, com el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), i l’Espai d’Art Contemporani de Castelló.

Silvana Andrés i Sonia Rajos, fundadores d’Arquilecturas, han desenvolupat el disseny dels espais, partint de la idea d’aprofitar elements resultants d’exposicions passades i ara en desús, per a recrear nous espais suggeridors d’oportunitats.

Inspirats en la tavola lluminosa de Reggio Emilia, l’Espai de Telles del Centre del Carme s’organitza a partir de quatre taules de llum recuperades dels fons del Consorci de Museus i al seu al voltant es crea una volumetria que possibilita una major superfície d’exploració i que cerca la seua inspiració en la tècnica de l’origami: el sòl es replega perquè l’activitat es desplegue, a partir de la repetició de figures polièdriques que conviden a recórrer i habitar l’espai.

L’Espai de Telles es presenta com un espai mutant i evolutiu amb elements que aniran evolucionant durant l’any, i que donen inici a tot un món d’experimentació.

En una de les cantonades s’han instal·lat dos espills com a material d’exploració, descobriment i reconeixement. A més en l’espai és important la llum per a experimentar amb ella. La llum com a font de vida, d’energia, però també d’emocions. Tampoc falten les caixes de cartó amb les seues infinites possibilitats.

En l’Espai de Telles no hi ha instruccions, no les cerque, no les impose; els xiquets i xiquetes amb la seua curiositat innata sabran fer, construir, observar, gatejar, tocar, fer olor, compondre i descompondre, trobar un reflex per a baix, per a dalt, d’una banda o per l’altre, de forma individual o col·lectiva.

En la infància, aprendre fent és la manera natural de desenvolupament. Allunyada de la lògica del pensament adult, l’acció es realitza sense prejudici, mitjançant el moviment i l’observació. Ens construïm amb curiositat i somriures, amb la seguretat de qui ens acompanya i la superació de xicotets reptes. A poc a poc, amb calma. No hi ha gens més urgent que gaudir d’una infància feliç.

Apropiació del sòl com a espai d’experimentació

La proposta d’Arquitectures s’inspira en la tavola lluminosa de Reggio Emilia, un corrent pedagògic que va sorgir en 1945 en el nord d’Itàlia, i que és reconeguda mundialment com una de les millors propostes educatives per a la primera infància. Aquest corrent reconeix al xiquet com un ser capaç de desenvolupar un interés per descobrir el món que li envolta i el seu paper en aquest. La tavola lluminosa amb els seus múltiples usos és una constant en aquesta pedagogia, i nombroses escoles l’han adoptat com a valuós recurs didàctic.

Dia Universal de la Infància

El Dia Universal de la Infància, que se celebra tots els anys el 20 de novembre, és un dia dedicat a tots els xiquets i xiquetes del món. L’Assemblea General de l’ONU va recomanar en 1954 destinar un dia a fomentar la fraternitat entre els xiquets i les xiquetes del món, i promoure el seu benestar amb activitats socials i culturals.

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, a través del seu departament d’Educació i Mediació ha programat per a avui diverses activitats tant a València, com a Castelló i a Alacant.

En aquest sentit a més de la inauguració de l’Espai de Telles, el Centre del Carme ha acollit un concert de piano, clarinet, percussió i soundpainting realitzat per xiquets i dirigit per Llorenç Barber.

A Castelló, l’EACC ha oferit el taller Mus’n’ babies, consistent en una visita adaptada per a bebés que utilitza la música com a eina d’aproximació a l’obra artística, amb la col·laboració d’ UTEM Escola de Música.

Al mateix temps els xiquets que han visitat avui el MACA d’Alacant han pogut gaudir del taller ‘Teselados polièdrics’ dirigit a xiquets de 6 a 12 anys.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 5 =