Educació proposa agrupar assignatures i codocència en primer de l'ESO per a reforçar competències bàsiques

Guardar

fotonoticia_20200501121438_1920
fotonoticia_20200501121438_1920

Agrupar les diverses assignatures en àmbits de coneixement més ampli i donar la possibilitat que dos professors de matèries diferents puguen compartir docència són algunes de les propostes de la Conselleria d'Educació per a aplicar el pròxim curs 2020-2021 en el primer curs de l'ESO. L'objectiu, "millorar la transició" a la nova etapa a un moment en el qual cal reforçar els aprenentatges primordials i les competències bàsiques per la suspensió de classes presencials.

Així ho ha explicat el secretari autonòmic d'Educació, Miguel Soler, qui ha recordat que la possibilitat d'agrupar assignatures en àmbits més amplis ja està contemplada en la LOE i en la LOMCE. "Ara el que es vol és fer una proposta més àmplia i flexible per a primer de l'ESO", ha comentat en declaracions a Europa Press.

En aquest sentit, es proposa que el pròxim curs l'alumnat de primer d'ESO treballe per àmbits per a facilitar la transició entre etapes i la recuperació d'aprenentatges no impartits en sisé de Primària durant la suspensió temporal de l'activitat lectiva presencial per la pandèmia de Covid-19.

L'organització curricular serà, per tant, similar a l'existent en l'actualitat en els programes de millora de l'aprenentatge i del rendiment (PMAR) de tercer d'ESO i en els programes de reforç de quart, que agrupen la majoria d'assignatures en àmbits de coneixement: lingüístic i social, i científic, matemàtic i tecnològic.

Soler ha incidit en què la idea que llança l'administració educativa és "flexible" i els centres treballar les seues pròpies estructures: des de crear una àrea humanística i una altra lingüística fins a dissenyar ores cientificotècniques o artístiques. "La Conselleria vol establir un marc general i un procediment perquè els centres adopten el seu model", ha apuntat Soler, que preveu que la proposta definitiva, una vegada escoltades les parts de la comunitat educativa, es faça la setmana vinent.

Aquest sistema precisa una major coordinació del professorat i, de fet, una altra de les possibilitats que es contemplen, afig el secretari autonòmic, és que dos docents, un de llengua i un de geografia, per exemple, compartisquen "codocència". L'Informe PISA assenyala que Espanya és un dels països on es practica la codocència, ha assenyalat Soler, que ha defensat que per a reforçar coneixements "pot ser millor posar dos professors en una aula que partir una classe en dues".

Miguel Soler ha ressaltat que aquestes mitjanes no suposen "en absolut" que es necessite menys professorat, ja que, encara que es passaria de 12 assignatures i d'altres professors a 6-7, els alumnes continuaran tenint les mateixes hores lectives, amb el que el nombre global de docents que precisa cada centre no es veurà afectat.

MATERIAL DIDÀCTIC I PLANS DE FORMACIÓ

Per a dur a terme el procés --la Conselleria vol dictar unes instruccions abans del 30 de maig per a fer el treball-- s'encarregarà als diversos centres de formació del professorat (Cefires) STEAM, Artístic, Humanístic i Social i de Plurilingüisme que elaboren material didàctic i preparen plans de formació específics.

El secretari autonòmic ha assegurat que aquests projectes integrats són més adequats per a recuperar una sèrie de competències bàsiques i per a destacar les que són més imprescindibles. Així mateix, ha rebutjat vincular aquesta agrupació de matèries a l'alumnat amb dificultats, si no que els estudiants en general i els d'altes capacitats també poden desenvolupar molt millor l'aprenentatge de matemàtiques si el poden aplicar als problemes de física.

Sobre si aquest sistema és una aposta de futur, una vegada passe la crisi del coronavirus, Soler ha declarat que la futura Lomloe contempla l'agrupació tant en primer com en segon de l'ESO. "Nosaltres estem treballant en aqueixa línia i en funció de com queda la norma actuarem", ha finalitzat.

Destacats