25n
25N
25N

Educació presenta una nova ampliació de l'oferta d'FP i tres línies de beques

Marzà afirma que “l’FP ha de ser un dels principals vectors de transformació dels sectors productius valencians per millorar l’índex de competitivitat de les nostres empreses i millorar la qualitat i quantitat del treball”

Educació presenta una nova ampliació de l'oferta d'FP i tres línies de beques

La Conselleria d’Educació ha presentat aquest matí una nova ampliació extraordinària en Formació Professional (FP) dins del Pla de modernització de l’FP valenciana, que aquest curs compta amb una dotació de 37 milions d’euros extraordinaris. Aquesta aposta ha permés incrementar en 6.300 els alumnes matriculats, un 6,6% més que en el curs passat, fent un total de 102.000 estudiants al territori valencià en aquesta modalitat. El conseller Vicent Marzà ha apuntat que “a setembre vam realitzar una oferta extraordinària de 125 cicles formatius més, amb més de 4.000 places. Això ha requerit l’augment en 271 professors i professores d’FP, que se sumen als 4.374 que ja vam incrementar en el sistema educatiu valencià aquest curs”.

Educació reforça l’FP valenciana en tres línies d’actuació concretes: la potenciació d’aquesta opció acadèmica per a l’alumnat, la innovació educativa i la digitalització en aquesta branca educativa.

A més del conseller d’Educació, estava present en la roda de premsa Miguel Soler, secretari autonòmic d’Educació, un acte on també s’han presentat tres línies de beques, que entraran en vigor aquest curs i es podran sol·licitar en els propers 15 dies en el mateix centre on es curse per agilitzar els tràmits.

Les beques entraran en vigor aquest curs i es podran sol·licitar en els propers 15 dies en el mateix centre on es curse per agilitzar els tràmits

La primera de les línies presentades, amb una dotació de 480.000 euros, està encaminada a becar el desplaçament dels estudiants fins als centres de treball on realitzen la formació. La segona línia va destinada a l’FP Dual en el sector públic estatal, autonòmic, local o en universitats, amb 300.000 euros, i es baremarà amb les notes mitjanes dels cursos anteriors. Per últim, la tercera línia s’encamina al transport, la residència i manutenció, amb l’objectiu de facilitar, per una banda, l’estada en diferents ciutats dels estudiants que necessiten desplaçar-se a estudiar a altres municipis i, d’altra, les despeses del transport urbà i interurbà, amb un mínim de desplaçament de 10 kilòmetres. Aquesta línia compta amb una partida de 300.000 euros.

Tant Marzà com Soler han recordat que l’objectiu és seguir impulsant l’FP els propers anys, sent unes ajudes que està previst que s’incrementen de cara als cursos vinents. En aquest sentit el conseller ha destacat que “enguany és un any important i especial per a l’FP, un sector que ha de ser un dels principals vectors de transformació dels sectors productius valencians per millorar l’índex de competitivitat de les nostres empreses i millorar la qualitat i quantitat del treball”.

El CIDA a Alacant Districte Digital

Per a impulsar la digitalització de l’FP s’ha creat el Centre d’Innovació Digital Avançat de l’FP en Alacant Districte Digital. El Centre d’Innovació Digital Avançat de la Formació Professional (CIDA) és un organisme que dinamitzarà l’experimentació, la innovació i la investigació digital en tots els sectors relacionats amb les famílies professionals d’FP. Està concebut com un centre referent per a la digitalització de la Formació Professional valenciana que es fonamenta en tres aspectes: la innovació aplicada, la investigació, l’impuls de la transformació econòmica i l’excel·lència en les competències dels alumnes d’FP.

Aquest centre està ubicat a Alacant Districte Digital i ha començat a treballar en la vigilància tecnològica, el desenvolupament de noves metodologies d’aprenentatge, la investigació i innovació digital aplicada i la transferència dels resultats dels projectes d’R+D+i tant als centres educatius d’FP, com a les empreses i altres organismes relacionats amb la innovació i la digitalització.

Xarxa “Novigi”

Pel que fa a l’aprofundiment en la innovació pedagògica, s’ha engegat la xarxa “Novigi” de centres innovadors en FP, amb 4,2 milions d’euros anuals d’inversió. Es tracta d’una xarxa col·laborativa per a la dinamització i la consolidació, en tots els centres educatius d’FP valencians, de la innovació pedagògica i organitzativa com a element clau de canvi dels models d’aprenentatge de la Formació Professional. Segons el secretari autonòmic “‘Novigi’ significa ‘innovar’ en esperanto i per això hem escollit aquest nom per a la xarxa de centres educatius, que disposaran d’una dotació de més de 4,2 milions d’euros en ajudes per a participar en la progressiva implantació de l’aprenentatge col·laboratiu basat en projectes i la implantació de procediments d’acreditació de les competències professionals”.
La concepció, elaboració i funcionament d’aquest model metodològic es regeix pels principis de responsabilitat compartida, treball en xarxa, flexibilitat, obertura a nous mètodes, treball en equip, coordinació dels equips docents i assegurament dels resultats. Així mateix, un compromís fonamental que han d’adquirir els centres “Novigi” és la col·laboració amb entitats externes.

La xarxa “Novigi” de centres d’FP inclou quatre programes: “Innovatec” per a la implantació de metodologies innovadores aplicades i el disseny de l’entorn educatiu; “Emprén” per al desenvolupament de la cultura emprenedora, l’emprenedoria i la creació d’empreses en l’entorn dels centres; “Qualitas” per a la implantació de sistemes de gestió de la qualitat; i “Acredita” per al reconeixement, implantació i desenvolupament dels programes d’acreditació de la competència i la formació professional integrada en els centres docents públics que imparteixen FP.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × quatre =