25n
25N
25N

Educació llança 5 unitats didàctiques sobre el poble gitano per a superar prejudicis i combatre estereotips

Educació llança 5 unitats didàctiques sobre el poble gitano per a superar prejudicis i combatre estereotips
28/11/2019 -

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha presentat cinc unitats didàctiques sobre la història i cultura del poble gitano destinades a combatre des de les aules d’Infantil, Primària i ESO els prejudicis i els estereotips que dificulten la integració real d’aquesta minoria ètnica.

Per part d’Educació de la Generalitat, ha assistit a la jornada de presentació la directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés i per part de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives han participat el secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez i el director general de l’Agència Valenciana d’Igualtat en la Diversitat, José del Lamo.

Les cinc propostes que s’han presentat aspiren a incorporar la cultura i la història del poble gitano en el currículum, per a facilitar al professorat la integració d’aquest tipus de continguts en la programació didàctica. Per això, s’ha tingut com a referència les matèries que se centren en el coneixement de la realitat social com és el cas de la Geografia i la Història.

Les unitats, elaborades per les escoles La Coma de Paterna, La Pinaeta del Port de Sagunt i Fernando de los Ríos de Burjassot, així com l’institut Ausiàs March de Manises, estan a l’abast de tota la comunitat educativa en el portal de Recursos web per a la igualtat i la convivència, Reico, d’Educació de la Generalitat (http://www.ceice.gva.es/es/web/convivencia-educacion/reico-poble-gitano).

El Decret valencià d’equitat i inclusió educativa aprovat recentment planteja específicament la situació del poble gitano com una realitat que cal abordar des d’una educació inclusiva. Per això, “ha estat una prioritat l’elaboració d’aquestes unitats que tenen com a objectiu donar a conéixer la història i cultura del poble gitano i esdevenir un suport didàctic que afavorisca la reflexió i el debat, a més de transmetre valors positius de tolerància i respecte”, explica la directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés.

Els objectius de les diverses unitats que componen aquest projecte, segons la directora general d’Inclusió Educativa, són “visibilitzar el poble gitano, integrar-lo en la història, i saber identificar com es construeixen els estereotips i els prejudicis socials envers un col·lectiu de persones, com un pas necessari per a la seua reversió i eliminació”.

La selecció de continguts s’ha basat en el currículum vigent amb la finalitat de facilitar-ne la integració en les programacions didàctiques. En aquest sentit, incideix Andrés, “s’ha tractat d’anar més enllà, de suggerir una sèrie d’activitats seqüenciades i organitzades amb l’objectiu de generar coneixement, fomentar la reflexió i impactar sobre la societat, per a transformar-la”.

Escoles ‘motor de transformació social’

En l’acte on s’han presentat les unitats didàctiques, la directora general d’Inclusió Educativa ha agraït “molt especialment” l’esforç de les comunitats educatives de les tres escoles i l’institut públic que firmen les unitats didàctiques, “pel seu treball per una Educació en majúscules: un motor de transformació social, que contribueix a crear una societat més igualitària i diversa, en què es respecten escrupolosament els drets individuals i col·lectius i la justícia social”.

Les cinc unitats estan pensades per a tindre un efecte multiplicador de la tasca de sensibilització que es fa a l’aula, i per tant proposen realitzar activitats com exposicions i obres de teatre no sols per l’alumnat, sinó també per les seues famílies així com pels col·lectius socials de l’entorn dels centres docents.

El CEIP Fernando de los Rios de Burjassot ha elaborat una unitat didàctica amb el títol ‘Una gran família’ per al segon cicle d’Infantil (3-5 anys), que entre altres propostes llança la idea de fer una representació teatral dels xiquets i xiquetes davant de les seues famílies a partir del poema ‘Podries’ de Joana Raspall.

La unitat didàctica ‘Un recorregut pel poble gitano’ és obra del CEIP La Pinaeta del Port de Sagunt i va dirigida a 2n de Primària. Consisteix a elaborar una exposició organitzada en diferents espais relacionats amb la cultura del poble romaní a través d’un recorregut geogràfic per les diferents generacions d’aquest col·lectiu.

El CEIP La Coma de Paterna ha confeccionat la unitat didàctica ‘Latcho Drom’, que en llengua romaní vol dir ‘bon camí’. Orientada per a 5é de Primària, proposa a l’alumnat crear un museu interactiu en el qual s’exposaran referents i significants culturals gitanos, com ara la bandera i la llengua, aquesta última mitjançant l’elaboració d’un ‘joc de vocabulari’ amb etiquetes en caló i en castellà.

També es representarà sobre un mapa la migració del poble gitano al llarg de la història i a través d’una mostra fotogràfica, en què els retratats seran persones gitanes rellevants en la societat actual i del passat recent, i es plasmaran valors culturals i socials del poble gitano, per tal de trencar així alguns estereotips i prejudicis.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 3 =