25n
25N
25N

Educació llança una campanya per a prevenir el ciberassetjament escolar durant el confinament

Educació llança una campanya per a prevenir el ciberassetjament escolar durant el confinament
21/04/2020 -

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha llançat una campanya per a prevenir el ciberassetjament de la població en edat escolar en temps de confinament, ja que les hores que l’alumnat passa connectat a internet i a les xarxes socials s’ha multiplicat amb la suspensió de les classes presencials.

D’aquesta manera, la iniciativa ‘Yo practico el #CiberBuenTrato’ aspira a combatre l’assetjament en internet mitjançant l’ús de les bones pràctiques. Tot el material de la campanya es pot consultar en el nou espai d’inclusió educativa obert en la pàgina web de la Conselleria (http://www.ceice.gva.es/va/web/inclusioeducativa).

La campanya, l’han dissenyada els equips especialitzats en assetjament escolar de les unitats d’atenció i intervenció (UAI) del Pla de prevenció de la violència i promoció de la convivència en els centres educatius (PREVI) dependents de la Direcció General d’Inclusió Educativa.

“Som conscients que durant l’actual estat d’alarma i el confinament en les nostres llars el professorat no pot exercir la tasca d’observació i acompanyament que fa habitualment per a prevenir el ciberassetjament i, per tant, cal extremar les precaucions”, subratlla la directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, en un comunicat.

A més, ressalta que “el temps que l’alumnat es troba connectat a internet i als dispositius mòbils s’ha incrementat exponencialment i les xarxes socials són, sovint, el mitjà de comunicació preferit per a relacionar-se amb companys, companyes, amistats i familiars”. “Per això, hi ha més risc que es produïsquen situacions conflictives, derivades d’un mal ús de les xarxes i d’Internet”, alerta Andrés.

Mitjançant infografies, la campanya ‘Jo practique #CiberBuenTrato’ recorda a les famílies i a l’alumnat quines són les recomanacions per a utilitzar Internet i les xarxes socials de manera segura i adequada. Així mateix, informa també sobre les vies de comunicació o denúncia davant possibles casos de ciberassetjament, ‘sexting’ o ciberassetjament pedòfil (‘grooming’), entre altres.

Es recomana que els alumnes i alumnes utilitzen emoticones positives i envien missatges de suport i ànim a les persones que volen, així com que visiten pàgines web o envien enllaços que permeten aprendre i compartir coses noves, jugar i gaudir junts i juntes. Igualment, suggereix que pensen en els companys i companyes que poden sentir-se exclosos.

Quant a les famílies, anima a la comunicació directa amb els fills i filles si detecten comportaments estranys, la supervisió que els continguts web que visiten els menors són adequats per a les seues edats i el control del temps de connexió.

EXPLICA-HO, NO T’HO CALLES

La campanya posa a l’abast de l’alumnat totes les vies de comunicació i denúncia sobre possibles casos de ciberassetjament. La primera d’aquestes és el telèfon europeu d’atenció a la infància, el 116 111, un número gratuït que funciona ininterrompudament les 24 hores del dia i té com a objectiu general centralitzar les crides que denuncien o posen de manifest presumptes situacions de risc o desemparament de menors d’edat, i que ofereix una resposta immediata, reorienta la situació o la deriva als organismes competents per a la investigació i/o la intervenció d’aquesta.

També es facilita el xat de la fundació Ajuda a Xiquets i Adolescents en Risc (ANAR), que és gratuït, confidencial i anònim (https://www.anar.org/chat-anar/). Aquest xat està operatiu de dilluns a diumenge des de les 10.00 hores del matí fins a les 12.00 de la nit.

Finalment, si la situació és greu i l’alumne creu que és víctima d’un delicte, pot posar-se en contacte amb la Policia telefonant al 091 o per correu electrònic (brigadaescolar@policia.es), o també posant-se en contacte amb la Policia Local del seu municipi.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × tres =