caixa popular

Marzà anuncia que Cultura preveu assumir la Institució Alfons el Magnànim i ampliar-la a l'àmbit autonòmic

FLICKR IAM

Marzà anuncia que Cultura preveu assumir la Institució Alfons el Magnànim i ampliar-la a l'àmbit autonòmic
11/07/2018 -

La Conselleria d’Educació està treballant per a “assumir” la Institució Alfons el Magnànim –que actualment depén de la Diputació de València– i estendre la “gran labor” de reflexió i edició que realitza aquest organisme a l’àmbit autonòmic, convertint-ho en una espècie d'”institució de les lletres valencianes”.

Així ho ha anunciat el conseller d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, Vicent Marzà, en una entrevista concedida a Europa Press, en la qual ha revelat que des del seu departament es treballa en el projecte de comptar amb “una institució literària en l’àmbit de país, igual que la tenen altres territoris”.

El pla per a açò passa, ha detallat, perquè l’administració autonòmica “assumisca part de les competències” de la Diputació, en concret la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis d’Investigació i l’amplie amb l’objectiu d'”anar més enllà, fins i tot, de la gran labor que estan realitzant ara”.

El conseller ha parlat sobre aquest projecte en ser preguntat per unes declaracions del diputat Xavier Rius en les quals recordava que, d’acord als programes dels partits que integren l’equip de govern de la institució provincial, tot el patrimoni i serveis de la Diputació estan sotmesos a un estudi per a veure la possibilitat de ser transferits amb la finalitat d'”aprimar” aqueixa administració per a millorar la gestió dels recursos per als ciutadans. “Tots, fins a les banderes que pengen a l’entrada”, expressava llavors Rius gràficament.

En aquest marc, la Conselleria de Cultura aposta per assumir i ampliar la IAM per a “projectar el seu treball cap al conjunt del territori valencià”, ha asseverat Marzà. D’aquesta manera, s’estudiarà quin serà la figura jurídica –fundació, institut, consorci etc.– perquè la Institució passada a dependre de la Generalitat i augmentar la seua activitat de “anàlisi, reflexió i edició”. “Es tracta d’un treball a llarg termini del qual es tardarà a veure els fruits perquè s’ha de fer molt bé”, ha apuntat el titular de Cultura.

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació és un organisme cultural creat per la Diputació de València en 1948. Des de llavors ha publicat més de 1.300 llibres i revistes. També funciona com un centre de cultura contemporània, que organitza periòdicament debats, taules redones, congressos, conferències i tot tipus de diàlegs i trobades.

Al llarg d’aquestes dècades, el Magnànim ha tingut diverses etapes, estructures i denominacions. En l’actual ha recuperat, per mitjà dels seus quatre instituts, la recerca, la publicació i la difusió en tots els àmbits del coneixement: les humanitats, les ciències socials, les ciències físics-naturals i la història. A més, promou els Premis València i València Nova (per a menors de 30 anys) d’assaig, de narrativa i de poesia, segons figura en la seua pàgina web.

ESCALANTE

D’altra banda, i preguntat per altres projectes culturals en mans de la Diputació, com el Centre Teatral Escalante –que es va quedar sense la seua seu fixa després de detectar-se deficiències estructurals i no arribar a un acord amb els propietaris de l’immoble– Marzà ha comentat que el que es procura des de la Conselleria “de moment és que seguisca fent bona part de la seua programació” en espais que depenen de l’administració autonòmica, com el Teatre Martí i Soler del Palau dels Arts.

Ha subratllat l’activa “col·laboració” que mantenen la Conselleria de Cultura i la Diputació en matèria teatral “generant molt bons resultats” i ha citat coproduccions com a ‘Tic-tac’, reconeguda en els Premis Max.

“De moment no podem assumir-ho (L’Escalante), nosaltres el que sí que estem assumint que estiga en espais nostres perquè pensem que el projecte és necessari”, ha conclòs.

Etiquetes

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × quatre =

sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Semana mobilidad Valencia 2018
festes xirivella 2018