Edu Comelles ofereix una experiència immersiva i innovadora per a gaudir aquestes Falles

L’artista i músic emetrà el 17, 18 i 19 de març en Twitch el paisatge sonor de les Falles

Guardar

Falles_2021_Promo_FotoEduComelles2010
Falles_2021_Promo_FotoEduComelles2010

L'evolució de la pandèmia ha obligat al fet que centenars de milers de valencians hagen tornat a quedar-se sense les seues tradicionals festes, les Falles, per segon any consecutiu. Amb la condició d'amenitzar aquesta situació, l'artista sonor Edu Comelles ha anunciat que, a partir de demà, mitjançant un streaming de 72 hores, oferirà una experiència "immersiva i innovadora" per a viure les Falles com mai abans s'havia fet: a través del seu paisatge sonor.Es podrà accedir a través d'aquest enllaç: www.twitch.tv/falles2021

Comelles porta 10 anys vivint a València, i des dels primers anys en la capital valenciana ja va començar gravant sons de tot el que anava succeint en les Falles, així com les mascletaes i l'ambient faller que viu la ciutat en els seus dies grans. Tot el que porta gravant aquests anys, que forma part d'un mapa sonor de la Comunitat Valenciana que està preparant, podrà escoltar-se en el streaming a partir de la mitjanit del 17 de març.

L'artista sonor realitzarà un directe en la plataforma Twitch que tindrà una duració de 72 hores, sense pauses. La intenció és recrear un paisatge sonor ara emmudit i la possibilitat de sentir la festa des de l'escolta. Entre tot el material compta amb ambients de carrer, bandes de música, petards, la Nit del Foc i sobretot mascletaes registrades des de diversos punts de la plaça de l'Ajuntament.Aquest no és el primer any que es cancel·len les Falles, però Edu Comelles admet que la idea se li va ocórrer quan es va adonar que enguany tampoc anaven a celebrar-se. "No fa moltíssim que ho tinc pensat, de fet, m'haguera agradat que se m'ocorreguera l'any passat ja", comenta entre riures l'autor.

"Quan les escoltes (els enregistraments) en unes condicions més o menys acceptables, amb auriculars o amb uns altaveus, és quan m'adone que tot el que tinga amor per les Falles quan escolte això sentirà com si viatjara cap a eixe lloc perquè aquesta és una capacitat que té el so", explica Comelles.

Com serà la retransmissió?

Si bé la plataforma per la qual es retransmetrà aquest directe es caracteritza per ser audiovisual, una de les peculiaritats d'aquesta iniciativa és que no es veuran imatges. Tal com explica el creador, "l'única cosa que es veurà desplaçat seran uns mesuradors de decibels i de volum que estaran indicant que constantment hi ha alguna cosa sonant o no. Però, la decisió és absolutament deliberada perquè el que interessa és solament per als ulls".

mascleta

A manera de recreació, els sons es mesclaran a través d'un sistema informàtic generatiu i aleatori que, així i tot, cada dia a les 14:00 deixarà sonar una mascletà registrada amb microfonia d'alta qualitat a peu de plaça. "Tu pots entrar a escoltar el 17 a les 16.00 h de la vesprada i dins l'endemà entrar a la mateixa hora i no escoltaràs el mateix", aclareix Comelles.

El conjunt ofereix una panoràmica sonora única sobre les Falles i una manera de sentir la festa només possible gràcies a l'avançament tecnològic en matèria de microfonia. Els oïdors d'aquest projecte podran endinsar-se en una experiència immersiva i a través de l'escolta passejar per la València en Falles que tots coneixem.

Reivindicar el paisatge sonor de la Comunitat

El projecte, més enllà de reviure les Falles a través del seu so, reivindica la necessitat de preservar, conservar i arxivar el paisatge sonor. D'igual manera que la festa de les Falles, el paisatge sonor és Patrimoni Immaterial de la UNESCO. En aquest sentit, Edu Comelles insta les institucions implicades i al món faller a prendre mesures. L'artista sonor lamenta que "en les Falles, que són una festa eminentment sonora, no s'hagen realitzat ja iniciatives per a preservar el patrimoni sonor de la festa dels valencians".

Preguntat per les raons per les quals les valencianes i els valencians haurien de connectar-se en algun moment a aquesta retransmissió, Comelles dóna dos motius principals. El primer, és que "l'escolta i el so tenen la capacitat de transportar-te precisament per la nostàlgia que enguany no hi haurà Falles. De fet, ho he provat jo i ho he posat a escoltar en proves en privat a fallers i la veritat és que la gent ha al·lucinat bastant perquè l'experiència és molt, molt, molt immersiva, molt més que des del camp visual".

La segona raó és una anomenada a la classe política, convidant-los al fet que, ja que les Falles són Patrimoni Immaterial, "es comence a tindre en compte el registre del paisatge sonor. Aquesta proposta és un crit d'atenció i un acte deliberat de cridar l'atenció sobre aquesta qüestió, és a dir, que estaria encantat si a partir d'ara i si hi ha repercussió sobre això que faré aquests dies es posen més en contacte amb mi les institucions públiques i es mouen més en aqueixa línia", assenyala Edu Comelles.

La proposta de Comelles serà també la primera d'una sèrie d'accions emmarcades en aquest segon any de pandèmia en la qual l'autor pretén reviure altres festes i activitats culturals i col·lectives que per culpa de la crisi sanitària no es podran celebrar. De la mateixa manera que amb les Falles, Comelles anuncia que farà el mateix amb la festa de Moros i Cristians d'Alcoi els dies 21, 22 i 23 d'Abril.

Destacats