Els edificis comunitaris han d'adaptar les seues antenes abans de juny

Guardar

antena
antena

Els edificis comunitaris de 521 municipis de la Comunitat Valenciana hauran d'adaptar les seues antenes col·lectives de televisió per al canvi de freqüències de la TDT abans de finals de juny de 2020, segons ha informat el subdirector general de Planificació i Gestió de l'Espectre Radioelèctric del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Antonio Fernández Paniagua en roda de premsa, al costat de la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero.

Durant el canvi, que ja ha començat a produir-se en la Comunitat a partir del 17 de febrer, les cadenes de televisió que han de canviar les seues freqüències emetran simultàniament a través de les freqüències nova i antiga (simulcast) abans de conducta al cessament d'aquesta última a la fi de juny d'enguany. En aquest període, segons han indicat, en els edificis de grandària mitjana i gran s'adaptarà la seua instal·lació d'antena col·lectiva de televisió per a poder continuar veient els canals en les noves freqüències.

Aquestes noves enceses de freqüència donaran continuïtat als ja començats en 18 municipis de la Comunitat Valenciana el 18 de setembre de 2019, en els quals el cessament d'emissions de les antigues freqüències de TDT finalitzarà el pròxim 3 de març. A més, hi ha tres municipis de la comunitat autònoma en els quals el procés es va iniciar el 14 de novembre de 2019 i es finalitzarà també a la fi de juny.

"L'objectiu és fer un ús més eficient de l'espectre radioelèctric i que els usuaris no perden cap canal de l'actual oferta televisiva", ha manifestat Fernández i ha explicat que "el canvi de freqüències no implica l'aparició ni desaparició de canals de televisió, ni l'obsolescència de televisors ni descodificadors de TDT".

A més el subdirector ha indicat que "no afecta igual a tots els edificis", ja que només hauran de realitzar adaptacions els edificis comunitaris de grandària mitjana o gran que estiguen equipats amb sistemes monocanals o centraletes programables. "Els habitatges individuals no necessiten fer aquesta adaptació, a les cases particulars només farà falta resintonitzar els canals quan es produïsca el cessament de l'emissió en les freqüències antigues", ha afegit.

Els administradors de finques o els presidents de comunitats de tots aquells edificis que hagen de realitzar aquestes adaptacions hauran de contactar "al més prompte possible" amb una empresa instal·ladora registrada i sol·licitar diversos pressupostos. En el cas que en un edifici o habitatge no es realitze l'adaptació necessària abans de la data límit indicada, els ciutadans podran deixar de veure alguns canals, "la recepció es recuperaria una vegada s'escometen aquests ajustos".

AJUDES PÚBLIQUES

Per a minimitzar l'impacte d'aquest procés sobre la ciutadania, el Consell de Ministres va aprovar mitjançant Reial decret el passat 21 de juny de 2019 la concessió directa de subvencions a les comunitats de propietaris afectades, per un valor total de 145 milions d'euros, gestionades per l'empresa pública Red.es.

La quantia de la subvenció oscil·la entre 104,3 euros i 677,95 euros per edificació, en funció de la infraestructura prèviament instal·lada en l'edifici. Les sol·licituds d'ajudes es podran presentar online fins al 30 de setembre de 2020, després d'haver realitzat prèviament l'adaptació de les instal·lacions de recepció del senyal de TDT.

Serà necessari presentar la documentació justificativa, incloent-hi la factura i el butlletí d'instal·lació. Només es podran sol·licitar ajudes per a les actuacions realitzades per empreses instal·ladores del Registre d'Instal·ladors de Telecomunicacions de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals.

El canvi de freqüències de la TDT es produeix a conseqüència de l'anomenat Segon Dividend Digital, pel qual s'ha d'alliberar abans del 30 de juny de 2020, per mandat europeu, la banda de 700 MHz de l'espectre radioelèctric per a permetre el desplegament de futures xarxes de telecomunicacions 5G.

D'aquesta manera, es fa un ús més eficient de l'espectre radioelèctric perquè, en menor espai, es mantinguen els mateixos serveis i alliberar part per a l'arribada d'altres nous. Es manté així l'aposta per situar a Espanya entre els països líders en el desenvolupament de la tecnologia 5G, que impulsarà la competitivitat del teixit empresarial i facilitarà l'aparició d'innovacions disruptives.

Destacats