València, escenari per a impulsar una política pública d'economia blava

L'Embull 2 de la Marina de València acull, el dimecres, el II Congrés Internacional d'Economia Blava

Guardar

La Marina de València. Imatge: La Marina
La Marina de València. Imatge: La Marina

Impulsar una política pública d'economia blava a la Comunitat Valenciana és l'objectiu del II Congrés Internacional d'Economia Blava que tindrà lloc, el dimecres dia 23 d'octubre, en l'Embull 2 de la Marina de València. Emmarcat dins de València Boat Show, este congrés de caràcter bianual abordarà, de la mà d'experts en polítiques marítimes, biotecnologia marina i finançament de l'economia blava, com desenvolupar una estratègia pública que adeqüe la tradició costanera, marítima i emprenedora als nous reptes de sostenibilitat i protecció del Mediterrani que, a més, compta amb programes i fons europeus.

I és que són moltes les comunitats autònomes que ja s'han posat a treballar en esta direcció. Catalunya, Canàries, Andalusia i, pròximament, Balears i Múrcia. "Tenint tots els ingredients i estant tan ben posicionats en sectors com la pesca, la biotecnologia marina o la nàutica i ports esportius, no s'entén com la Comunitat Valenciana no compta ja amb una política pública d'economia blava", ha assenyalat Fernando de Rojas Martínez-Parets, director de la Càtedra Interuniversitària d'Economia Blava de la Universitat d'Alacant – Universitat Miguel Hernández  - Generalitat Valenciana.

Cal destacar que l'economia blava suposa el 20% del valor afegit brut de la Comunitat Valenciana (incloent-hi el turisme), respecte al 3% que representa a Espanya. Per tant, i unit al fet que la Unió Europea està impulsant programes i fons per al desenvolupament d'estratègies d'economia blava, es podria dir que és una prioritat que el territori valencià xafe l'accelerador. Com ha apuntat Fernando de Rojas, "la Comunitat Valenciana està en procés, però ens agradaria que s'avançara més ràpidament". De fet, en 2023 ja es va fer lliurament a la Generalitat d'una proposta d'estratègia que, en el congrés d'este dimecres, es pretendrà rellançar.

El II Congrés Internacional d'Economia Blava és organitzat per la Càtedra Internacional d'Economia Blava de la Universitat d'Alacant, la Universitat Miguel Hernández d'Elx i la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori. L'esdeveniment, a més de comptar amb experts com Ángela Pérez, presidenta del Clúster Bioval i Premi Rei Jaume I; Cédric Bohun, director – delegat de Languedoc – Rosselló del Conservatoire du Littoral; o Manuel Pleguezuelo, direcció general d'Assumptes Marítims i Pesca de la Comissió Europea; inclourà una taula redona organitzada per la Fundació INCYDE, en la qual es debatrà el paper dels fons europeus comptant amb la participació d'institucions com les Cambres de Comerç d'Espanya, el Consorci de la Zona Franca de Cadis i la Societat de Promoció Econòmica de Gran Canària.

Finalment, cal destacar que s'està fent arribar un manifest a les principals empreses del sector per a demanar que es desenvolupe una Estratègia Blava de la Comunitat Valenciana, que compte amb un òrgan de participació autònom; i demanar que la Comunitat Valenciana contribuïsca activament al fet que Espanya deixe d'estar a la cua dels països europeus en embarcacions per habitant, que facilite la seua pròpia indústria i que els ports esportius i clubs siguen considerats com un patrimoni de valor en el progrés, agilitzant-se les concessions, entre altres qüestions.

Destacats