Turisme i l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola treballen amb el sector per a implantar la nova marca 'S' de sostenibilitat turística

S'ha organitzat una jornada tècnica dirigida a associacions turístiques a Sagunt, on s'han detallat els seus requisits i beneficis

Guardar

Jornada tècnica dirigida a associacions turístiques a Sagunt
Jornada tècnica dirigida a associacions turístiques a Sagunt

Turisme Comunitat Valenciana i l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) treballen conjuntament amb el sector turístic de les tres províncies per a implantar la nova marca 'S' de sostenibilitat turística.

Es tracta d'una nova norma tècnica de sostenibilitat, dissenyada per l'ICTE per a les organitzacions turístiques, que pretén donar resposta a les empreses, destins i gestors públics en la seua voluntat de complir els criteris de sostenibilitat dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

En aquest treball previ d'estudi i implantació de la nova certificació en la Comunitat Valenciana, totes dues entitats han organitzat una jornada tècnica que ha congregat en el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, a Sagunt, a representants de les Associacions Empresarials del Consell de Turisme de la Comunitat Valenciana i de les delegacions ICTE provincials.

L'objectiu d'aquesta sessió ha sigut donar a conéixer de primera mà la iniciativa de l'ICTE relativa a la certificació S de sostenibilitat, així com detallar els compromisos que s'adopten i els beneficis que es deriven d'aquesta.

D'altra banda, es pretén promoure aquesta iniciativa a través d'una experiència pilot que es realitzarà en l'oferta turística de la Comunitat Valenciana en el marc del conveni de col·laboració entre Turisme i l'ICTE en 2022. El conveni compta amb una dotació pressupostària de 120.000 euros enguany, 40.000 euros més que en 2021.

En aquesta jornada ha participat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i el director de l'ICTE, Fernando Fraile, qui ha explicat els requisits tècnics de les especificacions d'aquesta certificació. A més ha sigut present María García, gerent de Casa Montaña, el primer restaurant certificat recentment, situat en el Cabanyal.

Francesc Colomer ha animat al sector a "aventurar-se en aquesta nova certificació", que a parer seu "és una idea brillant que no ens ha de pesar, sinó marcar el camí".

En aquest sentit, ha recordat les últimes aportacions impulsades per Turisme Comunitat Valenciana dirigides al sector empresarial per al compliment dels ODS, com la guia amb les 100 recomanacions ODS per a empreses turístiques i el 'Decàleg del Turista Responsable', disponibles en www.turisme.gva.es.

El director de l'ICTE ha explicat la importància que el sector turístic puga contribuir al compliment dels ODS i que "la nova marca S de sostenibilitat acredita que les organitzacions turístiques garanteixen la seua contribució a aquests objectius i a la seua implantació".

Requisits i beneficis de la nova marca 'S'

La marca S de Sostenibilitat Turística s'obté quan l'organització turística compleix almenys una de les dues normes següents: l'especificació tècnica de Compliment amb els ODS o la Norma UNE-ISO 21401-2019 de Sistemes de Gestió de Sostenibilitat per a allotjaments.

Cal destacar que qualsevol organització pública o privada pertanyent a sectors turístics com a allotjament, agències de viatge, allotjaments rurals, balnearis, càmpings, destins, espais naturals, guies de turisme, museus, platges i altres serveis turístics, pot optar a aquesta nova certificació, que haurà de ser renovada anualment a través d'una auditoria externa.

La implantació i la seua conseqüent certificació d'aquesta nova marca constitueix un element diferenciador que aporta un valor afegit a l'organització, millorant la seua imatge i reputació.

Destacats