El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha ressaltat que la Liquidació del Pressupost de la Generalitat evidencia "el compromís del Consell tant amb la recuperació econòmica, com amb la protecció de l'escut social dels valencians i valencianes; de la lluita contra la crisi sanitària i en defensa d'un estat del benestar fort que situe a les persones per davant de tot, que protegisca els més vulnerables i garantisca el principi d'igualtat constitucional".
"Des que arribem al Consell el nostre principal objectiu va ser garantir un nivell d'inversió en serveis fonamentals similars als de la mitjana espanyola. No teníem ni tenim els recursos per a fer-ho perquè estem infrafinançats, però no ens resignem a oferir una Sanitat, una Educació i uns serveis socials de pitjor qualitat que en la resta d'Espanya, però ja podem dir que tenim una despesa social semblant al de la resta de ciutadans" ha indicat Vicent Soler, durant la seua intervenció en la roda de premsa del Ple del Consell per a informar de la Liquidació del Pressupost de la Generalitat de l'any 2021, elaborada per la Intervenció General.
En aquest sentit, el responsable d'Hisenda ha subratllat que el Consell ha aconseguit el seu objectiu "invertint decididament en els nostres serveis fonamentals i enfortint-los, com demostra el fet que hem incrementat el nivell de despesa d'operacions no financeres, és a dir, la qual cosa realment invertim en els ciutadans, en quasi 6.000 milions d'euros". "Aquest govern sempre ha tingut clar que entre un deute legítim o la discriminació sempre optarà per la primera opció", ha assegurat.
De fet, tal com ha apuntat Soler, la inversió social i econòmica ha augmentat dels 13.632 milions en 2016 als 19.525 milions en 2021, la qual cosa suposa un 43,2% més d'esforç econòmic, i ha incidit en què "només en 2021 hem augmentat la despesa en polítiques socials, serveis bàsics i suport al teixit productiu en 1.693,85 milions d'euros, un 9,5% més que en 2020".
A més, Soler, ha confirmat que les dades definitives d'esforç del Consell enfront de la COVID-19 s'ha situat entre 2020 i 2021 en 3.011,49 milions d'euros "per a protegir el sistema sanitari i sociosanitari dels nostres ciutadans i augmentar el suport al teixit productiu" i s'ha mostrat convençut de la "capacitat del Consell per a tornar a readaptar el nostre pressupost a les noves circumstàncies".
"Són temps difícils per a la nostra economia i per al conjunt de la societat, però farem els esforços que siguen necessaris perquè la liquidació del pressupost 2022 també siga la liquidació de l'enfortiment de l'escut social i de l'increment a les ajudes al teixit productiu".
Infrafinançament
El conseller ha tornat a lamentar que "un any més els ingressos procedents del sistema de finançament són insuficients per a poder atendre les nostres obligacions" i ha incidit en què no es cansarà de "denunciar l'infrafinançament crònic que uneix a tota la societat valenciana".
"És hora que les autonomies puguem analitzar les nostres propostes de repartiment, buscar un punt de trobada en el qual totes isquem beneficiades i avançar. Les al·legacions han de ser el punt d'eixida i no de destí de la reforma del model i per això treballarem per a llevar la por de totes les autonomies que consideren que la proposta valenciana de població ajustada els perjudica", ha incidit.
"Tots hem d'eixir guanyant amb un nou model basat en la suficiència de recursos i en l'equitat de la seua distribució i per això les al·legacions valencianes, que han sigut elaborades des del rigor i anàlisi tècnica són el punt de partida per al diàleg i el consens", ha assegurat.