El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler ha reivindicat aquest matí, durant la seua intervenció en les jornades nacionals sobre assessoria fiscal, "un sistema fiscal més suficient, just i equitatiu, eficient, transparent i millor valorat pels ciutadans".
Soler ha realitzat aquestes declaracions en el transcurs de la inauguració de les jornades nacionals del Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF), que s'estan celebrant a l'auditori de l'Oceanogràfic de València, i en les quals s'abordarà l'assessoria fiscal davant els desafiaments interns i internacionals.
En l'acte d'inauguració també han participat el director de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, el president del Consell General d'Economistes, el degà del Col·legi d'Economistes de València, i el president del REAF.
Durant la seua intervenció, Soler ha explicat que l'actual sistema fiscal ha d'avançar per a ser "més suficient, amb la finalitat de sustentar la despesa i les inversions que tots ens mereixem; més just i equitatiu, perquè es puga anar revertint la bretxa de desigualtat que s'ha creat al llarg dels anys de crisis, a causa de polítiques desreguladors, de disminució de la progressivitat i de desfiscalització de la riquesa, i més eficient en la recaptació, en el doble sentit de fer més fàcil i senzilla la tributació i de reduir les borses de frau i les rendes ocultes".
Així mateix, el conseller ha destacat que el sistema ha de ser "més transparent, millor conegut, comprés i valorat pels ciutadans". En aquest sentit, Soler ha manifestat que, probablement, és difícil aconseguir que els ciutadans puguen arribar a sentir-se orgullosos del seu sistema fiscal com se senten, en general, del sistema sanitari o d'alguns serveis de seguretat o d'emergències, "però això no impedeix que hàgem de continuar aspirant a això".
Així, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha posat de rellevància el paper dels assessors i assessores fiscals, i s'ha referit al col·lectiu com a "agents imprescindibles de la pedagogia dels impostos, atés que d'una banda poden ajudar a l'administració i als seus responsables públics a millorar els impostos, i per un altre als contribuents a entendre'ls millor".
"Poden contribuir al fet que la ciutadania entenga els impostos com alguna cosa seu, sobre el que ells decideixen i que està al seu servei. Aqueixa labor de pedagogia els qui millor poden realitzar-la són els assessors fiscals, ja que estan en contacte directe amb els contribuents".
"I d'altra banda, es constitueixen en interlocutors imprescindibles perquè, els qui tenim la responsabilitat de crear i aplicar els impostos -en els poders legislatiu i executiu- puguem fer millor el nostre treball, que no és un altre que servir millor als ciutadans", ha afegit el conseller.
Qualitat del sistema fiscal
En el transcurs de la seua intervenció, Soler també s'ha referit a la necessitat de comptar amb instruments que permeten realitzar un control eficaç de la despesa, així com donar compte, amb transparència, no sols d'on provenen els impostos, sinó també a què es destinen."Aquests mecanismes contribueixen a incrementar la qualitat del sistema fiscal,-ha assegurat-, una qualitat que ve determinada per la seua capacitat de proporcionar els recursos suficients per a realitzar aquelles funcions que la ciutadania atribueix democràticament al sector públic; per la seua distribució de les càrregues amb justícia i equitat, amb el grau de progressivitat que determinen democràticament els ciutadans; així com per la seua eficiència en la recaptació".
En el transcurs de les jornades, organitzades per REAF i el Col·legi d'Economistes de València i que tindran lloc a València entre el 21 i el 22 de novembre es realitzarà una àmplia revisió de la fiscalitat, sobre l'empresa familiar, l'arrendament vacacional, les normes comptables, les eines informàtiques, els diferents impostos que conformen el nostre sistema fiscal i les condicions d'exercici de la professió per part dels assessors fiscals.