Soler defensa una reforma del model de finançament que garantisca que totes les comunitats autònomes es vegen beneficiades i augmenten els seus recursos

El conseller destaca que la proposta valenciana cerca "acabar amb la inequitat horitzontal entre comunitats autònomes i la insuficiència global del sistema comptant amb més recursos"

Guardar

El conseller Vicent Soler ha participat en la taula redona 'La reforma pendent: sobre urgències i pegats'
El conseller Vicent Soler ha participat en la taula redona 'La reforma pendent: sobre urgències i pegats'

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha defensat davant els consellers d'Hisenda d'Extremadura, Galícia i Castella i Lleó que la reforma del sistema de finançament autonòmica "és urgent i inajornable" al mateix temps que ha incidit en què han d'abordar-se sense dramatismes "la inequitat horitzontal entre comunitats autònomes i la insuficiència global del sistema, amb majors recursos a repartir perquè totes les autonomies puguem sostenir el nostre Estat del Benestar".

En aquest sentit, Vicent Soler ha incidit en la importància d'"exigir la suficiència dels recursos com a base de la reforma, ja que això permetria l'acostament progressiu a la despesa mitjana de les autonomies pitjor finançades com la Comunitat Valenciana; posar fi a la discriminació dels ciutadans i ciutadanes en funció del territori en el qual residisquen i, al temps, que la resta de les comunitats autònomes es veren també beneficiades".

"La reforma no pot ser de suma zero, no volem més recursos a costa que els perden altres territoris", ha assegurat abans d'instar únicament que es complisca "el principi bàsic d'equitat en la distribució dels recursos, garantint la igualtat entre els territoris".

Per aquest motiu, el titular d'Hisenda ha exposat que el nou model "ha de proporcionar a les comunitats els recursos necessaris per a la prestació dels serveis públics fonamentals en condicions de qualitat similars i, especialment, després de la pandèmia, atés que hem de fer front a unes majors despeses en Sanitat, Educació i Serveis Socials". Al mateix temps Soler ha incidit en què "també seria desitjable un sistema que ens dote d'una major corresponsabilitat fiscal i autonomia financera".

Així, el conseller ha afirmat que en la Comunitat Valenciana "estem oberts al diàleg institucional que permeta bastir ponts entre nosaltres i definir el constitucionalisme financer a partir de la solidaritat i la igualtat". "Des de l'enfrontament i els blocs no podrem arribar a un acord i avançar en la reforma", ha asseverat.

El conseller ha fet aquestes declaracions durant la seua participació en la taula redona 'La reforma pendent: sobre urgències i pegats', al costat de la vicepresidenta primera i consellera d'Hisenda i Administració Pública de la Junta d'Extremadura, Pilar Blanco-Morales; el conseller d'Hisenda i Administració Pública de la Xunta de Galícia, Miguel Corgos, i el conseller d'Economia i Hisenda de la Junta de Castella i Lleó, Carlos Fernández.

Aquest fòrum de debat s'ha desenvolupat en el marc de les jornades 'Finances autonòmiques: els assumptes pendents', organitzades per la Xarxa d'investigadors en Finançament Autonòmic i Descentralització Financera a Espanya (RIFDE), que s'estan celebrant fins a aquest dijous a Santiago de Compostel·la.

Inequitat i insuficiència financera

El titular d'Hisenda ha subratllat que el problema del finançament autonòmic "no és valencià, sinó que és un problema d'Estat", ja que "el funcionament de l'actual sistema fa que s'incomplisquen aspectes relacionats amb l'equitat i la suficiència financera que es recullen en la Constitució i en la Llei orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes".

Així -ha continuat el conseller-, "tres dels quatre pilars de l'Estat de Benestar com són la Sanitat, Educació i Serveis Socials depenen de la seua prestació autonòmica que, en el cas valencià, ens obliga a realitzar-lo al límit de les nostres capacitats".

Segons el responsable d'Hisenda, en el que refereix a la inequitat horitzontal, "la distribució dels recursos entre comunitats ha de realitzar-se atenent principalment criteris poblacionals", i ha subratllat que el concepte de població ajustada "permet que es considere l'efecte d'altres variables que tenen impacte sobre el cost dels serveis, segons les característiques i segments d'edat de la població dels territoris, així com la seua dispersió o concentració".

Soler ha explicat que la falta de recursos que rep de manera injustificada la Comunitat Valenciana, respecte a les autonomies millor finançades, "ha de destinar-se de manera quasi íntegra a la cobertura dels serveis públics fonamentals, sense que quede a penes marge per a polítiques que impulsen el creixement i la recuperació, la qual cosa evidencia diferències significatives de la despesa en polítiques de desenvolupament regional entre comunitats".

"Això no fa sinó retroalimentar les desigualtats territorials i s'ha agreujat encara més en aquest context de recuperació econòmica en el qual les comunitats han sigut la sustentació i suport de ciutadans i empreses, destinant recursos extraordinaris a la sanitat, a garantir el dret a l'educació o a la solvència de les nostres empreses", ha manifestat el titular d'Hisenda.

De la mateixa manera, el conseller ha esmentat en la taula redona que el sistema actual de finançament autonòmic també presenta "un problema d'insuficiència global i per això en la reforma serà necessari garantir la suficiència dinàmica, és a dir, l'adequació del nivell d'ingressos de cada any a les necessitats de despesa del mateix exercici".

Vicent Soler ha reconegut que en els últims anys el govern d'Espanya "ha sabut reaccionar atorgant fons extraordinaris a les comunitats, reconeixent que som les encarregades de prestar aquests serveis fonamentals", i ha afegit que així "s'ha garantit la suficiència que ha permés posar en marxa les polítiques públiques que requeria l'atenció de l'emergència".

No obstant això, ha reconegut que la recuperació "és ara el repte que enfrontem" i, per això, ha reiterat la necessitat que "es consoliden durant el procés de recuperació postpandèmia o fins que es produïsca la reforma del model per a continuar garantint la suficiència al conjunt de les autonomies".

Al costat del conseller Soler, també han participat en la jornada per part de la delegació valenciana el secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero; la directora general de Finançament, Dolors Furió; el director general de Tributs i Joc, Rafael Beneyto; els tècnics de l'IVIE, encapçalats pel seu director i president de la Comissió d'Experts, Francisco Pérez; així com el Síndic de Comptes, Vicent Cucarella.

Destacats