Economia

Soler anuncia que l'ATV obrirà 25 oficines temporals per a ajudar de manera gratuïta a la ciutadania a realitzar la seua Declaració de la Renda

Les oficines, en les quals la ciutadania rebrà assessorament i ajuda de forma personalitzada, complementen els punts d'atenció presencial que ofereix l'Agència Tributària Estatal

1 minut

Vicent Soler i Vicent Arques

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha anunciat que l'Agència Tributària Valenciana (ATV) obrirà durant el mes de juny un total de 25 oficines "per a ajudar de manera gratuïta i personalitzada a tota la ciutadania que el requerisca a presentar la seua declaració de la renda".

Amb el programa "Més prop de tu", finançat per la Generalitat, es duplica així el nombre d'oficines que prestaran el servei d'atenció presencial al llarg de tota la Comunitat Valenciana, atés que les oficines de l'ATV se situaran "de manera estratègica i complementària a les 25 seus de l'Agència Estatal que hi ha actualment en la Comunitat, permetent que siga el doble de població la que pot ser atesa i augmentant el temps que cada agent pot dedicar a la ciutadania en les seues consultes".

L'elecció dels 21 municipis en els quals se situaran les oficines temporals de l'ATV, -al marge de les seus de l'ATV en les tres capitals de província-, s'ha realitzat, tal com ha assenyalat Soler, "tenint en compte la llunyania amb els punts d'atenció estatals per a donar les mateixes oportunitats a tots els contribuents i acostar el màxim possible els punts d'atenció presencial a totes les localitats de la Comunitat" o bé per una elevada concentració de població "el que impedeix que els recursos de l'agència estatal siguen suficients per a atendre l'elevada petició d'ajuda que reben les seues oficines".

En concret, el responsable d'Hisenda, que ha presentat a L'Alfàs del Pi al costat de la directora general de l'Agència Tributària Valenciana (ATV), Sonia Diaz, i l'alcalde de la localitat, Vicent Arques, el servei d'atenció presencial de la Generalitat ha confirmat que a les 8 delegacions de l'AEAT que existeixen de manera permanent a Alacant, la Generalitat sumarà altres 8 oficines temporals a Altea, Santa Pola, El Pinós, El Campello, Torrevella, Xaló, Xixona i L'Alfàs del Pi sent la província que major nombre d'oficines de l'ATV tindrà instal·lades per la concentració de població i l'insuficient servei que pot atendre actualment l'agència estatal.

Per part seua, a les tres seus de l'AEAT que existeixen actualment a Castelló (Castelló, Vila-real i Vinaròs) se sumaran 7 oficines dependents de la Generalitat que se situaran a L'Alcora, Sant Mateu, Sogorb, Morella, Vistabella del Maestrat, Benicarló i Montanejos "permetent que els ciutadans de tot l'interior, que fins ara no tenien cap seu de l'AEAT pròxima en la qual pogueren rebre aquesta ajuda, tinguen ara a la seua disposició aquest servei en tot just uns minuts".

Finalment, a València, a les 13 delegacions existents se sumaran 7 oficines de l'ATV en 6 municipis diferents, atés que la localitat de Xiva tindrà una oficina tant en el centre del municipi com a la urbanització de Calicanto. A elles se sumaran les d'Albaida, Xelva, Aiora, Ademús i la Font de la Figuera.

D'aquesta manera, es podrà realitzar la declaració des de la seu de l'ATV a València (C/ Gregorio Gea, 14) i les delegacions Alacant (C/ Churruca, 15) i Castelló de la Plana (C/ Plaza Tetuan, 38), com des de les oficines de la renda instal·lades per la Generalitat en els altres 21 municipis de la Comunitat Valenciana.

Recursos addicionals per a garantir una correcta campanya de la renda

Per a això, des de l'ATV reforçarà l'equip tècnic destinat a prestar ajuda en la presentació de la renda a la ciutadania. En aquesta ocasió, es contractarà un total de 75 professionals interins, un 60% més que en la campanya de 2020, i que, acompanyats de funcionaris de carrera de l'ATV, atendran les cites programades tant en la modalitat presencial el mes de juny com telefònica (maig i juny) "per a ajudar els contribuents a realitzar les seues declaracions de la renda amb la seguretat que compleixen amb les seues obligacions fiscals de manera correcta i ajudant-los a resoldre dubtes en relació a terminis, deduccions, tipus impositius o qualsevol altra qüestió relacionada".

"Després de dos anys de pandèmia, en els quals l'atenció que hem pogut oferir ha sigut únicament telefònica, recuperem l'atenció presencial conscients que si hi ha un tràmit administratiu que requerisca d'atenció personalitzada i en persona és el de la renda, pel delicat i complex del seu contingut i per la inseguretat que dona a la ciutadania la seua presentació telemàtica sense que cap expert t'assessore", ha assenyalat Soler.

De fet, el Consell ha reconegut que "són molts els ciutadans que han de recórrer a professionals fiscals per a completar correctament la seua renda", per la qual cosa s'ha mostrat convençut que era "una obligació de l'administració valenciana tornar a posar aquest servei a la disposició de tota la ciutadania de manera gratuïta com més prompte millor".

En aquesta línia, la directora de l'ATV ha avançat que el Consell ja estudia "ampliar a un nombre encara major de municipis aquest servei presencial per a la pròxima campanya, així com la duració d'aquesta, podent estendre's també l'atenció presencial al mes de maig".

Durant la presentació a Alacant, Soler també ha lamentat que per a la campanya de la renda 2021 la Diputació d'Alacant a través del servei SUMA haja decidit no prestar aquest servei d'assessorament "amb el qual tradicionalment ampliava encara més el nombre de seus que oferien atenció gratuïta i presencial al servei dels alacantins" encara que ha incidit en què "si la decisió de la Diputació és no prestar aquest servei als seus ciutadans i ciutadanes, el Consell del Botànic farà l'esforç extra d'ampliar les seus a la província per a garantir que cap contribuent que el requerisca es quede sense poder rebre ajuda i atenció per a la declaració de la seua renda".

L'alcalde de l'Alfàs del Pi, Vicente Arques, ha agraït la iniciativa de Conselleria i de l'AVT, 'el fet de recuperar l'atenció presencial, gratuïta i personalitzada per a assessorar i ajudar la ciutadania a fer la seua Declaració de la Renda em sembla una decisió molt encertada però també molt necessària, ja que s'acurten distàncies amb l'administració, es guanya eficàcia i s'estalvia molt temps i paperassa'. En la mateixa línia Arques ha valorat 'el trobar-se l'Alfàs entre les poblacions on la Generalitat obrirà una oficina temporal per a oferir la seua atenció als nostres veïns i veïnes és una notícia molt positiva'.

Cita prèvia a partir del 26 de maig

Perquè els 2,5 milions de valencians i valencianes que estan obligats a declarar puguen rebre aquest servei d'atenció presencial que arrancarà el pròxim 1 de juny, serà imprescindible que sol·liciten cita a prèvia a partir del 26 de maig, indicant en quina seu (tant les oferides per l'administració autonòmica com les estatals) prefereix ser atés, així com el dia i l'hora que més li convinga.

El servei estarà obert per a tots els contribuents amb independència de la seua edat i nivell de renda i els canals per a sol·licitar la cita prèvia seran els mateixos per a totes les seus, facilitant la gestió i els tràmits als ciutadans. Podrà concertar-se a través de la web de l'Agència Tributària estatal www.aeat.es, de l'app 'Agència Tributària', a través del telèfon automàtic 24 hores 915357326 o 901121224 o a través del telèfon d'atenció personal de cita prèvia 915530071 o 901223344, que estarà disponible de dilluns a divendres de 9h a 19h.

Servei telefònic 'Le Llamamos'

Així mateix, la Generalitat també prestarà a partir del 5 de maig el servei telefònic 'Le Llamamos', -en col·laboració amb l'AEAT- que assessora en la realització de les declaracions de la renda per telèfon.

A partir del dia 3 de maig, la ciutadania podrà sol·licitar cita prèvia per a aquest servei, on serà fonamental "una correcta identificació que assegure que la persona a l'altre costat del telèfon és la declarant".

Col·laboració amb municipis

A més de l'atenció de les cites concertades, l'ATV també posarà a disposició de tots els municipis, inclosos aquells en els quals no hi haja oficines mòbils, diversos canals de comunicació per a resoldre els dubtes i qüestions particulars que puguen sorgir als seus veïns. De fet, està habilitada l'adreça de correu electrònic oacrenta_atv@gva.es per a qualsevol dubte vinculat a l'aplicació de deduccions autonòmiques i altres qüestiones particulars.

No obstant això, aquest no és l'únic mitjà habilitat per l'ATV per a atendre dubtes dels ciutadans, ja que a través de la web genèrica www.atv.gva.es i del 012 aquest organisme atén tots els dubtes vinculats amb l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, Successions i Donacions i Vehicles, així com tots els dubtes referits a la gestió recaptatòria.

Etiquetes: