Els sectors professionals valencians amb més ocupació en esta 'tornada al col·le'

Administració, manteniment o hostaleria són alguns dels àmbits professionals on més llocs de treball s'estan oferint després de l'estiu

Guardar

Una dona treballant a un bar. Imatge: Jesus Hellín - Europa Press
Una dona treballant a un bar. Imatge: Jesus Hellín - Europa Press

La societat i l'economia valenciana torna de forma gradual a la normalitat i la rutina després dels mesos d'estiu. I és que l'arribada del mes de setembre marca l'inici d'un nou curs escolar, un nou curs polític i institucional i també dona pas a un nou estadi econòmic en el qual la creació d'ocupació s'estabilitza després d'uns mesos de gran activitat a causa de la temporada estival.

Així i tot, la tornada de l'estiu no és símbol de fre en la creació d'ocupació, ja que les empreses valencianes de totes les grandàries i sectors preparen la seua particular 'tornada al col·le' i augmenten la búsqueda d'aquells perfils professionals que necessiten per a reprendre l'activitat ordinària.

Segons les dades històriques, el personal administratiu —des de la gestió de documents fins a l'atenció al client— es troba entre els llocs més demandats en les tres províncies valencianes. El motiu, tal com apunten des de ManpowerGroup, és que les corporacions busquen nous talents amb l'objectiu de millorar la gestió de les operacions internes de l'empresa.

A més, amb el retorn a la normalitat en moltes indústries, els tècnics de manteniment i electromecànics són cada vegada més necessaris per a assegurar el bon funcionament d'equips i sistemes en fàbriques, instal·lacions turístiques i edificis comercials. L'últim dels perfils més buscats el mes de setembre, encara que resulte paradoxal, correspon al sector de l'hostaleria , ja que la demanda de personal de servei i de cuina seguix sent alta tot i que la temporada estival quasi ha finalitzat a causa de la desestacionalización del turisme i l'arribada de visitants fora de la temporada alta.

Una necesitat de professionals creixent que no sempre troba candidats

Des de fa dècades, l'arribada dels mesos de setembre i octubre porta amb si un increment de la contractació a la Comunitat Valenciana a causa de la reactivació de negocis que ajusten les seues plantilles per a afrontar l'últim trimestre de l'any. No obstant això, la valenciana encara un desajustament de talent del 77 %: és a dir, quasi 8 de cada 10 companyies valencianes tenen dificultats per a cobrir les vacants que oferixen.

Això col·loca a la Comunitat Valenciana per sota de la mitjana nacional, situada en el 78 % segons l'estudi 'Desajuste de talent 2024' realitzat per ManpowerGroup. Logística, transport i automoció és el sector amb majors dificultats per a atraure i fidelizar talent (86 %), seguit d'Indústria (84 %) i Salut i farmàcia (81 %). Però, a què es deuen estes dificultats per a trobar aquells perfils que es demanden des del terreny empresarial?

Una farmacia de Aldaia
Una farmàcia d'Aldaia

En primer lloc, es troba la creixent necessitat de les empreses d'incorporar nous talents que compten amb cada vegada més habilitats. D'una banda, les soft skills com la comunicació i el treball en equip, el raonament i la resolució de problemes i l'aprenentatge continu. I, per un altre, les conegudes com hard skills que varien en funció del sector, però la demanda del qual és major en els camps de la tecnologia, la gestió de dades, les enginyeries i les vendes i el màrqueting.

La Comunitat Valenciana, segona regió on més puja l'atur a l'agost

Coincidint amb la finalització del mes d'agost, el Ministeri de Treball i Economia Social va publicar ahir dimarts 3 de setembre les dades de l'atur registrat durant el mes d'agost a la Comunitat Valenciana que va tancar amb una pujada de 3459 persones, un 1,1 % més respecte al mes de juliol. Amb la pujada d'agost, s'acumulen ja dos mesos consecutius d'ascensos en la desocupació en la regió; encara que cal destacar que la del passat mes és la xifra més baixa en un mes d'agost des de l'any 2008.

Per províncies, la desocupació va pujar en les tres províncies sent les majors pujades a València (+2.189), Alacant (+910) i Castelló (+360). A més, des d'un plànol autonòmic, la Comunitat Valencianse situa com la segona regió de tota Espanya on més ha crescut l'atur per darrere de Catalunya, que ha experimentat un augment de 8707 persones, i per davant del País Basc on esta xifra ha pujat en 3298 persones.

Una persona sale de la oficina del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE). Foto Ricardo Rubio
Una persona ix de l'oficina del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Imatge: Ricardo Rubio

Les dades per sectors revelen que l'atur va baixar en 'Sense ocupació anterior' amb 291 persones menys (-1,3 %); Agricultura, 115 menys (-1,34 %), mentre que es va incrementar en Serveis, 1950 més (+0,89 %); Indústria, 1050 més (+2,75 %); Construcció, 865 més (+3,52 %)

Al tancament del mes, els sectors amb més parats són Serveis (220.381), Indústria (39.285), mentre que els sectors amb menys aturats són Agricultura (8.476), Sense ocupació anterior (22.071), Construcció (25.465).

Destacats