Economia

Quins són els sectors amb més oferta d'ocupació a la Comunitat Valenciana este 2024?

Adecco elabora un informe en el qual es desgranen els perfils més demandats en deu àmbits professionals

1 minut

Diferents persones creuen un pas de vianants en el centre de València. Imatge: Xisco Navarro

Les últimes dades de desocupació a la Comunitat Valenciana certifiquen que la regió està travessant un moment dolç en termes d'ocupació. Per exemple, l'atur es va reduir en 3414 persones al maig en relació al mes anterior i es va situar en les 316.096 persones, una xifra que representa el nombre d'aturats més baix des de maig de 2008. Així, la baixada del nombre d'aturats a la Comunitat Valenciana és una tendència que es manté des de principis d'any i en l'acumulat des de gener de 2024 s'ha reduït en 14.822 persones, un 4,48 % menys.

Així i tot, la cobertura de determinats llocs de treball amb perfils professionals qualificats seguix sent un problema a dia de hui per a moltes empreses. I això succeïx malgrat que, en la majoria de casos, les bones condicions tant laborals com a econòmiques que oferixen eixos llocs que requerixen a persones amb una formació específica. Precisament, l'últim informe Infoempleo Adecco revela que el 35 % dels empresaris i directius apunten al fet que la falta de formació en eixe àmbit és la principal causa que les corporacions no troben treballadors per a cobrir eixos llocs.

Per a posar llum sobre este assumpte, Adecco ha elaborat l'Informe sobre Perfils més demandats a la Comunitat Valenciana en el qual ha confeccionat un llistat d'aquells sectors professionals en els quals major oferta d'ocupació sense cobrir hi ha. En concret, en l'autonomia valenciana són deu els sectors que compten amb posicions difícils de cobrir i en els quals ara mateix més perfils s'estan buscant.

Els 10 sectors on es busquen més treballadors

El primer d'ells és el sector industrial on l'oferta d'ocupació sense cobrir s'estén per totes les branques. Així, en el cas de la indústria, els perfils que més es busquen són els de experts en digitalització de processos/LEAN/Agile, enginyers industrials, operaris especialitzats, especialistes en seguretat i higiene, carretillers, 'controllers', soldadores i electromecànics.

A més, a la Comunitat Valenciana, esta demanda s'accentua encara més en el sector de l'automoció, una branca industrial d'important pes en la regió perquè representa quasi el 10 % de l'ocupació i el 8 % del PIB regional. Ací es demanden professionals com a enginyers, electromecànics, soldadors, operaris especialitzats i tècnics de qualitat.

Dos treballadors amb un vehicle de la fàbrica de Ford a Almussafes. Imatge de Rober Solsona

En tots dos sectors, eixa manca de talent ve motivada per una mescla entre els pocs professionals qualificats i amb experiència que existixen i l'alta mobilitat d'estos perfils per motius salarials derivats precisament d'eixe desajustament entre oferta i demanda. Es tracta a més de perfils amb alta demanda en la resta de comunitats autònomes, la qual cosa accentua encara més eixa l'escassesa. Si a això se li afig la falta de relleu generacional per ser sectors que no acaben d'atraure als jovenes, es produïx un desajustament notable entre la demanda i l'oferta.

Un altre sector que emplea a molta població activa i que és un pilar de l'economia valenciana és l'alimentari. La Comunitat Valenciana és la tercera regió exportadora de productes agroalimentaris amb el 13 % del total nacional i la fruita és capdavantera d'este sector en exportació amb el 10 % del valor total dels productes valencians. Un creixement constant que fa que es busquen amb assiduïtat especialistes en digitalització, KAM/IKAM, enginyeres de processos alimentaris, carretilleres, tècniques de qualitat, professionals de vendes, operàries especialitzades i tècniques de laboratori.

Quant a l'agricultura també es demanden molts treballadors especialitzats, oficials, recol·lectores, tècniques de laboratori i de qualitat. Del costat dels serveis, l'àrea de vendes té dificultats per a trobar comercials, sobretot aquells amb coneixement d'idiomes. Molt vinculat a això, està el sector 'contact center' qui busca perfils per a treballar en el sector de les televendes.

D'altra banda, en el sector IT valencià escassegen els desenvolupadors web, administradors de sistemes, enginyers informàtics i posicions similars. El principal obstacle en la regió per a cobrir estes posicions és l'alt perfil qualificat del que es va tractar. Els perfils IT tenen en comú la necessitat de tindre una formació superior (ja siga enginyer, grau o Formació Professional) molt específic i en constant evolució (encara que cada vegada més s'aposta per un altre tipus de formacions com 'bootcamps' o similars per a tractar d'alleugerir esta escletxa formativa).

Un altre sector destacat del mercat valencià per nombre de treballadors i d'empreses, així com per facturació (al voltant de 4.000 milions d'euros anuals de mitjana) és la indústria tèxtil, calçat i cuir. Per a este sector, es busquen operàries especialitzades.

Finalment, el sector logístic i portuari, que a la Comunitat Valenciana és una indústria clau —no solament per a l'autonomia, sinó també en la seua funció d'enllaç amb altres zones de la península com la capital madrilenya— també va demandar molt personal. Els professionals més sol·licitats són carretillers (frontal, lateral, retràctil), especialistes en seguretat i higiene, controladors de trànsit o flotes, operaris especialitzats i conductors.

El turisme, un dels sectors amb més necessitat de treballadors

El sector serveis és també un dels àmbits professionals en els quals més empleats es requereixen per a cobrir l'actual demanda. En concret, en hostaleria i turisme és cada vegada més complicat trobar personal amb formació específica o experiència prèvia en este sector i es requerixen posicions com a cambrers, cambrers de pis i cuiners.

Gent gaudeix en una terrassa. Imatge de Xisco Navarro

Entre les raons per les quals cada vegada hi ha menys treballadors disponibles en este àmbit es troben, segons l'informe d'Adecco, l'estacionalització i la baixada del ritme de treball fora de la temporada alta i els mesos d'estiu; i també les males condicions econòmiques i laborals que tenen els llocs de treball vinculats a l'hostaleria i el turisme on els baixos sous, horaris, les hores extra i el treball en cap de setmana solen espantar als qui busquen una ocupació.