SATSE denuncia que centenars d'infermeres, matrones i fisioterapeutes no han cobrat la paga COVID

Guardar

Professionals de la infermeria (imatge d'arxiu)
Professionals de la infermeria (imatge d'arxiu)

SATSE ha denunciat aquest dijous que cada departament de salut "ha abonat com ha volgut" la paga Covid a pesar que el criteri que va imposar la Conselleria de Sanitat era abonar aquesta extra a tots els professionals que havien estat realitzant atenció directa durant l'Estat d'Alarma i assenyala que en data de hui continua havent-hi "centenars de professionals" que no l'han percebuda, segons ha assenyalat el sindicat d'infermeria en un comunicat.

Sobre aquest tema, ha recordat que el desembre de 2020 la Generalitat Valenciana va decidir donar una paga extraaddicional per a gratificar l'enorme esforç que havien realitzat els professionals sanitaris durant l'estat d'alarma, i especialment durant la primera ona, "quan no hi havia equips de protecció individual, s'havien de reutilitzar les màscares durant dies, faltaven bates i es degueren usar bosses de fem, no hi havia suficients pantalles de protecció, no existien encara les proves PCR i es desconeixia l'abast de l'epidèmia".

No obstant això, en aquell moment "no es va cobrar", ja que apunta al fet que, com van advertir, la paga tal com havia sigut plantejada per la Conselleria de Sanitat "només podia portar problemes i desigualtats entre els professionals". Als professionals que no van cobrar llavors, el Sindicat d'Infermeria els va aconsellar que presentaren un recurs administratiu de reposició.

No obstant això, mesos després de presentar-la, són centenars les infermeres, matrones i fisioterapeutes que segueixen sense percebre la paga, per la qual cosa estan presentant demandes davant els Jutjats Contenciós-administratiu contra la Conselleria de Sanitat, arriscant-se a unes costes judicials de 500 euros.

El Sindicat a la província de València ha pogut constatar que cada departament de salut ha pagat "seguint diferents criteris, com així es demostra el quadre que apareix a continuació", la qual cosa ha provocat "un gran descontent" dels professionals amb les Direccions dels Departaments per "el greuge comparatiu que suposa entre professionals d'un mateix Servei però diferents centres sanitaris".

En aqueix sentit, assenyala que és "paradoxal" que les matrones, per posar un exemple "es meresquen la paga extra en uns hospitals i no se la meresquen en uns altres".

A més, recriminen que a Conselleria "no li consta" que els fisioterapeutes hagen estat treballant en atenció directa a pacients amb Covid durant la pandèmia, a pesar que en la primera ona van treballar en els gimnasos amb els seus pacients, sense saber si eren positius o no, i de la seua "enorme labor" que van realitzar en les UCI amb persones positives que portaven ingressats molts dies perquè no perderen la mobilitat.

EL PESET, EL QUE MENYS PAGA

Així, segons l'estudi realitzat per SATSE el departament de salut del Peset és el que ha pagat en menys Serveis, deixant "oblidades" a les infermeres i TCAEs de Maternitat i Pediatria de l'Hospital, un Servei en el qual va morir la primera professional que va morir de covid en la Comunitat, una TCAE l'abril de 2020.

Per part seua, La Fe ha pagat als tècnics de radiodiagnòstic dels Serveis de Raigs i de Medicina Nuclear, no obstant això, a les professionals d'infermeria no se'ls ha abonat "res".

En el Clínic-Malva-rosa, es va instal·lar una sala Covid provisional a l'Hospital de Dia d'Oncologia i en les Urgències d'Oncologia. No obstant això, la Direcció de l'hospital va decidir que les infermeres d'aquests Servei "no mereixen la paga, a pesar que en els dos Serveis citats es van crear habitacions Covid i es va establir un circuit Covid", segons l'informe de SATSE.

 

Destacats