Ruth Merino: "Estem completament en desacord amb un pacte falsejat per a una suposada condonació que no beneficia als ciutadans de la Comunitat Valenciana"

Guardar

La Consellera d'Hisenda i Economia, Ruth Merino
La Consellera d'Hisenda i Economia, Ruth Merino

La Consellera d'Hisenda i Economia, Ruth Merino, ha manifestat este dimarts que el Consell "no pot estar més en desacord" amb la proposta de càlcul d'assumpció del deute autonòmic que el Govern portarà este dimecres al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) perquè es tracta en realitat d'un "acord falsejat que no beneficia als ciutadans de la Comunitat Valenciana".

Merino ha subratllat que en eixe CPFF "s'havia de parlar de la reforma del sistema de finançament i del fons d'anivellament" i, no obstant això, "només s'aproven els criteris d'una suposada condonació que no aporta res positiu als ciutadans de la Comunitat Valenciana, perquè ni un sol euro de la mateixa podria ser destinat a gastar més en sanitat o educació i, per descomptat, tampoc afecta per a res a la reconstrucció després de la riuada".

La consellera s'ha pronunciat en estos termes després de presidir la Comissió Mixta Corts-Consell per a la reforma del finançament, per a exposar la documentació que el Govern d'Espanya va remetre a la Generalitat "després de l'anunci per part d'Esquerra Republicana de Catalunya i de la roda de premsa de la ministra" sobre el càlcul del deute autonòmic assumit per l'Estat.

Durant la comissió, la consellera ha recaptat les impressions dels representants dels diferents grups parlamentaris, que en la seua majoria han rebutjat la proposta d'acord sobre el càlcul plantejat pel Govern, amb l'única excepció del representant del PSPV.

Merino ha lamentat que eixe acord "ha partit d'una negociació política entre el Govern d'Espanya amb un partit polític independentista" i està redactat "al gust d'ERC a canvi dels vots que necessita Pedro Sánchez".

"Ens ho han posat damunt de la taula sense poder si més no valorar, aportar i fer-los arribar les nostres inquietuds o les necessitats dels valencians a l'hora d'abordar un tema molt important com és eixa solució necessària al deute acumulat per la Comunitat Valenciana, que en la seua major part està generada per l'infrafinançament; no per gastar més, sinó per gastar com la mitjana però amb molts menys ingressos dels que es necessiten", ha explicat Merino.

Una "faula"

La consellera d'Hisenda ha considerat doncs que és una "faula" i un acord "falsejat" que tirarà avant independentment del que ocórrega en el CPFF pel sistema de votació que té el CPFF, on l'acord tira avant només amb què una comunitat vote amb el Govern d'Espanya.

"No podem estar més en desacord ni amb la forma ni amb el fons. Repetirem les vegades que faça falta que en CPFF s'havia de parlar de la reforma del sistema de finançament i s'havia de parlar del fons d'anivellament", ha reiterat.

A més, la consellera ha reflexionat la solució al deute de la Comunitat Valenciana ha de produir-se "dins de l'àmbit i de la reforma del sistema de finançament" i ha lamentat que, malgrat ser la Comunitat Valenciana la regió més infrafinançada des de fa moltíssims anys, la proposta del Govern "ens exclou de la part de la suposada condonació que afecta les comunitats infrafinançades".

"Insistisc i vull que li quede a tothom clar que ni eixos 11.000 milions ens els ingressaran en cap compte, ni tan sols els interessos que ens estalviaríem per eixos 11.000 milions menys de deute, que no desapareix sinó que passem a deure com a espanyols en lloc de com a valencians, es poden utilitzar absolutament per a cap despesa d'esta comunitat", ha conclòs Merino.

Per part seua, Francisco Pérez, director de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie) i membre de la comissió mixta Corts-Consell, ha explicat que la proposta que el Govern va anunciar este dilluns oferix en la part relativa a compensar els efectes de l'infrafinançament -l'anomenada Fase 3- uns resultats "sorprenents" per a la Comunitat Valenciana.

L'expert ha manifestat que, si l'assumpció de deute es repartira d'acord amb el "deute justificat" per l'infrafinançament, la xifra corresponent a la Comunitat Valenciana seria equivalent al 21,4% dels 83.000 milions que es plantegen per al conjunt de les comunitats autònomes. En xifres absolutes, eixe 21,4% serien 17.800 milions d'euros.

"Per tant, la diferència d'aplicar un criteri com el que entenem que estaria justificat i la suma de fases que proposa el Ministeri és substancial. Si s'aplicara el criteri de la Comunitat Valenciana, a totes les comunitats els hauria de donar el mateix percentatge del seu deute justificat condonat. I ara el que donen són percentatges molt diferents, sent el més sota el de la Comunitat Valenciana", ha conclòs Francisco Pérez.

Destacats