Economia

La reindustrialització de València comença a Sagunt

Les obres de la gigafactoria de bateries es van iniciar al març d'enguany i avancen amb els temps previstos

1 minut

Un treballador d'una planta d'electromovilitat de Volkswagen

La gigafactoria de Volkswagen suposarà un impuls per a la reindustrialització de la Comunitat Valenciana. Sagunt serà una de les zones clau amb l'arribada de la inversió industrial més gran de la història d'Espanya, que permetrà convertir la zona en un 'hub' de la mobilitat sostenible a Europa.

Les obres de la planta de bateries de PowerCo, filial de Volkswagen, es van iniciar al març d'enguany i avancen amb els temps previstos. Les màquines treballen quasi sense descans per a adequar els terrenys de Parc Sagunt II i permetre l'inici de la construcció de la nau, la finalització i la posada en funcionament de la qual està programada per a 2026.

L'adequació i urbanització del terreny transcorre en paral·lel a la fase d'expropiació a una part minoritària dels agricultors que ha portat als tribunals una reclamació d'un millor preu pels seus terrenys. Actualment es paguen 20 euros per metre quadrat, la meitat del preu que es va pagar fa 15 anys per a Parc Sagunt I. S'espera que aquest preu augmente i que el litigi es resolga en poc més d'un any.

30.000 ocupacions

La construcció de la planta permetrà crear més de 30.000 ocupacions entre directes i indirectes i, a més, el projecte inclou la posada en marxa d'un centre especialitzat de formació professional. El Campus Battery serà un centre de referència que formarà a 2.000 alumnes en cicles de les famílies d'Electricitat i Electrònica, Instal·lació i Manteniment, Química, i Seguretat i Medi Ambient.

La gigafactoria, unida a una futura electrificació de la planta de Ford d'Almussafes convertirà a València com el pol més important del sud d'Europa quant a la transició cap a una mobilitat sostenible i verda.

Ubicació estratègica

Precisament, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, es reunia aquest dimecres, juntament amb diversos consellers, amb el president i conseller delegat de Ford España, Jesús Alonso; el director de Fabricació de Ford España, Dionisio Campos, i el director de Relacions Institucionals de la companyia, Fernando Acebrón.

La trobada servia per a abordar aspectes de la col·laboració conjunta entre la companyia automobilística i la Generalitat, posant de manifest la rellevància de la multinacional en l'economia valenciana.

També aquest dimecres, el secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, visitava Sagunt amb el Consell d'Indústria de l'Associació Empresarial del Camp de Morvedre (ASECAM) i incidia en el fet que aquesta zona "exerceix un paper crucial en la reindustrialització de la Comunitat Valenciana a causa de la seua ubicació estratègica i el seu port que facilita el comerç internacional i la importació de matèries primeres per a les indústries locals".

A més, la presència d'una zona industrial consolidada en la capital de la comarca del Camp de Morvedre, "ofereix infraestructures i recursos clau per al desenvolupament de noves empreses i l'expansió de les existents. Alguna cosa que, per descomptat, des de la Generalitat es continuarà impulsant", tal com ha anunciat el secretari autonòmic.