Quasi la meitat de les empreses exportadores de la Comunitat Valenciana comença a apostar per la IA en la seua estratègia de màrqueting internacional

El context internacional va tindre un impacte negatiu en el 38% d'empreses exportadores de la Comunitat Valenciana en 2024

Guardar

Representants del CMM i Ester Olivas, al costat de representants de les associacions que han participat en la taula de debat
Representants del CMM i Ester Olivas, al costat de representants de les associacions que han participat en la taula de debat

El màrqueting internacional aposta per la Intel·ligència Artificial (IA)? Fins a quin punt? L'XI Anuari de l'Observatori de Marques en l'exterior Comunitat Valenciana 2024 ha revelat que la IA, encara que en fase inicial d'adopció, irromp amb força en el màrqueting internacional, ja que el 45% de les empreses exportadores de la Comunitat Valenciana està començant-la a usar, i el 3% l'està fent ja d'una manera important. Unes xifres d'este document elaborat pel Club de Màrqueting del Mediterrani amb la col·laboració d'Ivace+i Internacional que també assenyala que el comerç electrònic avança lentament en l'exportació (només el 34% de les empreses ho incorporen), amb barreres logístiques i operatives, i un impacte encara limitat en les vendes internacionals.

Així s'ha apuntat hui en l'acte de presentació, en el qual també s'ha concretat que, respecte al context internacional, este ha tingut un impacte negatiu en les vendes exteriors del 38% d'empreses exportadores de la Comunitat Valenciana, mentres que el 32% no ha percebut canvis. Malgrat estes dades, el 79% manté una visió optimista o moderadament optimista sobre el futur de les seues exportacions i reflectix confiança en la seua capacitat d'adaptació i creixement internacional.

Igualment, en 2024, les principals preocupacions per a les companyies van ser la deterioració del marge comercial (57%), la caiguda de la demanda (49%), les barreres al comerç (55%), com els aranzels, o la inestabilitat econòmica internacional (55%). Mentres que els aspectes clau per a competir internacionalment, segons les empreses exportadores de la Comunitat, van ser la innovació de producte (70%), seguida dels plans per a fidelitzar als clients (53%) i comptar amb un pla de màrqueting internacional (52%).

Estes són algunes de les conclusions més destacades d'este informe que s'ha presentat hui amb la participació de la directora general d'emprenedoria i internacionalització de la Generalitat Valenciana, Ester Olivas, la presidenta del Club de Màrqueting del Mediterrani (CMM), Eva Prieto, i el director de l'Observatori de Marques Valencianes en l'Exterior, i membre de la Junta Directiva del CMM, Bernardo Abril.

La inversió en màrqueting internacional va créixer respecte a 2023

Durant 2024, la inversió en màrqueting i promoció internacional de les empreses de la Comunitat en l'exterior va créixer respecte a 2023 amb un augment d'empreses en el tram d'inversió més alt, especialment el superior a 300.000 euros. Este tram va representar un 10% en 2024, enfront del 7% en 2023.

Les àrees on major percentatge del seu pressupost van invertir va ser la innovació de producte (41%) i la participació en fires internacionals (40%). Els països on van concentrar majoritàriament la inversió en 2024 van ser la Unió Europea (52%), seguida d'Amèrica del Nord (25%) i Llatinoamèrica (16%).

Durant la presentació d'este Anuari, Bernardo Abril, va destacar com en este 2024 “mercats tradicionals com França i Alemanya han experimentat un estancament important en la seua demanda que ha significat una notable reducció en les seues compres internacionals afectant directament les empreses de la Comunitat. Al que s'ha sumat l'impacte de la DANA en nombroses companyies exportadores de la província de València, que han hagut d'afrontar greus dificultats operatives i logístiques en un context ja de per si exigent”.

Per part seua, la directora general d'emprenedoria i internacionalització de la Generalitat Valenciana, Ester Olivas, va posar l'accent en la necessitat de continuar fent costat a les empreses valencianes en un escenari complex, la qual cosa es traduïx en un “reforç de la promoció exterior per part de la Conselleria d'Indústria, a través d'Ivace+i Internacional, amb l'objectiu de facilitar nous contactes comercials a les nostres empreses, obrir nous mercats i acostar noves oportunitats de negoci”.

Quin ha sigut l'impacte de la DANA en les exportacions?

Precisament, l'afectació de la DANA ha sigut un dels aspectes clau d'esta edició. L'Anuari també arreplega una anàlisi d'empreses i associacions exportadores els sectors de les quals s'han vist greument afectats. A més, una representació d'elles ha intervingut en un debat durant la representació que ha posat el focus en l'impacte de la DANA i en les perspectives exportadores per a 2025. Una taula en la qual ha participat la responsable del departament de Promoció Exterior de FEDACOVA, Alicia García-Reyes, la directora d'ANIEME – Moble d'Espanya, Amparo Bertomeu, i el director general d'ARVET, Manolo Herrero.

I és que, la DANA va provocar que les exportacions de les empreses valencianes caigueren un 27,64% el novembre de 2024, respecte al mateix mes de l'any anterior segons les dades de l'ICEX. Encara que l'afectació per sectors ha sigut irregular, els retards en la producció i la falta de materials han impactat, no sols en la producció nacional, sinó també en les exportacions, a causa de la interrupció de les rutes de transport. Este fet va portar a retards en el lliurament de productes amb especial incidència en els mercats europeus i altres continents, tal com destaca este anuari.

Les vendes de sectors com el moble, il·luminació, agroalimentació, ceràmica o calçat van caure significativament en els primers mesos després de la DANA. En agroalimentació, no sols van afectar les cadenes de subministrament les greus destrosses d'infraestructures bàsiques com a carreteres i polígons, sinó també els camps de cultiu. El sector del calçat, malgrat la no afectació directa ha tingut pèrdues econòmiques de 22.000 milions d'euros a València que han llastrat l'economia valenciana i nacional.

Este Anuari fa a més una anàlisi de la duració de l'afectació d'estos sectors que “podria allargar-se al llarg de 2025 afectant l'estabilitat de tota la cadena de subministrament”. La recuperació, tal com es destaca en l'Anuari, s'espera a mesura que vagen recuperant-se les infraestructures afectades. Mentres que, l'estabilització dependrà de l'adaptació a nous models de distribució i la incorporació de tecnologies més resilients, com a plataformes de comerç electrònic.

Club de Màrqueting del Mediterrani

El Club de Màrqueting del Mediterrani (CMM) és una associació empresarial sense ànim de lucre que servix com a punt de trobada entre professionals, marques i proveïdors de màrqueting de la Comunitat Valenciana i que té com a objectiu fomentar el creixement dels professionals i empreses del sector a través de tendències, bones pràctiques i casos d'èxit. En l'actualitat compta amb més de 300 socis individuals i empreses en les tres províncies de la Comunitat Valenciana.

Destacats