Quasi 1.200 persones prendran part en els tallers d'ocupació que ha aprovat la Conselleria d'Economia Sostenible a través de LABORA, el Servei Valencià d’Ocupació i Formació. Aquests tallers alternen la formació en un ofici al mateix temps que l'alumnat fan un treball pel qual perceben un salari. Tenen una duració de dotze mesos i atorguen a les persones participants un certificat de professionalitat.
Aquesta convocatòria ha alçat un enorme interés en les entitats locals valencianes, que han esgotat els quasi 30 milions d'euros als quals ascendeix la seua dotació. Per aquest motiu, i amb la finalitat d'atendre les peticions dels ajuntaments, LABORA ampliarà pròximament el pressupost d'aquesta convocatòria perquè tots els municipis que l'han sol·licitat puguen oferir a la ciutadania aquests tallers.
En aquest enllaç es pot consultar la relació de tallers aprovats amb les dates d'inici i finalització estimades. Són 59 les entitats locals que realitzaran aquests tallers, 24 a Alacant, 13 a Castelló i 22 a València.
A València i Alacant es desdoblegaran aquests tallers en 48 grups, mentre que a Castelló seran 21 grups. Cadascun d'ells comptarà amb 10 alumnes, per la qual cosa en aquests tallers treballaran i es formaran un total de 1.170 persones.
Amb l'ampliació pressupostària prevista s'arribarà a un total de 69 entitats locals, que significarà que es posaran en marxa 112 grups, 22 a Alacant, 29 a Castelló i 61 a València. D'aquesta manera, l'alumnat serà de 1.120 persones, que estaran repartides de la següent manera: 220 a Alacant, 290 a Castelló i 610 a València.
Entre les especialitats que s'ofereixen per a la formació de l'alumnat es troben jardineria, obra de paleta, instal·lació d'infraestructures de telecomunicacions, administració, animadors de temps lliure i activitats culturals, conservació i millora de muntanyes, repoblacions forestals, creació de microempreses o atenció sociosanitària, entre altres.
Cal recordar que la formació és totalment gratuïta per a l'alumnat i ascendeix a 1.920 hores. Aquests tallers d'ocupació consoliden l'aposta de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball per l'educació i la formació com a mitjà d'accés a un treball més estable i de qualitat.
Per a sol·licitar formar part d'un taller d'ocupació és imprescindible estar donat d'alta en LABORA com a demandant d'ocupació i fer-ho constar en la demanda tal com s'explica en aquest videotutorial.
Les persones interessades també poden posar-se en contacte amb el seu Espai Labora a través del següent enllaç.
Aquestes ajudes són susceptibles de cofinançament pel Fons Social Europeu. Tots els projectes dels tallers d'ocupació constaran d'un itinerari formatiu amb la impartició consecutiva d'un certificat de professionalitat de nivell 1 i un altre de nivell 2 o bé un de nivell 2 i un altre de nivell 3, de la mateixa família i àrea professional.
Així mateix, l'alumnat rep formació en Inserció Laboral, Sensibilització Mediambiental i Igualtat de Gènere, Alfabetització Informàtica: Informàtica i internet i Formació Bàsica de Riscos Laborals.