El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha urgit a accelerar el procés d'instal·lació d'energies renovables en la Comunitat Valenciana per a consolidar el trànsit cap a una mobilitat sostenible.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha participat en el Palau de les Comunicacions en la clausura del fòrum 'El nou paradigma de la mobilitat en la metròpolis i la indústria', organitzat pel Confidencial.
El cap del Consell ha afirmat a més que la conversió de la Comunitat Valenciana en pol de mobilitat sostenible del sud d'Europa, afermada per les decisions adoptades per empreses com Volkswagen o Ford, serà "el cor estratègic de l'economia valenciana per als pròxims 40 anys".
Puig ha advocat per "avançar en la profunda transformació en marxa" i ha remarcat que l'aposta per les renovables és un element fonamental a l'hora d'abordar la descarbonització.
Referent a això, ha indicat que s'estan tramitant en l'actualitat 452 projectes de renovables amb una potència de quasi 7.000 megawatts, el triple del que aporta la xarxa actual, i s'ha mostrat partidari de caminar en aquesta direcció. Com ha indicat, la Comunitat Valenciana s'està erigint en un potent 'clúster' de mobilitat sostenible, la qual cosa redundarà en una "gran demanda laboral i en el lideratge en la descarbonització".
"Estem en el radar de les grans empreses de mobilitat", ha assenyalat Puig, que ha recordat que el fet que Ford haja triat Almussafes per a electrificar els seus cotxes i que Volkswagen haja triat Parc Sagunt per a produir les seues bateries reflecteixen la fortalesa d'aquest 'clúster' valencià, que compta també amb empreses potents com Baleària i Stadler que completen el teixit industrial de la nova mobilitat.
D'altra banda, ha assenyalat que la política de mobilitat que impulsa el Consell s'ha marcat com a objectiu la "cohesió social" per a igualar en oportunitats, la "cohesió territorial" per a eliminar les bretxes entre comarques i la descarbonització. Com a prova de l'esforç realitzat en aquest àmbit, ha subratllat que "per cada euro invertit en infraestructures, la Generalitat destina 3 euros i mig a actuacions de mobilitat sostenible".
Resposta "immediata"
Puig també ha indicat durant la seua intervenció que la Generalitat ha buscat, de manera pionera, donar una "resposta immediata" al context d'inflació i d'encariment del combustible i aportar a més una "visió transformadora" en la seua "aposta pel transport públic de qualitat i no contaminant".
S'ha referit en aquest sentit a l'abaratiment de tarifes implantat per la necessitat des de principis d'any i també a iniciativa posada en marxa com la gratuïtat dominical, i ha subratllat que tot això ha redundat en un increment de l'ús del transport, amb 10 milions de persones usuàries més que fa 7 anys.
Així mateix, també ha al·ludit al fet que l'L10 de Metrovalencia acumula ja 3 mesos 300.000 viatgers i viatgeres i al fet que, en uns mesos, la Línia 9 del TRAM d'Alacant, que connectarà amb Benidorm i Dénia, ha rebut 150 milions d'inversió.
En l'acte, ha intervingut també la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, que ha defensat la importància de reforçar les sinergies entre administracions, empreses i el sector de la innovació dins d'aquest objectiu de convertir a la Comunitat Valenciana en el 'clúster' de l'electromovilitat del sud d'Europa.
Intermodalitat
"Des de la Generalitat estem transitant cap a una mobilitat sostenible més segura, més intel·ligent i més integradora, la qual cosa suposa apostar per la intermodalitat", ha afegit Torró, qui ha assenyalat que "SUMA ha suposat un important avanç per a l'Àrea Metropolitana de València, ja que ha permés integrar, per primera vegada, amb la mateixa targeta i el mateix preu el transport de tota aquesta zona".
"Això ha suposat una rebaixa de preus de fins a un 55%, a la qual també en aquests mesos se li suma un descompte addicional del 30% que ens permetrà avançar en descarbonització, fomentar el transport públic i ajudar a reduir despeses a les famílies", ha detallat.