Economia

Puig advoca per reforçar l'aliança política i empresarial amb Aragó per a accelerar "al màxim" el corredor Cantàbric-Mediterrani

Destaca que la Comunitat Valenciana, Aragó, Navarra, La Rioja, el País Basc i Cantàbria concentren el 22% de la població, el 30% del PIB industrial i el 22% de l'ocupació a Espanya

1 minut

Ximo Puig, en la clausura del fòrum ‘Impuls al Corredor Cantàbric-Mediterrani’

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per reforçar l'aliança política i empresarial amb Aragó per a accelerar una infraestructura estratègica de gran potencial logístic com el Corredor Cantàbric-Mediterrani, del qual ha destacat el seu caràcter estratègic per a la connectivitat amb el Port de València i amb el Corredor Mediterrani.

Així ho ha defensat durant la seua intervenció en la clausura del fòrum 'Impuls al Corredor Cantàbric-Mediterrani', organitzat per CEV i CEOE Aragó, en el qual també ha participat el president aragonés, Javier Lambán, amb qui ha coincidit en la necessitat d'impulsar les obres d'una línia ferroviària que aporta "ocupació, prosperitat i futur".

El president ha subratllat que el Corredor Cantàbric-Mediterrani "ha passat massa temps en un calaix", però "ha acabat el temps de l'oblit", i això ha sigut possible "gràcies a un segle d'empenyiment per part dels empresaris". "Hui podem dir, com succeeix amb el Corredor Mediterrani, que el Cantàbric-Mediterrani, per fi, va de debò", ha agregat.

Ximo Puig ha indicat en aquest sentit que la línia Sagunt-Teruel-Zaragoza té "un pla, unes inversions i un calendari". "Volem que les obres vagen més ràpid, sí, però ja no tenen marxa enrere", ha remarcat el cap del Consell, que ha reivindicat una mirada sense "miopies centralistes", sense "una radialitat caduca" i sense "quilòmetres zeros mentals".

Tal com ha defensat, el Govern central està desplegant "amb encert i valentia" aquesta visió alternativa, que ha sigut reivindicada per territoris com la Comunitat Valenciana i Aragó i que és "molt més eficient per a l'economia". Aquesta mirada, a més, "inserida a Espanya en la nova Europa dels Corredors i suposa connectar unes façanes marítimes amb unes altres". Es tracta, al seu judici, d'"una bolcada històrica al model radial que porta tres segles modelant Espanya".

"Realitat estadística aclaparadora"

El president ha donat suport a la seua reivindicació de l'electrificació d'aquesta línia en "una realitat estadística aclaparadora", perquè la Comunitat Valenciana, Aragó, Navarra, La Rioja, el País Basc i Cantàbria concentren el 22% de la població espanyola (10 milions de persones), el 30% del PIB industrial, 700.000 empreses i el 22% de l'ocupació espanyola".

Ximo Puig ha demanat, per això, que s'agilitze "sense titubejos" una infraestructura que "supera l'Espanya mental i visibilitza l'Espanya real" i que resulta necessària per "rendibilitat, sostenibilitat i futur". "Ací hi ha negoci; ho ha evidenciat el port de València", ja que "amb una inversió modesta, hem passat de 2 a més de 40 trens setmanals, i com més milloren les prestacions, més trànsit hi haurà", ha argumentat.

Així mateix, ha assenyalat que l'electrificació de la línia evitarà emissions i que la intermodalitat facilitarà uns transports menys contaminants. "Així ho reclamem a Brussel·les el president Lambán i jo, junts, en 2018, perquè la línia Sagunt-Saragossa accedira al mecanisme de finançament europeu", ha recordat.

D'altra banda, ha indicat que, amb aquesta inversió, "tots guanyem". "Guanya opcions Aragó per a diversificar els trànsits del seu enorme cabal logístic i a València tenen la porta d'entrada a 1.000 ports de tot el món, i "també guanya la Comunitat Valenciana" en completar una connectivitat important per al seu posicionament com a "territori d'inversions".

Com ha explicat, "l'arribada de Volkswagen és la demostració que només amb bones connexions es pot competir internacionalment", ja que "Sagunt completa un triangle estratègic de Volkswagen, unit a Martorell, pel Corredor Mediterrani, i a Landaben, pel Cantàbric-Mediterrani".

El responsable de la Generalitat ha apuntat a més que la decisió de Volkswagen, al mateix temps, reforça la necessitat d'accelerar aqueixos dos corredors. És, per tant, "un 'canvi d'agulles' que obeeix a la lògica, no a les inèrcies", que "intensificarà un potent nervi econòmic que travessa la península", i que "atraurà noves oportunitats i inversions".

Reequilibri territorial

Referent a això, ha insistit que "urgeixen aliances entre governs, entre organitzacions empresarials i entre societats". "És hora de minimitzar aspiradores i de multiplicar 'centres' per tota la península". "Aqueixa serà, al meu entendre, la millor resposta al repte demogràfic, el millor reequilibri territorial per a sumar més pols amb potència europea", ha emfatitzat.

Puig ha al·ludit, en suma, a la importància d'avançar en una "agenda compartida" en favor d'infraestructures estratègiques i interessos industrials, logístics i econòmics comuns que, a més, suposen també lluitar contra la despoblació en àmplies zones tant de la Comunitat Valenciana com d'Aragó.

Etiquetes: