El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que el nou operador privat d'alta velocitat Iryo "visibilitza el potencial valencià" per a aconseguir una "nova mobilitat" més accessible i sostenible.
Així ho ha manifestat durant la seua intervenció després d'haver rebut als passatgers del viatge inaugural entre Madrid i València d'Iryo, en el qual ha participat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i la presidenta d'Adif, María Luisa Domínguez.
En el transcurs de l'acte, en el qual també ha participat la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, el cap del Consell ha destacat que la posada en marxa d'aquesta línia, que compta amb la participació de l'empresa valenciana Air Nostrum, "culmina la liberalització de l'alta velocitat a Espanya", la qual cosa contribuirà a "accelerar les transformacions en marxa" i "democratitzar" l'alta velocitat. En aquest sentit, ha assegurat que el nou operador oferirà tarifes més barates i més freqüències, la qual cosa permetrà "incrementar les oportunitats per a viatjar, fer negocis i ampliar la prosperitat".
De la mateixa manera, ha assenyalat que aquesta ampliació de l'oferta "generarà més sostenibilitat", atés que l'alta velocitat ofereix una alternativa al transport aeri de passatgers i al de mercaderies per carretera.
En aquest sentit, el cap del Consell ha insistit que la liberalització de l'alta velocitat impulsa la descarbonització i accelera el nou paradigma de la mobilitat pel qual aposta el Consell, "amb més passatgers als trens gràcies a la iniciativa privada i més transport públic urbà gràcies a la iniciativa pública", ha manifestat.
Ximo Puig ha conclòs la seua intervenció assegurant que l'oferta d'Iryo constitueix "una nova manera d'entendre Espanya, amb més infraestructures, més ben repartides i majors oportunitats per a tots", que se suma a les iniciatives d'altres empreses "líders, innovadores i sostenibles" com Ford, Volkswagen, Stadler, Baleària, Vectalia i PLD Space, que també contribuiran a convertir la Comunitat Valenciana en el "pol de mobilitat sostenible del sud d'Europa".
Liberalització de l'alta velocitat
Per part seua, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha destacat l'èxit de la liberalització de l'alta velocitat ferroviària a Espanya, on ja presten servei tres operadors, i ha exigit reciprocitat en els altres països de la Unió Europea per a contribuir a ampliar el mercat.
Sánchez ha destacat que Iryo, al costat de la francesa Ouigo i l'espanyola Renfe, ja competeixen en igualtat de condicions en el sistema ferroviari espanyol, dins del recent procés de liberalització emprés "que ens ha convertit en el primer país del continent amb tres companyies de primer nivell prestant serveis d'alta velocitat".
Finalment, ha manifestat sentir orgull per haver establit condicions transparents i no discriminatòries per a tots els agents interessats en la liberalització, "sense tracte de favor", ha assegurat la ministra en l'acte de posada en servei d'Iryo, celebrat en l'estació de Joaquín Sorolla de València.
El president d'Iryo, Carlos Bertomeu ha afirmat que "hui és un gran dia per al procés de liberalització espanyola, ja que Iryo completa l'entrada en operacions de les tres companyies de l'Alta Velocitat del nostre país". Així mateix, ha assegurat que "després d'intensos mesos de treball, s'ha fet realitat un projecte que va començar fa uns anys quan comencem a idear el que havia de ser la nova mobilitat". Finalment, ha assenyalat que "la personalització, la flexibilitat, la sostenibilitat i la concepció integral formen ja part de la mobilitat a Espanya".
Inici d'operacions
Iryo és el primer operador privat d'alta velocitat participat majoritàriament per empreses espanyoles, en concret per Air Nostrum i Globalvia, així com per l'empresa pública italiana Trenitalia.
La companyia iniciarà les seues operacions comercials aquest divendres 25 de novembre entre Madrid, Saragossa i Barcelona, i el 16 de desembre, posarà en marxa la ruta entre Madrid, València i Conca. Ja en 2023, el 31 de març, es posaran en marxa les connexions amb Sevilla, Màlaga, Antequera i Córdoba i, finalment, el 2 de juny, arribarà a Alacant i Albacete.
Cal destacar la seua proposta basada en la personalització i la flexibilitat, així com la seua oferta gastronòmica, i la seua aposta per la mobilitat integrada. Respecte a aquest últim àmbit, compta amb grans acords amb companyies del sector turístic i transport per a oferir bitllets i experiències de viatge combinades, entre les quals cal destacar Rodalia, Air Europa, IATA o Imbric.