El president de la Generalitat, Ximo Puig ha anunciat l'activació de 180 milions d'euros en préstecs bonificats i a tipus fix per a facilitar liquiditat a les empreses de la Comunitat Valenciana.
Així ho ha manifestat durant la celebració de la Nit de l'Economia Valenciana organitzada per la Cambra de Comerç de València, en la qual també ha participat la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, i en la qual s'ha guardonat a cinc empreses per la seua innovació, compromís social, internacionalització, trajectòria empresarial i excel·lència en el model de gestió, a més d'homenatjar a Francisco Roca Monzó per la seua trajectòria empresarial.
Durant la seua intervenció, el president ha reiterat la seua aposta per una Aliança Valenciana contra la Inflació per a fer front a l'encariment dels preus i a la crisi energètica provocades per la guerra a Ucraïna, al que se suma una pujada dels tipus d'interés que endureix les condicions de finançament.
En aquest sentit, ha explicat que l'Institut Valencià de Finances posa a la disposició del teixit productiu les línies de finançament Reactiu IVF i Reactiva FEDER a través de les que concedirà préstecs de fins a 5 milions d'euros per a inversions i despeses operatives.
Ximo Puig ha assenyalat que aquesta mesura se sumarà a l'actualització fiscal que prepara el Consell per a "atenuar" la pèrdua adquisitiva de les classes mitjanes i treballadores, "protegir l'activitat econòmica i l'ocupació, i propiciar noves oportunitats".
En el transcurs de l'acte, el cap del Consell ha identificat com a "fortaleses" de l'economia valenciana que "acrediten la seua capacitat de resistència" el creixement del PIB valencià per damunt de la mitjana espanyola durant onze trimestres seguits i la previsió que enguany es tanque amb un creixement del 3,8%, així com el nombre d'afiliats a la Seguretat Social per damunt dels dos milions, les exportacions i l'increment d'empreses, la qual cosa ha assegurat "reflecteix el dinamisme econòmic".
Límit als costos del sector tauleller
D'altra banda, s'ha referit al suport del Consell a sectors estratègics en la Comunitat Valenciana com el tauleller, la construcció, l'automòbil, l'agroalimentari i el turisme. En concret, ha advocat per continuar aprofundint en la intervenció del mercat energètic i limitar els costos del sector tauleller, i ha valorat que el Govern central haja inclòs en el mecanisme conegut com a excepció ibèrica a la indústria que recorre a la cogeneració, com és el cas de la ceràmica.
El president ha qualificat la mesura de "baló d'oxigen" per al taulell, però ha assenyalat que "ha d'anar més enllà" per a garantir la viabilitat d'aquest sector que suposa el 14,5% de la indústria valenciana i que té a la província de Castelló el major pes industrial d'Espanya.
Complement a l'IMSERSO
Quant al sector de l'automòbil, el cap del Consell ha assegurat que la continuïtat de Ford a Almussafes i l'arribada de Volkswagen a Sagunt contribuiran al fet que la Comunitat Valenciana es convertisca en el "Pol de Mobilitat sostenible del sud d'Europa", amb major inversió, empreses, exportacions i ocupació.
Així mateix, s'ha referit al turisme, i ha recordat l'aposta del Consell per mantenir les bones dades registrades durant la campanya d'estiu, a través de l'extensió del Bo Viatge, que ja ha beneficiat a 260.000 persones i compta amb un miler d'empreses adscrites, i del "complement autonòmic per a l'IMSERSO", amb la finalitat de "garantir la seua viabilitat i posicionar a la Comunitat com a primer destí en turisme social".
A més, ha incidit en el paper que desenvoluparà el Centre Nacional d'Intel·ligència Turística, que situarà a Benidorm "en l'avantguarda del turisme basat en la dada, la qualitat i la competitivitat".
En la seua aposta pel sector agrari, el president ha fet referència als últims assoliments del Consell per a protegir els productes valencians, com l'aplicació del tractament en fred per a les importacions de cítrics, o el frenat de la importació massiva d'arròs de Myanmar i Cambodja.
Finalment, respecte del sector de la construcció, ha assenyalat que el Consell ha adaptat el preu de les licitacions de contractes públics a la pujada dels seus costos, amb la finalitat de repercutir l'encariment de les matèries primeres.
Premiats 2022
En el transcurs de l'acte, el president ha assegurat que "resistir, respondre i reinventar" són accions que caracteritzen la trajectòria dels guardonats de la present edició, així com un "ensenyament de l'empresa per a la política".
Ximo Puig ha fet lliurament del premi a la Trajectòria empresarial a Francisco Roca Monzó, del qual ha destacat "la seua constància i esforç diari" del qual ha considerat com a "història del port i de l'economia valenciana". Així mateix, ha elogiat l'aposta per la internacionalització de Laboratoris Babé (Premi a l'Impuls de la Internacionalització); el "perfeccionament" d'Emac Complementos (Premi a l'Excel·lència del Model de Gestió Empresarial); la innovació en combinar " tecnologia capdavantera i tradició" que caracteritza a Agrofresh Fruit Protection (Premi la Innovació en l'Empresa); el compromís social de Productos Velarte (Premi a l'Empresa Socialment Compromesa); l'aposta per la digitalització de Factor Ingeniería y Decoletaje (Premis a la Transformació Digital), i la "qualitat amb segell francés" de Sopra Steria.
A l'acte també han assistit la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas; el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez; el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà; la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró; la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno; i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo.