La incapacitat de fer front a les dificultats econòmiques és un problema molt estés en la Comunitat Valenciana. De fet, es tracta de la sisena autonomia amb menors oportunitats de renda, és a dir, que es troba al final de llista quant a possibilitats que els seus ciutadans milloren la seua situació financera. A més, segons l'Estudi de Distribució de la Renda de les Llars a Espanya elaborat per la Fundació Ramón Areces i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), la Comunitat també es posiciona com la quarta regió espanyola amb major percentatge d'habitants en risc d'exclusió.
Cal destacar, no obstant això, que Alacant és la província que més perjudicada es veu per este fenomen. En canvi, València i Castelló compten amb un índex de pobresa més baix. Especialment, destaquen les ciutats de Castelló de la Plana i Vila-real, on la població té un millor pronòstic pel fet que el pes de la indústria ceràmica és una peça clau. S'arriba a la conclusió, per tant, que aquells territoris que depenen excessivament del turisme tenen nivells menors de benestar que aquells que es troben industrialitzats.
Dades del XIV Informe de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa (EAPN) mostren que, en 2023, el 29,6% dels habitants valencians es trobaven en risc de pobresa i/o exclusió social. Això suposa un increment d'un 2,1% respecte a l'any anterior. A més, més del 10% dels ciutadans de la Comunitat es troben en situació de pobresa severa, la qual cosa significa que viuen en llars l'ingrés màxim sol de les quals aconseguix els 611 euros mensuals. De fet, més de la meitat de les llars assegura que arriba a la fi de mes amb grans dificultats econòmiques i un 8,3% de la població informa de la seua impossibilitat per a consumir regularment productes i serveis bàsics.
Pobresa infantil
Segons l'Enquesta de Condicions de Vida elaborada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en la Comunitat Valenciana hi ha actualment més de 352.000 xiquets en risc de pobresa i/o exclusió social, la qual cosa és quasi el 40% dels menors. A més, el 10,7% de ciutadans d'entre 0 i 17 anys de l'autonomia -és a dir, unes 95.000 persones- habita en habitatges amb una situació de manca material i social severa. De fet, quatre de cada deu llars no tenen capacitat de fer front a despeses imprevistes.
Espanya és el país que té menor capacitat per a reduir la pobresa infantil mitjançant transferències de la Unió Europea, només un 17% enfront del 41% de la UE. El director de Save the Children de la Comunitat Valenciana, Rodrigo Hernández, explica que per a combatre esta problemàtica és necessari que el govern autonòmic millore la gestió de la Renda València d'Inclusió (RVI), donant prioritat a les famílies monoparentals i aquelles amb més d'un progenitor que compten amb fills menors d'edat.
Susana Camarero, consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, ha presentat recentment l'avantprojecte de llei per a modificar la RVI. La idea del Consell és convertir-la en prestació promocional i d'inclusió i alhora permetre que puga compaginar-se amb l'Ingrés Mínim Vital (IMV).
La presidenta de l'EAPN de la Comunitat Valenciana, Lola Fernández, assegura que les prestacions socials que oferix l'autonomia contribuïxen a la reducció del risc d'exclusió. Sense estes ajudes, la pobresa aconseguiria al 46,7% de la població. Per això, la portaveu exigix al govern que s'establisca amb urgència una estratègia valenciana de lluita contra la pobresa i a favor de la inclusió social. "A més d'abordar els aspectes econòmics, també ha d'atendre els laborals, d'accés a l'habitatge, educatius, sociosanitaris i culturals", ha afirmat.
Programa Incorpora
Des de l'any 2006, la Fundació la Caixa col·labora amb empreses i empleats a través del Programa Incorpora. Es tracta d'una iniciativa l'objectiu de la qual és fomentar la integració laboral mitjançant la connexió entre les companyies i les entitats socials dedicades a la creació d'oportunitats laborals. En 2023, a través d'esta proposta es van facilitar més de 2.800 llocs de treball sol en la Comunitat Valenciana.
En el primer semestre d'enguany, Incorpora ha impulsat la cobertura de 1.550 ocupacions. D'ells, 812 han sigut ocupats per dones i 738 per homes. A més, 1.182 es tractaven de persones en risc d'inclusió. La novetat d'este 2024 ha sigut la col·laboració de 661 empreses i entitats socials, 246 de les quals participen per primera vegada. A