La gigafactoria de Sagunt està a un pas de començar a ser una realitat amb l'inici de la construcció de la seua estructura, una fase prevista per a les pròximes setmanes. Després de l'anunci de l'arribada de la planta de bateries de PowerCo fa poc menys d'un any, tant Generalitat, l'Ajuntament, com la mateixa Volkswagen, els agents implicats en què siga una realitat, treballen per a complir escrupolosament amb els terminis previstos, iniciant, a més, la contractació dels seus primers empleats i empleades.
L'agost de 2023 s'iniciaven els primers treballs, corresponents a la urbanització del terreny, al parc empresarial Parc Sagunt II, on s'instal·larà la fàbrica de bateries. Després d'estos primers mesos, i l'entrada en 2024, és el moment de començar la seua construcció.
Segons els plans de la companyia alemanya, durant tot este any s'alçaran les naus i compraran els equips, que s'instal·laran en 2025 i poder arrancar la planta en 2026, un inici de la producció que es contempla com a factible, en estar complint-se satisfactòriament totes les etapes.
Inici de la contractació
Estos pròxims dies també està previst l'inici la contractació dels cent primers emprats. De fet, en la pàgina web de PowerCo Espanya s'estan publicant quasi diàriament noves ofertes per a diferents àrees, unes oportunitats de treball que pots consultar en este enllaç. En total, es crearan 3.000 llocs de treball directes i altres 20.000 indirectes.
L'arribada de la gigafactoria suposarà un alt valor afegit entorn de Sagunt i per a això requerixen de la col·laboració amb centres tecnològics i universitats. En els seus voltants se situarà un parc de proveïdors amb una extensió aproximada d'altres 170 ha i el centre de formació Campus Battery en col·laboració amb la Generalitat.
Col·laboració publicoprivada
La producció està estandarditzada en blocs, cadascun de 10 GWh, amb una potència inicial de 40 GWh, la qual cosa permetrà subministrar cel·les per a més de 500.000 vehicles anuals. No obstant això, el CEO PowerCo, Thomas Dahlem, apuntava fa uns dies durant el congrés eMobility World Congress celebrat a València, que es podria ampliar fins als 60 GWh en funció de les demandes del mercat dels cotxes elèctrics perquè Europa "està un poc arrere".
A Espanya, a la fi de 2023 hi havia només un 12% de vehicles elèctrics, lluny de la mitjana europea del 21% i dels objectius marcats per la UE per a 2030. Per això, ha recalcat: "Anem pas a pas".
Dahlem recalcava que la col·laboració publicoprivada és el factor "clau" de l'èxit de València com hub de l'electromobilitat. "Tenim la fàbrica i el projecte, tenim la inversió i comptem amb la tecnologia per a produir bateries de cel·les, però els usuaris no tenen on carregar els seus cotxes", alertava. Així, apuntava que PowerCo i el Grup Volkswagen poden contribuir a consolidar València i Espanya com hub de l'electromobilitat, però ha advertit que no poden ser "els únics responsables d'emprendre esta transformació". "Es tracta d'una tasca col·lectiva en la qual les administracions públiques també exercixen un paper crucial", ha constatat.