"El Pla Simplifica millora significativament la gestió administrativa en la Comunitat Valenciana"

La implementació del Pla Simplifica en la Comunitat Valenciana beneficia a sectors com el de la recàrrega elèctrica

Guardar

Polígon de Rafelbunyol
Polígon de Rafelbunyol

La recent implementació del Pla Simplifica 2024-2026 per part de la Generalitat Valenciana promet transformar la gestió administrativa a la regió. Presentat pel president de la Generalitat Carlos Mazón el mes de maig passat, se centra en la modernització i simplificació dels processos administratius, amb l'objectiu d'"eliminar la llosa burocràtica" que històricament ha afectat tant empreses com a ciutadans.

Entre les mesures, el pla inclou la creació d'un Canal Empresa, una finestreta única per a accelerar tràmits empresarials, i l'Oficina de Simplificació Administrativa i Govern de la Dada, que buscarà eliminar càrregues innecessàries i establir un sistema de dada única per a totes les administracions. A més, es potenciarà la Declaració Responsable sobre la Llicència per a permetre a les empreses iniciar activitats immediatament, subjectes a posteriors controls i inspeccions més rigoroses.

Per als ciutadans i ciutadanes, el pla establix un únic punt de comunicació amb l'administració, facilitant l'accés a servicis i documentació amb un sol clic. Així mateix, es preveu una major integració tecnològica, incloent-hi un gestor d'expedients comú i l'automatització de processos a través d'intel·ligència artificial, la qual cosa promet reduir dràsticament els temps de tramitació.

El president Carlos Mazón durant la presentació del Pla Simplifica
El president Carlos Mazón durant la presentació del Pla Simplifica

Expansió de la infraestructura de recàrrega

En el pla merament empresarial, entre els sectors que esperen beneficiar-se significativament es troba la infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics, una àrea crucial per a la transició cap a una mobilitat més sostenible a Espanya.

Laura Gonçalves, general manager de Powerdot España, una empresa líder en la instal·lació de punts de recàrrega, valora positivament el Pla Simplifica, encara que amb una certa cautela. "Des de Powerdot considerem que el Pla Simplifica és molt positiu, ja que té potencial per a permetre avançar molt més ràpid amb la instal·lació de punts de recàrrega en millorar significativament la gestió administrativa en la Comunitat Valenciana", comenta Gonçalves.

No obstant això, Gonçalves subratlla que encara no s'han notat canvis significatius, atés que les mesures del pla s'implementaran de manera gradual, amb una sèrie de reformes clau previstes per a finals d'enguany i altres més completes per a 2025. "Els tràmits burocràtics representen encara un veritable desafiament que dificulta enormement la nostra capacitat per a desplegar la nostra xarxa de recàrrega per a vehicles elèctrics", explica.

Actualment, l'obtenció d'autoritzacions necessàries per a la instal·lació de punts de recàrrega pot prolongar-se fins a tres anys en algunes regions, amb variacions significatives segons l'administració local. Este és un dels principals obstacles que Powerdot espera que el Pla Simplifica puga resoldre, especialment amb la creació d'una finestreta única i la reducció dels temps d'espera.

Creixement i expansió en la Comunitat Valenciana

Powerdot té plans per a expandir la seua xarxa de recàrrega en la Comunitat Valenciana, on actualment un 20% de la seua xarxa total a Espanya està situada. L'empresa espera que, amb les noves mesures, puguen accelerar el procés d'instal·lació, amb l'expectativa que tots els seus punts a la regió estiguen operatius per a 2025. Gonçalves emfatitza que l'expansió no sols dependrà de la facilitat per a complir amb les regulacions, sinó també de les oportunitats de creixement identificades en zones urbanes i àrees d'alta demanda, com a centres comercials i zones turístiques.

Laura Gonçalves, general manager de Powerdot España
Laura Gonçalves, general manager de Powerdot España

El paper crucial de la formació i la sensibilització

El Pla Simplifica també inclou programes de formació dirigits a funcionaris públics per a facilitar la transició als nous sistemes administratius. No obstant això, des de la perspectiva de Powerdot, l'educació i formació són igualment crucials per a fomentar l'adopció de la mobilitat elèctrica entre la població. "Creiem fermament que l'educació i la formació són essencials per a fomentar l'adopció de la mobilitat elèctrica", destaca Gonçalves, subratllant la importància de programes de sensibilització que eliminen barreres i aclarisquen dubtes sobre l'ús de vehicles elèctrics.

Necessitat d'una regulació contínua

Malgrat les prometedores reformes del Pla Simplifica, Gonçalves advertix que encara hi ha desafiaments per davant. "Per a continuar impulsant el sector en la Comunitat Valenciana, seria beneficiós implementar mesures addicionals com accelerar els processos de connexió a la xarxa elèctrica amb les distribuïdores, crear incentius fiscals per a l'adopció del vehicle elèctric i millorar les ajudes del Pla Moves", suggerix. A més, incidix en la necessitat de garantir la disponibilitat de potència necessària per als nous punts de recàrrega, un factor "crucial" per al creixement de la infraestructura.

Amb tot això, el Pla Simplifica representa un pas endavant en la modernització de l'administració en la Comunitat Valenciana, amb potencial per a transformar sectors clau com és el cas de la infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics. Si bé encara és primerenc per a avaluar el seu impacte real, les expectatives per part dels diferents sectors empresarials són altes. Empreses com Powerdot veuen en este pla una oportunitat per a superar les barreres burocràtiques que han frenat la seua expansió i contribuir a un futur més verd i sostenible en el territori valencià.

Destacats