Que la Comunitat Valenciana s'ha convertit en terra de festivals i concerts és una realitat innegable. I la repercussió econòmica que tenen este tipus d'esdeveniments tampoc per a de créixer. Així ho revelen les dades de l''Informe d'Impacte econòmic dels esdeveniments musicals en viu a la Comunitat Valenciana', un document publicat per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie), en el qual s'analitza de quina manera contribuixen a l'economia valenciana la celebració d'actuacions musicals en directe, tant en macrofestivales com en sales de concerts.
En eixe sentit, l'informe —que ha sigut elaborat per l'investigador de l'Ivie, José Manuel Pastor— apunta com a principal conclusió que la música en directe va generar un impacte de 371,3 milions en renda (PIB) i va permetre el manteniment de 12.153 ocupacions a temps complet en 2023 a la Comunitat Valenciana. La major part dels guanys va provindre de les despeses que assistents a aquest tipus d'esdeveniments realitzen: 1.404,5 milions d'euros, mentre que la despesa dels organitzadors de festivals i de concerts en sala suma 125,8 milions d'euros.
A més, la celebració de concerts en directe permet la generació de 15.500 ocupacions a temps complet a l'any. Les xifres que mostra l'informe revelen que este tipus d'esdeveniments musicals aporta el 0,3 % del PIB de la Comunitat Valenciana i el 0,6 % de la seua ocupació. El percentatge d'ocupació és "molt similar al d'altres sectors productius com el tèxtil", assenyalen els responsables de l'anàlisi.
Els autors destaquen, a més, l'eficiència en la utilització dels recursos, ja que "per cada milió d'euros invertit en esdeveniments musicals en viu es generen 11,3 milions d'euros en vendes addicionals per a les empreses locals, 3 milions d'euros de PIB i es creen 99,5 ocupacions".
Si s'analitza l'impacte econòmic per sectors, els que més es beneficien són, d'una banda, l'hostaleria, ja que acapara el 38,9 % de la renda generada i el 43,9 % de l'ocupació. Li seguixen els sectors immobiliaris i serveis empresarials, el comerç i reparació, el transport, l'emmagatzematge i, finalment, les comunicacions. A més, l'informe mostra com en els últims anys el nombre d'empreses organitzadors s'ha duplicat a la Comunitat Valenciana, ja que si abans representava el 0,28 % del total, ara eixe percentatge ja suposa el 0,6 %.
Més macrofestivals, però menys música en sales de concert
L'informe també proporciona una visió detallada de com i en quin format es produixen la majoria de concerts a la Comunitat Valenciana. En eixa línia, els macrofestivals es troben en la posició més alta de la classificació, ja que, a més d'augmentar el nombre de grans esdeveniments d'este tipus també s'ha incrementat de manera exponencial, un 1745 %, el nombre d'espectadors. Pel costat contrari, el nombre d'actuacions en sales de concerts de grandària més reduïda han disminuït, però la seua recaptació va augmentar i es va situar en els 62,4 milions en 2022.
Així i tot, la diferència en la despesa mitjana per assistent en cadascun dels dos formats seguix sent abismal: mentre que els qui acudixen a un macrofestival gasten uns 120,1 euros en la compra d'entrades al festival i la restauració; la despesa dels qui van a un concert en una sala es queda en els 48,6 euros, destinats, especialment, a restauració i consum en eixe mateix establiment.
Una nova direcció general de la Indústria Musical
Durant l'acte de presentació dels resultats d'aquest informe, el 'president' de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, va anunciar l'aposta del Consell per a "contribuir a una major professionalització i promocionar el talent musical de la Comunitat Valenciana". Dues accions que es volen escometre a través de la creació d'una nova direcció general de la Indústria Musical.
Sobre este tema, Mazón va detallar que el Govern ja es troba treballant en la constitució d'aquest nou òrgan la data prevista del qual d'inici serà després d'aquest estiu. Així mateix, aquesta nova organització estarà adscrita al departament de Presidència de la Generalitat i comptarà amb un pressupost propi que "afavorirà l'estabilització i la desestacionalització d'esdeveniments generats per la indústria musical valenciana", va concretar Mazón.
"Amb esta iniciativa volem reflectir l'aposta de la Generalitat pel sector i recolzar-los amb incentius fiscals, patrocinis i mecenatges, així com l'la posada en marxa d'una formació professional amb cicles específics", va recalcar. D'esta manera, va assegurar que "es tracta d'abordar de manera integral tots els reptes pendents d'aquesta indústria generadora d'ocupació i de riquesa, que forma part de la nostra identitat com a poble".