La periostitis tibial és un dolor al llarg de la part interna de la tíbia (l'os del barb) que sol ser provocada per córrer o fer una altra activitat d'alt impacte. També coneguda com a síndrome d'estrés tibial medial, es caracteritza per la inflamació o irritació del periosti, que és una capa de teixit, com una membrana que recobrix a l'os de la tíbia.
Segons explica Jairo Casal, responsable de la unitat de biomecànica del peu Podoactiva de l'Hospital Vithas València 9 de Octubre, "este dolor apareix generalment després de l'activitat física i sol estar associat a l'exercici de córrer o de realitzar grans caminades. De fet, s'estima que la periostitis tibial afecta a entre el 10% i al 16% de runners".
El principal símptoma de la periostitis tibial és dolor en la part interna de la tíbia a partir de la meitat de la cama cap avall i empitjora en palpar o pressionar sobre la zona o en realitzar activitat esportiva d'impacte. Fins i tot en alguns casos més severs, es pot arribar a observar un enrogiment o inflamació en la zona.
Causes
En general, la periostitis tibial ocorre quan el múscul i el teixit ossi (periosti) de la cama treballen en excés per la repetició d'activitat. "Algunes de les causes relacionades amb la seua aparició, -comenta l'especialista-, són els esports on es produïxen impactes sobre superfícies dures de manera repetida; l'augment de la intensitat o duració de l'exercici esportiu; la falta de preparació muscular prèvia i adequada a l'hora d'entrenar; tindre peu pla o arcs amb una rigidesa anormal o una mala biomecànica del peu, principalment per excés de pronació", subratlla el professional.
"El calçat inadequat -afirma Jairo Casal-, també influïx per això és important que es trie d'acord amb el pes, ritme de carrera, tipus de xafada, etc.) i cal evitar el desgast excessiu de l'amortiment del calçat. Cal no oblidar la morfologia de la tíbia del pacient, com poden ser les tèbies vares (tíbies arquejades en parèntesis) que poden a més afavorir este tipus de lesió".
Tractament
El maneig d'esta patologia en mans d'un professional permet la recuperació completa i la tornada a l'activitat esportiva. "Els pacients, -explica Jairo Casal-, solen tindre millora amb el repòs i aplicació de fred, però en tornar a fer esport, sol aparéixer el dolor en la majoria dels casos. Per això, a més del repòs o disminució de la pràctica esportiva i tractament de fisioteràpia per a reduir la inflamació i irritació de la zona, s'han d'eliminar els factors que causen la lesió. En este sentit, és important que un professional realitze un estudi biomecànic de la xafada on es puga analitzar la manera de córrer, el tipus de calçat, els moviments articulars i les càrregues i impactes que es produïxen durant la carrera.
En cas d'existir alguna deficiència a nivell biomecànic, es valorarà l'ús d'unes plantilles personalitzades mitjançant la tecnologia patentada a nivell mundial del 3D Scann Podoactiva per a una correcta adaptació.
"A més d'utilitzar un calçat adequat i plantilles si és necessari, s'ha de preparar els músculs per a l'entrenament, estirant després de realitzar-lo i calfant abans de l'exercici, i evitar entrenar en terrenys amb sòl irregular i excessivament dur com a asfalt", afirma el professional.