La ciutat d'Ontinyent ha baixat l'atur en 144 persones en l'últim mes, un descens impulsat principalment pel sector industrial (78 persones) que ha permés una reducció de 3.284 persones en agost a 3.140 en setembre. En concret, segons les dades fetes publiques pel Servei Valencià d'Ocupació i Formació "Labora" l'atur al sector industrial (que va arribar a les 835 persones en abril) s'ha situat en 736 persones en setembre, la xifra més baixa registrada des del passat febrer, l'anterior al confinament.
Unes xifres que responen a l'aposta per la creació del Clúster Tèxtil Sanitari que va impulsar l'Ajuntament d'Ontinyent amb l'Associació d'Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana (ATEVAL) amb l'objectiu d'ajudar a les empreses del sector a reconvertir la seua producció o part d'ella a la fabricació de material sanitari, EPI's i maquinària. Un projecte que naixia en l'inici de la crisi sanitària i que, d'una banda, ha afavorit a les empreses de la zona a eixir dels ERTO i, inclús, a contractar més personal i, d'altra banda, a les autoritats al no haver de buscar tot aquest material fora del país.
Càndid Penalba: "gràcies al Clúster hem pogut crear una nova línia de producció, permetent-nos recuperar l'activitat en una situació de paralització total com la que vam viure al principi de la pandèmia"
Segons destaca Càndid Penalba, gerent de l'empresa Cotoblau (dedicada tradicionalment a roba de descans) i president d'ATEVAL fins al darrer mes de juliol, "gràcies a la creació del Clúster hem pogut crear una nova línia de producció, permetent-nos recuperar l'activitat en una situació de paralització total com la que vam viure al principi de la pandèmia". Segons Penalba aquest procés de conversió va ser "molt ràpid, ja que hi havia molta urgència en els seus inicis per subministrar material sanitari. Vam haver d'adaptar les línies de producció amb la maquinària i els operaris que teníem. Ara ja s'han fet inversions en autòmats i s'ha millorat molt la productivitat".
Per la seua part, el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Ontinyent, Pablo Úbeda, s'ha felicitat per la millora de les xifres però ha recordat que "cal seguir treballant per a disminuir el nombre de 3.000 aturats que encara tenim" i ha destacat la importància del sector industrial en l'economia de la zona, reconeixent "el paper fonamental del Clúster en la disminució de l'atur en el sector industrial". Segons ha confirmat l'edil, l'Ajuntament d'Ontinyent invertirà un total 300.000 euros en aquests dos anys que es destinaran, entre altres coses, a la recentment posada en marxa Oficina Tècnica per recolzar a aquestes empreses; a l'organització d'una missió de prospecció comercial a la Fira Medica prevista per al mes de novembre a Dusseldorf; al servei de consultoria per a la implantació de la norma de qualitat ISO 13485 i el marcatge CE; o a la realització de jornades de caràcter tècnic, comercial i en temes concrets que afecten aquests sectors.
El descens global de l'atur a Ontinyent és el més elevat de les comarques veïnes superant a ciutats com Alcoi (127), Xàtiva (123), Gandia (48), Énguera (22) o Cocentaina (17).