Ontinyent, capital espanyola del tèxtil

Les accions impulsades per l'Ajuntament posicionen a Ontinyent com la ciutat d'Espanya amb més persones treballant en el sector tèxtil

Guardar

Imatge d'arxiu d'una fàbrica tèxtil
Imatge d'arxiu d'una fàbrica tèxtil

La ciutat d'Ontinyent, a la comarca de la Vall d'Albaida, s'ha posicionat com un referent en el sector tèxtil d'Espanya, consolidant-se com el municipi amb major nombre de persones treballadores en aquesta indústria, segons un informe elaborat pel portal especialitzat modaes.com. Amb un total de 1.524 persones afiliades al sector tèxtil, Ontinyent supera a altres localitats destacades com Terrassa (1.422 persones), Cocentaina (1.226 persones) i Banyeres de Mariola (1.150 persones), col·locant-se en el cim d'aquest important motor econòmic.

Aquesta destacada posició no és fruit de la casualitat, sinó d'una sèrie d'accions i estratègies implementades amb l'objectiu d'impulsar la indústria tèxtil a la ciutat. La regidora de Promoció Econòmica, Natàlia Enguix, ressalta l'impacte positiu d'aquestes iniciatives impulsades per l'Ajuntament a la ciutat, incloent-hi inversions en millores de polígons industrials, subvencions per a fires comercials, ajudes al lloguer de naus i locals, i bonificacions de l'IBI per a empreses generadores d'ocupació indefinida.

Clúster Tèxtil d'Ontinyent
Clúster Tèxtil d'Ontinyent

Clúster Tèxtil

Un dels pilars fonamentals en aquest impuls al sector tèxtil ha sigut la creació del Clúster Tèxtil, una iniciativa que ha rebut un fort suport per part del Consistori local i que ha superat els 420.000 euros en inversions des del seu inici en 2020. Malgrat els desafiaments presentats per la pandèmia, el Clúster Tèxtil ha demostrat ser una resposta eficient i dinàmica, adaptant-se a les circumstàncies i obrint noves portes per a les empreses participants.

Tal com destaca Jorge Rodríguez, alcalde d'Ontinyent, la pandèmia va generar la necessitat d'una resposta immediata per a protegir les persones i fer costat a les empreses. El conveni del Clúster Tèxtil ha permés precisament això, a més d'obrir oportunitats en l'àmbit tecnològic i sostenible, considerat el futur de la indústria tèxtil.

Màscara elaborada pel Clúster Tèxtil d'Ontinyent durant la pandèmia
Mascareta elaborada pel Clúster Tèxtil d'Ontinyent durant la pandèmia

Suport ferm al sector

Per la seua part, José Vicente Serna, president de l'Associació d'Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana (ATEVAL), ha elogiat la col·laboració decidida de l'Ajuntament d'Ontinyent, assenyalant-lo com "l'únic ajuntament valencià que secunda de manera ferma al sector tèxtil". Gràcies a aquest fet, les empreses participants en el clúster han pogut diversificar i expandir els seus horitzons, endinsant-se en nous mercats i sectors diferents del tradicional tèxtil llar.

La història d'Ontinyent en el sector tèxtil no sols és una mostra del seu compromís amb la indústria, sinó també un clar exemple de com la col·laboració publicoprivada pot impulsar el desenvolupament econòmic i la innovació en una àrea clau per a la ciutat.

Destacats