Nuria Montes reivindica l'economia circular com a oportunitat empresarial per a liderar la innovació i guanyar quota de mercat

Guardar

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, en Elx
La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, en Elx

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha reivindicat que “l'economia circular no sols és una necessitat mediambiental, sinó una oportunitat de riquesa i desenrotllament.”

La consellera, que ha assistit a Elx a la presentació d'un banc urbà realitzat amb material reciclat de la indústria local del calçat, ha assegurat que, “igual que en els anys 90 internet era una tecnologia subestimada per les empreses tradicionals que no van saber veure el seu potencial, el mateix està passant ara amb la circularitat. Només qui sàpia anticipar-se liderarà la innovació i guanyarà quota de mercat.”

En este sentit, Montes ha explicat que l'aplicació dels principis d'economia circular suposa reduir la dependència exterior de recursos i proveïdors i, al mateix temps, fomenta la creació i el desenrotllament d'una indústria local desvinculada del consum de recursos. “Som tan conscients d'esta realitat, ha afegit, que la Comunitat Valenciana és l'única regió espanyola que, al costat d'altres nou europees, està treballant amb l'Organització per a la Cooperació i el Desenrotllament Econòmic en un estudi pioner sobre estes polítiques.”

300 parells de calçat

La consellera ha posat com a exemple de les possibilitats de l'economia circular i valorització de recursos “este banc urbà fabricat amb cuir i tèxtils reciclats en el Centre Tecnològic del Calçat, INESCOP, i que s'emmarca com a activitat de difusió d'una de les línies d'investigació subvencionades per IVACE+i”.

Per a la seua realització, les empreses reunides en l'Associació Valenciana d'Empresaris del Calçat (AVECAL) han aportat més de 350 parells de calçat que han sigut reciclats en la planta d'INESCOP per a separar els diferents materials, com els polímers de les soles, #espuma de les plantilles, elements metàl·lics, cuir i tèxtils.

Estos materials reciclats s'han utilitzat posteriorment per a realitzar les planxes per al banc a les quals un ferrer ha afegit les potes. Tot això, finalment, ha quedat instal·lat sobre un sòl especial col·locat davant del Palau d'Altamira d'Elx.

El projecte ha comptat amb l'impuls de l'Ajuntament de la ciutat i s'ha presentat en el marc de la Setmana del Calçat d'Elx que acaba este dissabte, 19 d'octubre.

Sector clau

El sector del calçat, intensiu en ús de mà d'obra, és clau en el desenrotllament industrial valencià i líder en tota Espanya. Així, la Comunitat Valenciana és la regió que més exporta; entre un 40 i un 45% del total, aproximadament. Dins d'ella, el calçat és el primer sector exportador de la província d'Alacant.

Les més de 2.500 empreses del calçat i els seus components que hi ha en la Comunitat Valenciana representen el 70% del total d'empreses del sector a Espanya, la qual cosa les convertix en el clúster de referència. A més, han aconseguit posicionar la marca Espanya a escala global i el 30% de la seua facturació és per venda en línia.

Destacats