Economia

Mireia Mollà: "L'agricultura ecològica valenciana està 10 punts per damunt de la mitjana estatal"

El II Pla Valencià de Producció Ecològica preveu una inversió superior als 114 milions d'euros per a continuar enfortint a un sector que dona resposta a problemes estructurals

1 minut

La consellera Mireia Mollà, en la seu del Centre Mundial per a l'Alimentació Sostenible

El sector ecològic en la Comunitat Valenciana torna a créixer en tots els indicadors com els operadors, la superfície certificada, la facturació, la producció i la indústria vinculada. En aquest sentit, la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat que "l'agricultura ecològica valenciana està 10 punts per damunt de la mitjana estatal, i a tan sols 4,5 punts dels objectius europeus de superfície per a 2030".

Mireia Mollà ha presentat hui en la seu del Centre Mundial per a l'Alimentació Sostenible (CEMAS) l'Informe del Sector en 2021, al costat del secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, el director general de Desenvolupament Rural i el president del Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), Vicente Faro.

"Des de la posada en marxa de l'I Pla d'Agricultura Ecològica estem augmentant en tots els indicadors, ens situem en un 20,5% de superfície agrària útil enfront del poc més del 8% en l'àmbit europeu i estic convençuda que aconseguirem el 30% de l'objectiu europeu per a 2030", ha assegurat la consellera.

La titular d'Agricultura ha repassat les principals dades que revaliden la tendència positiva amb un 20,2% més d'operadors fins als 4.263, un 4,5% més de superfície certificada i una producció que en el conjunt de la Comunitat puja un 33% respecte a l'any passat i suma ja 241.399 tones.

Mollà ha valorat que, d'acord amb el balanç de 2021, la producció ecològica respon a reptes estructurals com la incorporació de la dona a l'activitat -que en el sector ecològic representa el 30% dels operadors- la mitjana d'edat que és 16 anys més baixa que en l'agricultura convencional o la rendibilitat necessària per a l'activitat, amb un creixement de la facturació que supera el 17% i assoleix els 736 milions d'euros.

"L'II Pla 2021-2025 compta amb 114 milions d'euros per a aprofundir en la producció ecològica que aspira a tindre cada vegada més productors, més operadors, importadors i economia vinculada. La producció ecològica és un bon indicador econòmic, social, de producció vinculada a la sostenibilitat i a l'alta qualitat", ha assenyalat la consellera.

Alacant revalida el lideratge en la producció

D'altra banda, el secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, ha desgranat les dades per províncies, on Alacant amplia el seu lideratge en la producció i encapçala les tones malgrat comptar amb menys superfície que València.

"La província d'Alacant amb un 29,3% de superfície certificada útil és la que obté un major rendiment en la producció", ha declarat Llanes. Li segueixen de prop València amb 112.649 tones mentre que Castelló se situa en les 9.775.

Per operadors, València i Alacant registren quasi el mateix increment interanual, un 21% i un 20,5% respecte a l'exercici 2021. En valors absoluts, no obstant això, la província de València encapçala la taula amb 2.468 operadors, li segueix Alacant amb 1.435 i tanca Castelló amb 360.

A més, el president del CAECV, Vicente Faro, ha sigut l'encarregat de presentar les conclusions de l'informe i ha apuntat que en "2021 s'ha consolidat la tendència de creixement en anys anteriors, però aquest creixement ha d'anar acompanyat per un increment en les vendes que garantisca la rendibilitat i la sostenibilitat del sector ecològic".

Vicente Faro ha volgut posar sobre la taula els principals reptes i oportunitats als quals s'enfrontarà l'agricultura ecològica en els pròxims anys, amb especial recalcament en la fertirrigació en comú que, en moltes ocasions limita el desenvolupament del sector. El president del CAECV també ha fet referència a continuar treballant en investigació, educació i distribució conscient i ha explicat que és fonamental incentivar el consum intern d'aliments ecològics a través de menjadors escolars i llocs públics on s'oferisquen aliments, en la mesura que siga possible de la nostra Comunitat i, preferentment, ecològics.

El president del CAECV ha acabat la seua intervenció defensant el model de certificació pública de la Comunitat Valenciana. "Estem parlant de molt més que una certificació, ja que és capaç de dotar d'una major transparència, independència, eficiència, simplificació en la gestió, ajust del cost de la certificació i optimització en la gestió de recursos".

II Pla de Producció Ecològica

"La Conselleria manté la seua aposta amb l'II Pla Valencià de Producció Ecològica", ha assenyalat el director general David Torres, que ha destacat el procés transversal i participatiu que caracteritza a aquesta iniciativa.

L'objectiu és continuar reforçant a aquest sector estratègic i estendre el suport a altres figures de la cadena ecològica com la distribució i el consum.

"En aquest temps hem escalat posicions respecte a altres territoris i continuem creixent any rere any i sumant iniciatives de suport com la marca 'Molt de Gust' que distingeix el valor afegit dels productes agroecològics de la Comunitat Valenciana", ha indicat Torres.