Més de 53.000 joves s'han beneficiat directament d'accions d'ocupació i formació des de la posada en marxa d'Avalem Joves, el pla de xoc contra la desocupació juvenil del Servei Valencià d'Ocupació i Formació (Labora), segons ha informat la Generalitat en un comunicat.
Avalem Joves és el pla integral de formació i ocupació per a joves, una estratègia del govern valencià finançada pel Fons Social Europeu amb la finalitat de "millorar l'ocupabilitat de les persones joves".
L'administració autonòmica ha destacat que un informe de situació d'aquest pla, realitzat el novembre de 2019, indica que "les dades de participació en els programes d'ocupació i inserció són positives, ja que en tres anys s'han realitzat 845.230 accions d'inserció a menors de 30 anys".
L'estratègia de Labora contra l'atur juvenil, recolzada per la Conselleria d'Economia, està composta per actuacions "de caràcter transversal" en matèria d'orientació, formació i ocupació. Entre les mesures de foment de l'ocupació destaca el programa Avalem Joves Plus, que subvenciona la contractació de joves en corporacions locals.
El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ha assenyalat que "donats els bons resultats, el Consell ha aprovat una nova edició d'Avalem Joves Plus, dotada amb 50 milions, que permetrà contractar a 3.500 joves en 2020".
L'edició de 2020 serà, per tant, la tercera convocatòria amb la qual la Generalitat finance a ajuntaments, diputacions i altres corporacions perquè contracten a persones menors de 30 anys, com va anunciar el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha agregat l'administració valenciana. Aquestes contractacions es realitzen a través dels programes Empuju i Encuju que conformen Avalem Joves Plus.
Quan una persona de 16 i 30 anys finalitza els seus estudis o es queda sense ocupació i vol reincorporar-se al món laboral, ha d'inscriure's en el Sistema Nacional de Garantia Juvenil i en el servei públic d'ocupació de la seua comunitat autònoma. Llavors pot accedir als serveis d'orientació professional i a plans d'ocupació i formació.
INDIVIDUAL O EN GRUP
Durant els tres anys que porta en funcionament el Pla Avalem Joves un total de 711.361 joves han rebut assessorament individual per a la seua cerca d'ocupació, 106.558 han participat en sessions grupals d'orientació sobre els recursos disponibles per a buscar treball i 27.311 han realitzat al costat del personal orientador un itinerari personalitzat segons les seues necessitats personals i el seu perfil professional, ha detallat la Generalitat.En total, 32.910 joves s'han beneficiat de les accions formatives des del començament d'Avalem Joves. Hui dia, algunes de les accions formatives que està desenvolupant Labora en el marc d'Avalem Joves són certificats de professionalitat gratuïts, formació en Tecnologies d'Informació i Comunicació (TIC) o cursos 'online'.
Així mateix, s'han posat en marxa programes mixtos que combinen la formació i el treball remunerat com Et Formem i els Tallers d'Ocupació. Des de l'inici d'Avalem Joves el maig de 2016, 2.971 joves han participat en accions mixtes d'ocupació i formació, en els quals treballaven i es formaven alhora que rebien un salari.
"Volem proporcionar a les persones joves de la Comunitat Valenciana tots els recursos al nostre abast perquè puguen millorar la seua ocupabilitat i trobar un treball conforme al seu perfil", ha exposat Nomdedéu.
DADES D'OCUPACIÓ I CONTRACTACIÓ
Des de l'inici del programa Avalem Joves el maig del 2016, la desocupació entre la joventut ha descendit un 24,9 per cent i l'ocupació ha crescut un 7,3 per cent, segons dades de l'EPA (Enquesta de Població Activa), ha explicat la Generalitat.Així mateix, l'atur registrat entre les persones menors de 30 anys cau 8,9 punts des de l'inici del Pla i s'observa un descens de 2,6 punts en la taxa de temporalitat, mentre que la taxa de parcialitat i parcialitat no desitjada decreixen de manera significativa (-8,3 i -7,9 punts respectivament) des de l'inici d'Avalem Joves.
No obstant això, la taxa de contractació presenta "diferències en funció del nivell d'estudis els joves". Per exemple, l'atur registrat dels joves amb Formació Professional ha descendit un 16,5 per cent i, en termes absoluts, el major descens es produeix en els joves amb nivell formatiu d'ESO (-3.892 aturats menys), ha apuntat l'administració autonòmica.
MESURES CONTRA LA BRETXA DE GÈNERE
Nomdedéu ha explicat que "des de Labora s'estan impulsant mesures per a fomentar la contractació de dones, com és el cas de les subvencions a empreses, que són majors si la persona desocupada que contracten és dona i augmenten si a més és víctima de violència de gènere".Un dels objectius de Labora és "impulsar polítiques per a la integració laboral de les persones que presenten majors dificultats d'inserció en el mercat de treball i crear un mercat laboral inclusiu". En el cas de les dones, aquestes "tarden més temps a trobar treball, malgrat comptar amb un nivell d'estudis superiors major", ha puntualitzat.
Per això, s'estan desenvolupant "actuacions específiques" per a "incentivar la contractació, la creació d'ocupació i el manteniment dels llocs de treball de les dones". Entre elles destaquen les ajudes a la contractació indefinida de dones menors de 30 anys, aturades de llarga duració, majors de 50 anys i en situació de risc d'exclusió social.
D'altra banda, s'atorguen diferents ajudes per a "fomentar l'emprenedoria i el manteniment del treball autònom de les dones". Com a mesura per a donar suport a les autònomes embarassades o en procés d'adopció, enguany s'ha tornat a convocar l'ajudes perquè aquestes dones puguen contractar a persones desocupades a les quals transferir els seus coneixements abans de la seua baixa maternal.