La DANA del passat 29 d'octubre va deixar milers de negocis locals arrasats. Xicotetes i mitjanes empreses que són un dels motors econòmics més importants per a l'economia local. Per este motiu, des de les diferents administracions públiques, però també a través d'entitats privades, s'han llançat un gran nombre d'ajudes per a contribuir a la reactivació del comerç local. A continuació, detallem totes les ajudes que s'han posat en marxa i que encara es poden sol·licitar.
Ajudes de la Generalitat Valenciana
El Consell ha destinat 100 milions d'euros per als exercicis 2024 – 2025, que s'atorguen mitjançant concessió directa per a empreses industrials i empreses comercials, turístiques, de serveis i altres tipus d'activitat. De moment, la Generalitat ja ha abonat els primers 33 milions d'euros en ajudes a estos negocis amb l'objectiu d'incentivar la reactivació econòmica i el manteniment de l'ocupació després de la DANA.
Poden beneficiar-se d'estes subvencions les empreses que tenien activitat econòmica en funcionament el 28 d'octubre de 2024 en els municipis afectats arreplegats en l'annex I de l'Acord del 4 de novembre de 2024 del Consell i que, a conseqüència de la riuada, hagen patit danys materials en els seus béns situats en naus, locals, establiments o espais vinculats al desenvolupament de la seua activitat econòmica. Així mateix, poden acollir-se les persones jurídiques de qualsevol tipus i en el cas d'autònoms, sempre que tinguen almenys a una persona contractada; així com els mutualistes.
L'import mínim de l'ajuda és de 5.000 euros per empresa o autònom, que pot incrementar-se en 1.000 euros addicionals per cada persona treballadora contractada per compte d'altri el 28 d'octubre de 2024, amb un màxim de 30.000 euros per empresa en el programa I i de 15.000 euros per empresa en el programa II.
Així mateix, cal recordar que s'han activat diferents mecanismes financers bonificats:
Línia IVF DANA
Oferix préstecs bonificats amb imports d'entre 200.000 i 3.000.000 euros, destinats a finançar noves inversions i reposició d'existències. Podran així formalitzar-se operacions fins a deu anys i amb fins a tres de manca per a operacions d'inversió, i de fins a quatre anys i amb fins a un de manca per a operacions de reposició d'estocs.
Com a novetat, l'import del finançament podrà arribar fins al 100% de la inversió a executar, sent que en operacions ordinàries de l'IVF els imports no poden superar el 80% de la inversió. A més, este organisme ha dissenyat per a esta línia un procediment especial d'anàlisi abreujada per a operacions de fins a 2.000.000 euros, la qual cosa facilitarà la tramitació d'estos crèdits i que la liquiditat arribe com més prompte millor als damnificats.
Línia d'Afín SGR
Afín SGR posarà en marxa una línia de finançament també a cost zero, que ve a complementar la Línia IVF DANA. Este nou instrument financer, bonificat gràcies a l'aportació de fons per part de la Generalitat, es dirigix a autònoms i pimes, als quals s'oferiran préstecs d'entre 25.000 i 1.000.000 euros, amb terminis i mancances similars als oferits en la línia IVF.
Cal destacar que els préstecs acollits a la línia posada en marxa per Afín SGR podran ser sol·licitats a través de la xarxa d'oficines bancàries que tenen conveni subscrit amb esta entitat (més del 90% de les oficines presents en la Comunitat Valenciana) o de manera directa a través de la seua oficina virtual.
Ajudes per a pimes i autònoms del Govern d'Espanya
De manera complementària, el Govern d'Espanya també compta amb una línia d'ajudes que s'han començat a pagar este mes de desembre. Estes ajudes – que es poden sol·licitar des del passat 19 de novembre – tenen un valor de 838 milions d'euros. Així, es concedixen entre 10.000 i 150.000 euros en ajudes en funció del volum d'operació de l'empresa. Tan sols és necessari indicar el número de compte i es començaran a cobrar en menys de 30 dies. Es preveu beneficiar a 65.000 autònoms i 30.000 empreses.
Així mateix, si se sol·licita la Prestació pel cessament d'activitat per a autònoms, percebran el 70% en funció de la base de cotització encara que no es complisquen amb el mínim de 12 mesos exigits per llei per a accedir a esta prestació.
En una segona fase, el president Pedro Sánchez anunciava noves ajudes per al teixit productiu, com a ajudes per a autònoms i empreses industrials i turístiques per valor de 1.200 milions d'euros. A més, es destinen 240 milions d'euros per a la reactivació del comerç local amb l'objectiu que puguen comprar béns materials; i un total de 300 milions d'euros per a xicotetes i mitjanes empreses que necessiten adquirir material tecnològic d'última generació. Gràcies a esta línia, les empreses rebran fins a 6 milions d'euros.
Comerços pertanyents a València ciutat
Així mateix, l'Ajuntament de València ha llançat ajudes per als comerços del barri de Faitanar i les pedanies de La Torre, El Forn d'Alcedo, Castellar-l'Oliveral, Pinedo, El Saler, El Perellonet i El Palmar que s'han vist afectats per la DANA.
Sota el nom d''En peu, alcem-se', estes subvencions directes, dirigides al comerç, hostaleria, autònoms i empreses, injecten 4.000 € si han patit danys materials en locals de planta baixa que afecta l'activitat econòmica del negoci; i 2.000 € si l'activitat econòmica s'ha vist afectada, però no han patit danys materials.
El termini es va obrir el 5 de desembre i es podran sol·licitar fins al 31 de desembre en les tres oficines d'atenció temporal habilitades en les alcaldies pedànies de La Torre, El Forn d'Alcedo i Castellar-l'Oliveral; en els registres d'entrada de l'Ajuntament de València (Casa Consistorial, Tabacalera, Juntes Municipals de Districte i Alcaldies Pedànies); els altres registres regulats per la llei; i també a través de la seu electrònica de l'Ajuntament de València. De moment, 300 negocis ja han realitzat la sol·licitud.
Iniciatives privades
Finalment, la iniciativa Alcem-se de Marina de Empresas, pol d'emprenedoria i innovació impulsat per Juan Roig, ha entregat, de moment, 35 milions d'euros a fons perdut a un total de 4.600 negocis. I és que esta iniciativa està destinada a ajudar a pimes, comerços, startups i autònoms que han patit danys materials, amb l'objectiu de reactivar al més prompte possible el teixit econòmic de la zona i així reduir al màxim el nombre d'empreses que tanquen.
A més d'este suport directe econòmic, la plataforma Alcem-se és també un agregador d'iniciatives solidàries posades en marxa per diferents entitats i associacions. Totes elles compartixen l'objectiu d'ajudar, d'una manera o una altra, a les empreses afectades per les inundacions.