El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha proposat hui un sistema de finançament autonòmic que "garantisca la redistribució, la solidaritat i la progressivitat del conjunt de l'Estat, però donant llibertat a les autonomies perquè puguen generar incentius fiscals".
Així s'ha pronunciat el cap del Consell en el fòrum 'L'Espanya Vertebrada' organitzat pel periòdic El Mundo amb motiu del seu 35 aniversari, al qual ha assistit l'alcaldessa de València, Mª José Catalá, la de Castelló de la Plana, Begoña Carrasco, la vicepresidenta 2a i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, la directora general i CEO d'Unidad Editorial, Laura Mújica, i el director d'El Mundo, Joaquín Manso.
Durant el seu discurs, Carlos Mazón ha recordat que tots els organismes oficials reconeixen que la Comunitat Valenciana està entre les pitjors finançades i ha criticat l'actual sistema de finançament "ja que incentiva la pressió fiscal i no contempla la igualtat de tots a l'accés dels servicis públics".
Per això, ha sol·licitat una reflexió sobre una "política fiscal d'incentius en benefici de tots" i "amb marge perquè les comunitats tinguen una major competitivitat fiscal en els impostos indirectes i especials, tal com tenen amb els tributs cedits, sempre que complisquen amb les aportacions previstes per al conjunt de l'Estat".
El president ha posat com a exemple que "si de 100 euros d'IVA, amb el sistema actual 50 es queden en la Comunitat Valenciana i 50 van per a la caixa comuna de l'Estat, si una autonomia tinguera marge per a regular la seua fiscalitat, podria recaptar 120 euros d'IVA, aportar els 50 i repartir eixos 20 extra per a tots. Ja que "tal com hem demostrat en la Comunitat, abaixar els impostos no significa recaptar menys". Sobretot en l'atracció de consum de fora d'Espanya, ja que permetria competir amb la resta de regions de la Unió Europea.
Igualment, ha apostat per un sistema de finançament basat en les persones i ha remarcat que el sistema de finançament "va de garantir la sanitat, l'educació i els servicis socials" als ciutadans i ciutadanes per igual, independentment d'on residisquen.
Carlos Mazón ha defés també que "la Comunitat Valenciana és la pitjor finançada de tota Espanya en el tram de 2009 a 2023" i ha mostrat la seua oposició a la proposta del Govern de concedir "un finançament singular a Catalunya".
En este sentit, ha criticat que amb això l'Executiu central "renúncia a la solidaritat, la progressivitat i als principis bàsics de la socialdemocràcia en acceptar que qui més té menys aportació".
Igualment, ha assenyalat que una condonació del deute sense reforma del sistema de finançament "no és una solució, sinó un pegat".
Reclamació d'un fons d'anivellament transitori
D'altra banda, ha tornat a reclamar un fons d'anivellament transitori mentre arriba un nou sistema de finançament "per a acabar amb les injustícies que estem patint en la Comunitat i ha assenyalat que "es tracta d'uns recursos transitoris perquè un llit d'hospital no ens coste un 30% més que a la resta dels espanyols".
D'altra banda, el cap del Consell ha tornat a sol·licitar al Govern d'Espanya l'activació del mecanisme XARXA perquè "és una qüestió d'Estat que afecta l'economia nacional, ja que hi ha empreses proveïdores de Ford per tota Espanya".
Així mateix, ha assenyalat el compromís del Consell amb el sector de l'automoció i el parc de proveïdors a través de la taula de treball tècnic en el qual estiguen implicats Generalitat Valenciana, Ford, FDI, Femeval, agents socials i AVIA amb la finalitat de mitigar els efectes de la crisi del sector provocats per la transició al cotxe elèctric.
La Comunitat Valenciana, en marxa
Durant la seua intervenció en el fòrum, Carlos Mazón ha destacat que la Comunitat Valenciana està en marxa amb una administració més àgil i amable per a l'inversor "que és la que genera l'activitat econòmica i impulsa les polítiques socials".
En este sentit, ha fet referència a algunes de les mesures posades en marxa pel Consell en esta legislatura com la supressió de l'impost de donacions i successions, l'eliminació de la taxa turística, la reducció de l'impost a la vivenda, i la posada en marxa de deduccions socials per a les rendes baixes i mitjanes.
De la mateixa manera, ha remarcat la seua aposta per les polítiques d'igualtat, la llibertat educativa i la posada en marxa de l'educació gratuïta de 0 a 3 anys per al pròxim curs escolar.
En matèria sanitària ha esmentat la reducció de les llistes d'espera quirúrgiques en un 56% i la lluita contra el càncer destinant més recursos.
Igualment, ha citat altres mesures com la reducció del gasto polític, i els tràmits administratius, entre altres.