Mazón: "L'Oficina Valenciana d'Inversions fomentarà i facilitarà l'atracció de projectes d'inversió a la Comunitat Valenciana"

Guardar

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat la creació de l'Oficina Valenciana d'Inversió (OVI), amb l'objectiu d'atraure fomentar i facilitar la inversió en la Comunitat Valenciana "agilitzant i simplificant els tràmits administratius i promovent la coordinació entre tots els agents involucrats en esta matèria en la Comunitat Valenciana".

Durant la seua exposició en el desdejuni informatiu del Fòrum Europa Tribuna Mediterrània, organitzat per Nova Economia Fòrum, Mazón ha avançat que el Consell ultima un Decret destinat a "establir les ferramentes i procediments que faciliten l'arribada i el desenrotllament de projectes estratègics al nostre territori" reforçant un entorn "segur i cert" que compte amb un marc regulador.

Així, qualsevol inversió local, nacional o estrangera interessada a establir-se i desenrotllar-se en la Comunitat Valenciana, tindrà a la seua disposició el coneixement i l'ajuda d'un equip humà "per a l'avaluació, classificació, acompanyament i gestió de cada proposta".

En esta línia, el cap del Consell ha explicat que es consideraran estratègiques aquelles que complisquen una sèrie de paràmetres vinculats a la creació d'ocupació, inversió mínima en actius productius, superfície de sòl requerida i àmbits estratègics d'activitat econòmica per a la Comunitat Valenciana i comptaran amb caps de Projecte que es dedicaran de manera exclusiva a la seua gestió.

Mazón ha avançat que estes inversions declarades estratègiques "tindran caràcter urgent i prioritari per a la Generalitat i el seu sector públic instrumental".

Consolidació d'inversions

El cap del Consell ha traslladat que la millora de la qualificació de Standard and Poors i Moody's sobre la Comunitat Valenciana ha ajudat a tindre "una millor capacitat d'atracció d'inversió cap a l'exterior que ha vingut acompanyada d'una reforma com és el Pla Simplifica" amb el que la Generalitat pretén facilitar l'activitat econòmica.

Així, en el primer any del canvi, s'han posat en marxa cinc macroprojectes que han suposat 9.000 milions d'euros d'inversió i 7.000 llocs de treball, demostrant que les grans inversions "no són una excepció d'un dia".

Igualtat enfront de singularitat

En matèria de finançament, Mazón ha reclamat de nou un fons d'anivellament transitori que acabe amb el "greuge" que patix la nostra comunitat autònoma. Mazón ha considerat que este fons és la "prioritat" mentres no es pose en marxa un nou sistema de finançament "complet, que ajust a la Comunitat Valenciana com a mínim a la mitjana, sense perjudicar els altres ni jugar a contingents" perquè, segons ha manifestat "entenem que un finançament per a tots també és el que més beneficia al nostre territori".

Així ha recordat que cada vegada que parlem de finançament estem defenent la salut, l'educació i els servicis socials dels nostres ciutadans. Així mateix, ha instat el Govern central a reconéixer que pràcticament el 80% del deute de la Comunitat es deu a "este perniciós finançament".

Durant la seua intervenció, el cap del Consell també ha fet referència a la presentació del recurs d'inconstitucionalitat a la Llei d'Amnistia per part de la Generalitat, "complint el promés", a més de sol·licitar la recusació dels magistrats Cándido Conde-Pumpido, Juan Carlos Campo i Laura Díez.

1.600 milions d'euros més que el Botànic

Durant el seu discurs, Mazón ha remarcat que a 31 d'agost les dades d'execució dels primers pressupostos del govern del canvi "superen en 1.600 milions d'euros als registrats pel Botànic en el mateix període de l'any anterior".

Cal ressaltar que l'execució pressupostària en matèria de sanitat suposa prop de 850 milions d'euros del total executat, és a dir, més del 50%, la qual cosa ha permés que les llistes d'espera quirúrgiques de prioritat 1 disminuïsquen en un 64% i millorar les infraestructures sanitàries, entre altres.

La legislatura de l'educació universal i gratuïta i la vivenda

En l'àmbit social el president de la Generalitat ha destacat que el curs escolar 2024-2025 arranca "amb les primeres mesures de llibertat que s'han posat en marxa en molts anys" en matèria educativa.

Així, ha subratllat que, amb la posada en marxa de l'educació gratuïta de 0 a 3 anys, "tots i cadascun dels alumnes de la Comunitat Valenciana des del moment de nàixer tenen la possibilitat d'accedir a una educació gratuïta, universal i amb llibertat d'elecció" En este sentit subratllat que esta mesura posada en marxa suposarà un estalvi mitjà per a les famílies d'entre 3.000 i 4.600 euros anuals per fill.

Així ha destacat la inversió de 163 milions d'euros, el doble que la pressupostada per l'anterior Consell, i l'oferta de 72.000 places en les tres províncies, la qual cosa considera "una revolució social" que es traduïx en "una estimulació primerenca, una major corresponsabilitat i conciliació i una millora de la competitivitat".

Juntament amb estes novetats, el nou curs escolar recupera l'assignatura de música en Secundària perquè, segons ha destacat del president, la reincorporació d'esta matèria suposa "desenrotllar la capacitat cognitiva, cultural, reflexiva i crítica dels nostres alumnes".

Així mateix, Mazón ha assenyalat que en política de vivenda, veníem d'un desert de gestió i "amb zero vivendes de protecció pública entregades per l'anterior Consell". En este context, ha traslladat que incentivar la construcció de noves vivendes públiques s'ha convertit en una prioritat del govern del canvi.

En esta línia, ha destacat el nou Decret de Vivenda de Protecció Pública, reserva el 40% de la vivenda per a joves i famílies monoparentals. Igualment, ha subratllat "l'aplicació d'un mòdul dinàmic per a la fixació de preus màxims" pioner a Espanya.

Així mateix, ha assenyalat que este nou decret se suma a altres iniciatives com el Pla Viu que preveu la construcció de 10.000 noves vivendes assequibles al qual ja s'han adherit més de 200 municipis de la Comunitat Valenciana.

De la mateixa manera ha fet referència a la línia d'avals de l'Institut Valencià de Finances (IVF) per a menors de 45 anys dotat amb 20 milions d'euros. Una iniciativa que permet que el comprador obtinga un préstec de fins al 95% del preu de la vivenda.

Així mateix, ha recordat les mesures fiscals per a facilitar l'accés a la vivenda amb la reducció d'un 25% de l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP). Així per a menors de 35 anys, col·lectius més vulnerables i compradors de vivendes de protecció oficial de règim general, s'ha rebaixat l'ITP al 6%. En tots dos casos amb un valor de la vivenda de fins a 180.000 euros.

En matèria hídrica, Carlos Mazón ha avançat que el decret per a la creació de la Mesa de l'Aigua "es posarà en marxa al setembre perquè la Comunitat Valenciana ja no pot esperar més" i ha lamentat que el Partit Socialista i Compromís encara no s'hagen pronunciat sobre si s'adheriran a esta iniciativa "a la qual ja s'han sumat rectors d'universitats, associacions agràries i regants per a treballar tots junts des de la unitat".

En l'àmbit turístic, Carlos Mazón ha defés que la Comunitat Valenciana "està cridada a créixer en turisme de manera sostenible i equilibrada". En este sentit, ha destacat el decret per a la regulació de vivendes turístiques com una normativa "seriosa i real que posa orde i cree en la corresponsabilitat que cada ajuntament puga regular el seu turisme segons la seua realitat".

Arxivat a:

Destacats