Martínez Mus anuncia el desenvolupament de la I Estratègia d'Economia Blava de la Comunitat Valenciana per a construir "un model sostenible vinculat amb el medi marí"

Guardar

I Congrés Internacional d'Economia Blava. Organització Institucional i Mecanismes de Finançament
I Congrés Internacional d'Economia Blava. Organització Institucional i Mecanismes de Finançament

El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha anunciat l'elaboració i desenrotllament de la I Estratègia de l'Economia Blava de la Comunitat Valenciana per a construir “un model sostenible vinculat amb el medi marí com a motor d'innovació i creixement econòmic”.

Martínez Mus ha participat en l'acte d'obertura del ‘II Congrés Internacional d'Economia Blava. Organització Institucional i Mecanismes de Finançament’, organitzat per la Càtedra Blava de la Universitat Miguel Hernández, la Universitat d'Alacant i la Generalitat per a fomentar la cooperació institucional i debatre sobre els desafiaments i oportunitats que oferix l'economia blava en la Comunitat Valenciana i al Mediterrani.

Durant la seua intervenció, el titular de Medi Ambient ha destacat el ferm compromís de la Generalitat “amb un model d'economia blava que protegisca els valors naturals de la costa i atenga la realitat històrica i econòmica del litoral”.

En este sentit, Martínez Mus ha recordat que la Comunitat Valenciana compta amb 500 quilòmetres de costa que alberguen 10 parcs naturals. A més, més del 70% de la població residix a menys de 10 quilòmetres de la mar, “la qual cosa ressalta la importància d'este entorn, no sols des d'un punt de vista ecològic, sinó també per a l'economia regional, atés que el 15% del nostre PIB es genera en la franja litoral”.
 

I Estratègia de l'Economia Blava

La I Estratègia de l'Economia Blava es planteja en el marc de l'Avantprojecte de Llei de Protecció i Ordenació de la Costa Valenciana. Este enfocament transversal i multisectorial té com a finalitat analitzar, avaluar i dirigir les inversions i polítiques públiques cap al sector de l'economia blava. El seu objectiu, ha assenyalat Martínez Mus, “és construir un model sostenible de l'economia vinculada directament amb el medi marí i marítim-costaner de la regió”.

Per a això, l'estratègia tindrà com a eixos fonamentals el desenrotllament empresarial i del teixit productiu relacionat amb l'economia blava i l'impuls a la investigació, formació i millora en la gestió dels sectors implicats, tot això en concordança amb els fins, directives i estratègies de la Unió Europea i el compliment dels compromisos internacionals.

El conseller ha finalitzat la seua intervenció amb una crida a la col·laboració entre les administracions públiques, empreses i la societat civil “per a maximitzar les oportunitats que brinda l'economia blava. Hem d'avançar cap a este nou model econòmic que no sols considere als oceans com a fonts de recursos, sinó també com a aliats en la nostra lluita contra el canvi climàtic".
 

Estudi de l'economia de la mar a Dénia

En el context de l'economia blava com a motor de desenrotllament sostenible i per a la recuperació dels ecosistemes, la Generalitat atorgarà dos línies de subvencions dotades amb 60.000 euros a la Universitat Miguel Hernández i la Universitat d'Alacant.

Este finançament permetrà dur a terme un primer estudi centrat en l'economia de la mar a Dénia per a avaluar l'impacte econòmic del port i explorar les oportunitats en sectors com el turisme, l'aqüicultura, la pesca sostenible, la biotecnologia marina, les energies renovables i el transport.

Destacats