La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, demana al Consorci de Compensació d'Assegurances accelerar els pagaments als comerços afectats per la riuada per a evitar tancaments.
En una intervenció en la V Trobada Comerç C4 que la CEOE ha organitzat per primera vegada en la Comunitat Valenciana, Cano ha assegurat que "a penes la meitat de les empreses afectades han rebut les indemnitzacions del Consorci, la qual cosa posa en gran risc la viabilitat de moltes pimes. Des de la Generalitat reiterem la nostra disposició a col·laborar per a agilitar els tràmits i garantir que els pagaments arriben com més prompte millor als empresaris damnificats".
En este sentit, la consellera ha fet una crida a totes les organitzacions empresarials que han assistit a la trobada de la patronal "per a unir forces i exigir solucions urgents. No podem permetre que les nostres empreses queden desprotegides ni que la seua recuperació es veja obstaculitzada per la burocràcia".
Cano ha contraposat esta situació a l'actuació de la Generalitat que, després de la riuada, "va posar en marxa de manera urgent un programa d'ajudes per a pimes, en la seua immensa majoria xicotets comerços, que va rebre 6.948 sol·licituds per un import total de 60,2 milions d'euros. Esta quantitat a fons perdut i exempta de tributació en el tram autonòmic ja ha sigut íntegrament abonada als beneficiaris".
Sector estratègic
La consellera també ha posat en valor el caràcter estratègic del sector del comerç en la Comunitat Valenciana, on "comptem amb 42.139 empreses actives, la qual cosa representa el 11,7% del total empresarial. A més, es tracta de la segona activitat econòmica quant a ocupació, ja que genera el 10,2% dels llocs de treball en tota la Comunitat Valenciana".
D'altra banda, i segons l'informe de dades de la Cambra de Comerç d'Espanya, l'impacte del sector comercial en l'economia valenciana ascendix, aproximadament, a 31.400 milions d'euros, la qual cosa equival al 24,7% del Valor Agregat Brut (VAB) regional.
Una altra dada reveladora és que el comerç canalitza el 32,9% de la despesa de les llars valencianes. El que es traduïx en uns 22.373 milions d'euros. "Això demostra que és un sector no sols fonamental per a l'activitat econòmica, sinó que també és un element imprescindible per al benestar i la qualitat de vida dels nostres ciutadans", ha indicat Cano.
La consellera ha reivindicat que "estos nombres no només reflectixen l'envergadura econòmica del sector, sinó que evidencien que el comerç és molt més que els 55.000 botigues i punts de venda que oferixen una oferta de proximitat. És una cadena de valor que involucra logística, transport, intermediació, serveis professionals i comercials que, en conjunt, dinamitzen tota la nostra economia".
Comerç i turisme
Entre els reptes que afronta el sector, Cano ha destacat la digitalització, l'increment dels costos i la necessitat de relleu generacional. Per això, "el Pla d'Innovació i Sostenibilitat de la Conselleria ha oferit formació a 23.000 comerciants i professionals i ha brindat assessorament personalitzat en més de 1.061 punts de venda. I tot això treballant de la mà de les cambres de comerç, federacions i associacions", ha exposat la consellera.
A més, ha explicat que entre les iniciatives i noves fórmules desplegades per la Conselleria cal destacar el fet de "potenciar la modernització i renovació dels mercats municipals, estimular l'emprenedoria i reforçar el relleu generacional mitjançant la simplificació administrativa, ordenar el sector de la venda no sedentària i enfortir la cooperació i les sinergies entre comerç i turisme. Per eixe motiu conjuminem totes dues competències, per primera vegada en molts anys, en un sola Conselleria. Esta cooperació és una de les claus per al futur", ha remarcat.