Llum verda al rescat per 111 milions d'euros de l'aerolínia Air Nostrum

La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) ha aprovat aquest rescat

Guardar

Avió d'Iberia Regional Air Nostrum
Avió d'Iberia Regional Air Nostrum

La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) ha assenyalat mitjançant un comunicat que aprova el rescat de l'aerolínia regional Air Nostrum. Això es farà efectiu a través d'una concessió d'una ajuda de 111 milions d'euros i serà canalitzada amb un préstec participatiu després de ser ratificada pel consell gestor del Fons de Suport a la Solvència d'Empreses Estratègiques.

"Després d'un exhaustiu i rigorós procés d'anàlisi de la situació econòmica i jurídica de l'empresa, de l'impacte que ha patit per la Covid-19, del pla de viabilitat presentat per Air Nostrum així com de les perspectives d'evolució del grup i de les garanties aportades per a assegurar la devolució del suport financer públic temporal que rebrà", assenyalen des de la SEPI.

Air Nostrum és una aerolínia especialitzada en el transport de passatgers. Va ser constituïda en 1994 amb l'objectiu de posar en marxa el primer projecte d'aviació regional privat d'Espanya. El grup compta amb altres quatre línies de negoci, els serveis de suport a la gestió i consultoria, el manteniment d'aeronaus, la formació aeronàutica i la gestió integral de tripulacions i programació. Però, per què ha sigut rescatada?

Segons assenyala la SEPI, la companyia és líder en el transport aeri regional a Espanya i és una de les cinc empreses més importants de la Comunitat Valenciana. La seua activitat exerceix "un paper molt rellevant com a motor econòmic, generant valor afegit i ocupació". També és rellevant en altres àrees, en ser companyia alimentadora i distribuïdora de trànsit del grup Ibèria en el 'Hub' de Madrid. A més, contribueix al desenvolupament del turisme nacional i és considerada "com una aerolínia vertebradora d'Espanya en mercats nínxols, comunitats ultres perifèriques i rutes en Obligació de Servei Públic".

La rellevància d'aquesta empresa en el teixit laboral espanyol es tradueix en aspectes com la xifra de negoci, que es va elevar a la fi de 2019 a 539 milions d'euros, al que cal sumar la seua plantilla nacional de 1.400 empleats directes i 2.100 indirectes.

No obstant això, la companyia va travessar una situació de dèficit patrimonial amb motiu de la crisi de la COVID-19, que va provocar una caiguda en vendes de la companyia del 40% en 2020 enfront de l'exercici 2019 i de 82,25 milions d'euros en el benefici brut d'explotació (Ebitda), la qual cosa va suposar unes pèrdues de 144 milions d'euros.

Aquesta nova operació del Fons de Suport a la Solvència Empresarial s'elevarà al Consell de Ministres per a la seua autorització i se sumarà així a les 21 ja autoritzades per a Air Europa, Ávoris Corporació Empresarial, Plus ultra Línies Aèries, Dur Felguera, Tubs Reunits, Rugui Steel, Hotusa, Grup Airtificial, Grup Serhs i Reinosa Forgings & Càstings, Grup Losán, Grup Soho Boutique Hotels, Grup Abats, Tècniques Reunides, Grup Wamos, Eurodivises, Grup Ferroatlántica, Grup Inversor Hesperia (GIHSA), Grup Abba, Grup Julià i Grup Mediterrània.

Destacats