La Generalitat Valenciana ha fet un important pas cap a la creació de la seua pròpia legislació en matèria de costes, amb l'inici del procediment per a l'elaboració de l'avantprojecte de Llei de Protecció i Ordenació de la costa valenciana.
Un text que, tal com destaca la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, "protegirà els valors naturals de la nostra costa, però també serà sensible a la realitat històrica i econòmica de la nostra terra, que viu amb i per a la mar".
La iniciativa té com a objectiu atorgar a la Generalitat Valenciana plena autoritat per a decidir els usos permesos i prohibits en tota la Comunitat Valenciana, inclòs el litoral, convertint-se en un complement a l'actual Llei de Costes d'àmbit estatal. Això es basa en l'enteniment que aproximadament el 15% del Producte Intern Brut (PIB) de la Comunitat Valenciana es concentra en la franja de 500 metres des de la ribera de la mar, la qual cosa destaca la importància econòmica de la costa.
Concretament, la costa valenciana alberga 10 parcs naturals, el 90% de les zones humides més rellevant i més de 20 àrees d'interés comunitari de la Xarxa Natura 2000. Així mateix, més del 70% de la població de la Comunitat Valenciana viu a menys de 10 quilòmetres de la franja litoral. Aquestes xifres reforcen la necessitat que el Govern autonòmic assumisca les seues competències en un territori de vital importància per al desenvolupament mediambiental, econòmic i social.
Simplificar les autoritzacions d'usos i activitats
La Llei de Protecció i Ordenació de la costa valenciana també regularà els usos del litoral, tenint en compte que no tots els espais costaners són iguals i que requereixen diferents tipus d'usos i regulacions. "Podrem decidir sobre la base de la nostra llei, que no és la primera a escala estatal, què és el que podrem fer o no en el nostre litoral", informa la consellera.
Sobre aquest tema, Pradas incideix en el fet que "ens preocupen els veïns establits en la costa, ens preocupen els hostalers que exerceixen les activitats econòmiques en la costa, ens preocupen els municipis que presenten els plans d'explotació i que any rere any se'ls deneguen o retarden qüestions absolutament compatibles amb el respecte al medi natural...".
Per a canalitzar aquesta situació, el nou text permetrà "guanyar en agilitació dels expedients". "Els que coneixem l'activitat municipal sabem que es presenten plans d'explotació i arriba el mes de juny i els ajuntaments no saben el que es pot fer o no. Amb aquesta Llei, sent una administració més pròxima, ajudarem a agilitzar aquestes autoritzacions i a dinamitzar l'activitat econòmica, que és molt important en les nostres costes", insisteix.
Revisió del PATIVEL
La futura normativa també comportarà la revisió del Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (PATIVEL), adaptant-lo a la nova llei de costes valenciana i atorgant-li major seguretat jurídica. "Ho farem al costat dels municipis i dels veïns afectats, farem les normes d'acord amb el que necessita la nostra terra i escoltant sempre els afectats", afirma Pradas.
A més, s'abordarà la problemàtica de les partions en la costa, com a Dénia, on la Generalitat es posicionarà al costat dels veïns afectats i presentarà al·legacions i recursos contra aquestes partions.
La llei també identificarà com a patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana als nuclis urbans i poblats històrics en la costa, brindant-los una protecció especial i singular com a part de la façana litoral valenciana.
En resum, aquesta iniciativa cerca complementar la Llei de Costes estatal, respectant les seues competències i regulacions, perquè el conjunt de normatives que afecten la costa valenciana siga més adequat a les necessitats de la regió.
S'espera que la norma entre en vigor al llarg de 2024. "És una prioritat", emfatitza la consellera Pradas.