La Comunitat Valenciana ha entrat de ple en el debat de si és convenient o no la implantació de la taxa turística. Els vicepresidents del Consell, Mónica Oltra (Compromís) i Héctor Illueca (Podemos), proposaven la setmana passada incloure en els Pressupostos de la Generalitat de 2022 una taxa turística i que eixa recaptació es destine a polítiques d'emancipació juvenil en l'àrea d'habitatge, mitjançant ajudes al lloguer o promocions públiques d'habitatge.
La intenció és poder recaptar entre 45 i 49 milions d'euros a l'any, que pagarien els turistes per allotjar-se a la Comunitat Valenciana i la quantitat de la qual es modularia en funció del tipus d'establiment. Aquesta proposta preveu que aquests diners es destinen íntegrament a impulsar l'accés a l'habitatge dels joves, en els qui més impacta la "petjada social" del turisme.
Una proposta que s'haurà de negociar per a la seua inclusió en els pressupostos de l'any vinen i que, de moment, no compta amb el suport de PSPV-PSOE ni del sector turístic. En aquest sentit, la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) mostrava dijous passat el seu rebuig en considerar que arriba "en el pitjor moment" i que es tracta d'una opció "desgavellada".
EN QUÈ CONSISTEIX LA TAXA TURÍSTICA?
La taxa turística és un impost que el viatger ha de pagar quan visita un país o una ciutat determinada, cobrant-se l'allotjament o en reservar el bitllet d'avió. Aquesta taxa és aplicada per governs i ajuntaments amb la finalitat de comptar amb un fons destinat a mesures de preservació, desenvolupament i promoció de les infraestructures i activitats turístiques: conservació del patrimoni, sostenibilitat, etc. En aquest sentit, aquest impost ha de revertir positivament tant en el propi viatger com en el territori.
Aquest impost sol, a més, estar en relació amb el tipus d'establiment en el qual s'allotja el turista. Per exemple, no es paga el mateix en un alberg que en un hotel de cinc estreles.
A Espanya, actualment existeix taxa turística a Catalunya i Balears. En el primer cas s'aplica en hotels, albergs, càmpings, cases rurals, habitacions o apartaments i creuers. L'import varia entre els 0,45 i els 2,25 euros per persona i dia segons la categoria de l'allotjament i la seua ubicació. Pel que fa a Balears, coneguda com a 'ecotaxa', afecta a aquells turistes i residents que s'allotgen en hotels, apartaments turístics, albergs i creuers. El seu import mitjà és de 3 euros per persona i dia, encara que oscil·la entre els 1 i 4 euros en funció de la categoria de l'allotjament.
Aquesta taxa és molt habitual en les capitals europees i s'estableix en gran part d'elles. Per exemple, per persona i nit, a Roma s'estableix entre 2 i 3 euros, a París entre 0,22 i 4,4 euros, a Brussel·les entre 2,15 i 8,75 euros o a Lisboa 1 euro.
EL "MOMENT IDONI" PER A PLANTEJAR-LA
La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, considera que la recuperació econòmica després de la pandèmia és el "moment idoni" per a plantejar la taxa turística que "està ja en molts països i ciutats i que ve a minimitzar l'impacte i la petjada que deixa el turisme". En aquest sentit, Oltra assenyala que aquesta taxa serà objecte de debat en les negociacions per als pressupostos i ha advertit que la seua aplicació "no se sotmetrà" a l'opinió d'una única part i que "la metodologia del diàleg no és molt compatible amb les línies roges inamovibles".
Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, rebutja fer "debat sobre debat" de la taxa turística proposada per Compromís i Podemos, els seus socis de govern, i recorda que el "gran objectiu" que hi ha en aquest moment és el de la reactivació econòmica i social. "No es tracta de fer debat sobre el debat d'aquesta qüestió. A cada moment cal adoptar les decisions que siguen millors per als objectius i, en aquest moment, el gran objectiu és la prosperitat inclusiva en la societat valenciana, la reactivació econòmica i social i la superació de la pandèmia", incidia, afegint que en aquest sentit van "a treballar, dialogar i a parlar".