L'oci i l'entreteniment demanen fer més passos al capdavant en la desescalada

Reclamen equiparar-se a l’oci nocturn per a ampliar el seu horari i evitar més pèrdues

Guardar

Festival de Les Arts
Festival de Les Arts
La Comunitat Valenciana ha fet un pas avant aquest dilluns amb un paquet de restriccions més flexible que s'allargarà fins al 27 de setembre, però no és suficient. Almenys així ho considera la indústria valenciana de la música en directe i altres sectors relacionats amb l'oci i l'entreteniment, com les sales de bingo o els salons de noces. I és que la reobertura de l'oci nocturn ha suposat oxigen per a milers de famílies que viuen d'aquests negocis, però també l'esperança d'altres sectors per a una volta a la normalitat a curt termini.Tal com va anunciar dilluns passat el president de la Generalitat, Ximo Puig, l'oci nocturn ja té llum verda per a alçar persiana i aquest cap de setmana seran moltes les persones que tornen als locals. No obstant això, ho faran amb moltes condicions: consum en taula, aforament màxim del 50% a l'interior del local, un màxim de huit persones per taula, tancament a les 03.00 hores (comandes de consumicions fins a les 02.30 hores) i no es permet el ball ni la realització de karaokes.En el cas de les activitats recreatives d'atzar, han de complir amb la normativa vigent de l'hostaleria, la qual cosa suposa tancar a les 00.30 hores. Per això, les sales de bingo i entreteniment han reclamat a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que se'ls equipare a l'oci nocturn per a poder ampliar així el seu horari, segons un comunicat de la Federació d'Oci, Turisme, Joc, Activitats Recreatives i Indústries Afins de la Comunitat Valenciana (FOTUR) i l'Associació Autonòmica Valenciana d'Empresaris de Jocs Legalitzats (EJUVA).Totes dues organitzacions assenyalen que no és lògic que les persones usuàries hagen d'abandonar els locals a les 00.30 hores quan el seu horari està regulat per la normativa de joc, que permet tancar a les 03.00 hores entre setmana i a les 04.00 hores els divendres, dissabtes, diumenges, vespres de festius i a l'estiu.Rober Solsona Rober SolsonaTambé insisteixen que són espais "molt amplis i poden complir les mesures de distanciament entre taules", així com que tenen "un rigorós servei específic d'administració amb vigilants de seguretat que controlen els accessos i l'aforament.

Gaudir de la música en directe de peu

A aquesta reivindicació tan clara s'uneix la indústria valenciana de la música en directe, que exigeix "avanços clars en la desescalada". Actualment només és possible gaudir d'un concert o un festival asseguts, igual que s'estableix ara amb les discoteques i locals nocturns. Una qüestió per la qual aquestes empreses se senten "maltractades"."La música en directe viu estigmatitzada, penalitzada i abocada a una situació d'incertesa que dura ja més d'un any i que ha provocat una caiguda del consum cultural en més del 40 per cent", ha manifestat FOTUR, que afig que el sector "genera diversos centenars de milions a l'any d'ingressos directes i milers de llocs de treball". La pandèmia ha provocat una caiguda del 80% en la facturació anual.En aquest cas, reivindiquen reprendre les taules de treball que es van acordar al maig amb la titular de la Conselleria de Sanitat, Ana Barceló, i posar sobre la taula ampliar els aforaments encara més, tindre públic dempeus, amb certificats de vacunació i amb totes les mesures preventives necessàries. Al juny es van paralitzar aquestes taules, asseguren des de FOTUR.

Oci en els banquets

I com no, els salons de noces i esdeveniments no han vist amb bons ulls que no se'ls equipare tampoc amb l'oci nocturn. Amb la normativa actual que s'estendrà fins al 27 de setembre, han de funcionar com a hostaleria i tancar a les 00.30 hores, per la qual cosa en les celebracions s'ha d'eixir d'aquests espais per a poder gaudir de música, animació i ball. "No té cap sentit que els comensals hagen d'abandonar el saló a les 00.30 hores per a continuar la festa en altres espais no reglats com es va desenvolupant fins hui", asseguren, en referència als botellons.Així, insisteixen a aconseguir ampliar horari per a donar més marge de maniobra i que les celebracions s'acosten més al que eren abans de la pandèmia. Les persones convidades, posen com a exemple, ja estan identificades, la qual cosa ajudaria a atallar brots de coronavirus si fóra el cas.Dilluns passat, tan sols un dia després d'acomiadar les Falles de 2021, Puig va anunciar la volta de l'oci nocturn, la fi del toc de queda i del límit de reunions socials i una ampliació d'aforaments en grans esdeveniments, entre altres flexibilitzacions. I com ja havia avançat, l'objectiu del Consell és permetre que les festes populars, entre elles els Moros i Cristians, se celebren gradualment amb la major seguretat possible i que el 9 d'Octubre siga un escenari de "màxima llibertat" amb almenys el 90% de la població vacunada.Així, serà el 27 de setembre quan es revise l'efecte de les actuals mesures en la pròxima Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19.
Destacats