Economia

L'Alt Túria engega el seu Pla de Competitivitat Turística amb el focus posat en els seus recursos naturals

El pressupost de desenvolupament del pla per als pròxims tres anys ascendeix a 900.000 euros, que seran aportats a parts iguals per la Mancomunitat, la Diputació i la Generalitat a raó de 100.000 euros a l’any cadascuna

1 minut

alto turia_0

La Mancomunitat de l'Alt Túria ha completat ja al 60% les accions incloses en el primer any del seu Pla de Competitivitat Turística. Un pla que, en virtut del conveni subscrit amb la Diputació de València i la Generalitat Valenciana, li permetrà invertir fins a 2018 un total de 900.000 euros per a desenvolupar un programa de promoció i difusió del territori i escometre els projectes necessaris per a completar la seua oferta turística mitjançant la posada en valor dels seus recursos naturals i patrimonials.

Per a açò, l'entitat que agrupa als municipis de Aras de los Olmos, Benagéber, Chelva, Titaguas i Tuéjar ha dissenyat diverses rutes que, recorregudes a peu o amb bicicleta, connectaran els principals enclavaments turístics de l'àrea occidental de la comarca de Los Serranos. Una zona que aquest mateix any quedarà vertebrada per un itinerari circular de BTT que travessarà els cinc termes municipals i en el disseny dels quals estan participant els representants dels centres excursionistes i penyes ciclistes dels municipis de l'Alt Túria perquè puguen fer les seues aportacions i suggeriments. A aquest recorregut se sumarà en 2017 una travessia de traçat també circular per al seu gaudi per part dels senderistes.

Aquests dos itineraris de caràcter supramunicipal es completaran amb accions destinades a potenciar els recursos locals a Titagüas, on s'està desenvolupant una ruta de patrimoni urbà, a Benagéber, municipi que impulsa una sendera que connecte els seus dos llogarets i les cases de l'Embassament, i Chelva, que ha posat el focus en la posada en valor d'un refugi de la Guerra Civil que està situat darrere de l'Església i que l'ajuntament vol fer visitable.

Promoció i difusió del territori

A més de les accions d'organització i revaloració dels recursos turístics propis, la primera fase del Pla de Competitivitat Turística contemplava per a 2016 el disseny d'un pla de màrqueting amb l'objectiu d'atraure a nous visitants. Per a açò, el President de la Mancomunitat Alt Túria i alcalde de Titagüas, Ramiro Rivera, explica que el primer que s'ha fet és dissenyar una nova imatge corporativa.

“Amb la marca ja creada, estem fent un esforç important de promoció en mitjans de comunicació que estem completant amb altres iniciatives de difusió de tot el territori, com l'engegada d'una nova web turística, l'elaboració d'un vídeo promocional o la recent convocatòria d'un concurs de fotografia en col·laboració amb l'Associació d'empreses i Professionals de Turisme en l'Alt Túria”, detalla Rivera.

L'objectiu que persegueixen amb aquestes accions és, en paraules del president de l'Alt Túria, “posar en valor tots els nostres recursos per a mostrar la nostra singularitat com a territori d'interior i impulsar un turisme de qualitat amb una imatge pròpia que siga capaç de generar riquesa i crear oportunitats d'ocupació i desenvolupament per als veïns i veïnes dels nostres municipis”. “Estem convençuts que aquest Pla va a suposar un fort impuls al sector turístic del nostre territori”, ha assegurat en una declaració que ve a confirmar les paraules del president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, per a qui “el desenvolupament d'aquests plans donarà la raó als quals creiem en la comarcalització com una eina de dinamització turística del nostre territori”.

Potencial turístic de l'Alt Túria

Els cinc municipis que integren la Mancomunitat de l'Alt Túria sumen una extensió global de 520 quilòmetres quadrats d'extensió en el qual, amb tan sol 4.593 habitants, predomina la superfície forestal. En aquest context, l'Alt Túria es revela com un enclavament d'interior que té en els seus recursos naturals, embalse de Benagéber inclòs, el seu principal atractiu turístic, com ho demostra l'existència d'almenys una desena d'entitats i organitzacions dedicades a l'activitat turística entre les quals figuren empreses dedicades al turisme d'aventura, l'astronomia i el senderisme i fins a 26 punts d'allotjament, la majoria cases rurals, però també hostals, albergs, refugis i zones d'acampada.

De la mà del Pla de Competitivitat Turística, la mancomunitat ha aprofitat per a elaborar un estudi de tots aquests recursos hosteleros, d'activitats i també de restauració, a fi de promoure una oferta organitzada a la qual donar una difusió conjunta i a més detectar noves oportunitats.

 

Pla de Competitivitat Turística

El Pla de Competitivitat Turística és un projecte pilot, impulsat de manera conjunta per la Diputació de València, la Generalitat Valenciana i les mancomunitats implicades, amb l'objectiu comú de desenvolupar turísticament el territori segons les necessitats concretes dels diferents municipis, agrupats en les mancomunitats, al llarg de tres anys. El pressupost global del Pla és de 900.000 euros en cadascuna de les comarques, a raó de 100.000 euros per administració i any.

Els primers convenis subscrits en el marc d'aquest pla van arrivar a les mancomunitats de l'Alt Túria, en la comarca de Les Serranos, la Ribera Baixa i la Vall d'Albaida, la qual cosa suposa una inversió global de 2,7 milions d'euros en aquesta primera fase. Tal com va declarar el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, en l'acte de signatura dels convenis celebrat el passat mes d'octubre, aquesta nova col·laboració entre la Diputació i la Generalitat, amb la suma de tres mancomunitats, “servirà per a engegar molts projectes en matèria turística en municipis valencians, alguns d'ells redactats però que no han tingut fins ara oportunitats”.

Aquest era el cas precisament de la Mancomunitat de l'Alt Túria, en el projecte de potenciació turística del qual Ramiro Rivera confessa que van començar a treballar fa més d'un any però al que no han pogut donar un impuls definitiu fins a la confirmació de la inclusió en el Pla de Competitivitat i l'assignació dels recursos econòmics.

Una vegada canalitzades la promoció i les accions de difusió, i amb les principals rutes ja creades, els objectius del Pla de Competitivitat Turística per a 2017 passaran per la formació dels agents turístics de l'Alt Túria, millorar la imatge de tots els recursos i finalitzar la sendera circular que completarà la ruta BTT.

Etiquetes: